п'ятниця, 29 березня 2024 г.

У 72 ОМБр Чорних Запорожців змінився командир

У 72 ОМБр Чорних Запорожців змінився командир

Олександр Вдовиченко покинув досаду командира 72 ОМБр імені Чорних Запорожців. Новим командиров легендарної бригади, яка після 24 лютого захищала Київ від рашистської навали, став полковник, Герой України, Іван Вінник (на фото).

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби 72 ОМБр імені Чорних Запорожців. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Шлях від лейтенанта до полковника, від інженера ремонтної роти до командира бригади. Донбас. Авдіївка. Київщина. Мощун. Знову Донбас – гартували нас разом. Найвищим гартом”, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В 72 ОМБр подякували Олександру “Слов’яну” Вдовиченку за мужність, силу, рішучість, любов та відданість частині. 

“Далі Чорних Запорожців в бій вестиме Герой України полковник Іван Віннік”, – повідомили в пресслужбі бригади.

Що відомо про нового командира?

Іван Вінник народився 18 червня 1985 року у селі Шийківка Борівського району Харківської області у багатодітній родині. З дитинства мріяв бути військовим. 

У 2008 році закінчив факультет військової підготовки Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" за спеціальністю "Озброєння та техніка танкових військ". Під час навчання став кваліфікованим спеціалістом інженерної справи з ремонту та обслуговування військової техніки, набув необхідні лідерські якості.

Військову службу розпочав на посаді заступника командира танкової роти з озброєння 30-ї окремої механізованої бригади 8-го армійського корпусу оперативного командування "Північ" Сухопутних військ Збройних Сил України, яка дислокується у місті Новоград-Волинський Житомирської області, військова частина А0409. У 2010 році був призначений командиром танкової роти.

З весни 2014 року Віннік приймав активну участь в антитерористичній операції на сході України. В перших числах березня 2014 року 30-а окрема механізована бригада отримала наказ про передислокацію в Херсонську область. 18 березня 2014 року стали в селі Червоний Чабан Каланчацького району Херсонської області, на кордоні з Кримом. В кінці червня 2014 року рота Вінніка в складі 1-ї батальйонної тактичної групи 30-ї окремої механізованої бригади здійснила марш в сторону села Сонцеве Старобешівського району Донецької області.

27 липня 2014 року батальйонній тактичній групі, в склад якої входила танкова рота Вінніка, поставили перше бойове завдання – взяти гору Савур-Могилу. Під час бою на Савур-Могилі російські бойовики влучили у його танк.

29 липня 2014 року в селі Степанівка, по радіостанції від особового складу 95-ї окремої аеромобільної бригади прозвучало, що йде обстріл з танку противника та не має змоги далі просуватись групі. Швидко відреагувавши Винник виїхав зі своїм екіпажем на допомогу. При цьому в боєкомплекті танка залишився лише один снаряд. Не заважаючи на це, завдяки професіоналізму та мужності, останнім снарядом танк противника був знищений.

10 серпня 2014 року під час масового обстрілу з важкої артилерії зі сторони російських бойовиків в селі Степанівка капітан Віннік прийняв рішення щодо виведення підрозділу з під вогневого обстрілу, який не припинявся доки танки не зникли з поля зору, що дозволило зберегти особовий склад і техніку для ведення подальших бойових дій.

Брав участь у боях за звільнення міста Міусинська, села Червона Поляна Антрацитівського району, міста Лутугине, міста Щастя та інших населених пунктів Луганської області. Загалом в період з липня по вересень 2014 року танкова рота під керівництвом капітана Вінніка виконала ряд бойових завдань, в ході яких були мінімальні втрати серед особового складу.

У квітні 2016 року отримав військове звання майора та був призначений командиром механізованого батальйону 30-ї окремої механізованої бригади; згодом отримав звання підполковника.

У 2019 році отримав звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу.

Також має звання Народний Герой України (2016 рік) та орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеню, яким був нагороджений в 2022 році.

Нагадаємо, у травні 2022 року влада Броварів прийняла рішення про переменування вулиці та провулка Короленка на вулицю та провулок Чорних Запорожців.

Читайте: В боях з окупантами загинув народний герой України, комбат Андрій Верхогляд

Фото: пресслужба 72 ОМБр імені Чорних Запорожців

КиївВлада

Олександр Кравченко

Теги: новини київської області, 72 омбр, іван вінник, олександр вдовиченко

четвер, 28 березня 2024 г.
20:44
У Гостомелі працюватиме перевізний цифровий флюорограф
20:22
Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень, - Генштаб ЗСУ
20:02
У Києві розпочали відключати опалення в житловому секторі
19:42
Поліцейські затримали киянина, який через помсту вбив собаку колишньої дівчини
19:23
Бучу відвідала делегація з Боснії і Герцеговини
19:04
ВАКС продовжив обов'язки судді Верховного суду Князєву
18:46
КОВА максимально сприяла правоохоронним органам у затриманні “крота”, - Руслан Кравченко
18:26
Завтра у Димерській громаді частково не буде світла
18:06
Донори крові з Києва - у топі серед команд DonorUA for Teams
17:46
Новий міжнародний залізничний маршрут з Києва до Кошице планують запустити вже цього року
17:21
“Українська команда” передала батальйону “Свобода” велику партію дронів-літаків, – Палатний
17:03
Український гідрометцентр попередив про небезпечні метеорологічні явища на Київщині
16:46
Ювенальні прокурори зафіксували загибель 537 дітей внаслідок збройної агресії рф
16:26
У президентській резиденції на Липській вирішили відремонтувати каналізацію
16:06
Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки
15:46
Для Голосіївського району столиці збираються накупити цибулин тюльпанів та нарцисів на 1,4 млн гривень
Календар подій