неділя, 28 квітня 2024 г.

Суд звільнив Жилу з посади керівника Київського академічного театра юного глядача на Липках

Суд звільнив Жилу з посади керівника Київського академічного театра юного глядача на Липках

Шостий апеляційний адміністративний суд (ШААС) залишив в силі рішення Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) про скасування рішення конкурсної комісії, яка в серпні 2021 року визнала В’ячеслава Жилу (на колажі) переможцем конкурсу на директора – художнього керівника Київського академічного театра юного глядача на Липках. Так само визнано протиправним та скасовано наказ Департаменту культури КМДА про призначення Жили на керівництво ТЮГом на Липках. Це означає, що Департамент культури має призначити в.о. директора театру до закінчення воєнного стану – замість В’ячеслава Жили. Сам Жила зараз чинить спротив своєму звільненню, яке може відбутись сьогодні-завтра.

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook журналістки та співзасновниці громадського руху “Почайна” Аннабелли Моріної, власних джерел в Київській міськдержадміністрації (КМДА) та в Київському академічному театрі юного глядача на Липках.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Від сьогодні, 25 січня, В’ячеслав Жила не має права займати посаду директора – художнього керівника Київського академічного театра юного глядача на Липках (ТЮГ на Липках). Бо вчора ШААС залишив в силі рішення ОАСК (справа № 640/25589/21), яким визнано протиправним та скасовано рішення конкурсної комісії від 30 серпня 2021 року (оформлено протоколом №2) про перемогу В’ячеслава Жили в конкурсі на посаду директора – художнього керівника ТЮГу на Липках. Також визнано протиправним і скасовано наказ Департаменту культури Київської міськдержадміністрації (КМДА) №452-к від 21 вересня 2021 року про призначення В’ячеслава Жили директором – художнім керівником ТЮГ на Липках.

“Безумовно, Департамент культури КМДА, за яким наразі тягнеться величезний корупційний шлейф, може знехтувати рішенням суду та знайти спосіб, як, попри все, фактично залишити керівника-втікача [В’ячеслава Жилу] на посаді”, – написала Аннабелла Моріна.

Детальніше про скандал в театрі: Знайдіть нашого Жилу: Театр на Липках просить Кличка та Попка повернути з-за кордону свого керівника

Повне рішення суду буде оприлюднено за чотири дні, але, за інформацією KВ, рішення конкурсної комісії відмінено через наявність конфлікту інтересів – до складу конкурсної комісії входила співробітниця В’ячеслава Жили. Водночас, суд вирішив не аналізувати присутність у складі конкурсної комісії представників громадських організацій з ознаками фіктивності, які були введені в її склад для підтримки В’ячеслава Жили.

Нагадаємо, в 2021 році Департамент культур КМДА очолювала Яна Барінова, а курував сферу культури заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Джерела KВ в мерії повідомили, що мер столиці-голова КМДА Віталій Кличко в курсі цієї історії. Його позиція – максимально швидко виконати рішення суду та задовольнити запит колективу театру на нормального керівника. “Ймовірно, рішення про звільнення Жили буде сьогодні-завтра. Хоча він пручається й намагається довести, що рішення суду не є підставою для його звільнення”, – розповів KВ співробітник КМДА.

Аннабелла Моріна також написала, що “ми в курсі про тісні зв'язки та домовленості між директором Департаменту культури КМДА Сергієм Анжияком та В'ячеславом Жилою”. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, в грудні минулого року колектив ТЮГ на Липках звернувся з офіційним листом до Віталія Кличка та його безпосереднього керівника – начальника Київської міської військової адміністрації, яким з 21 жовтня 2022 року є генерал-полковник Сергій Попко.

“Але тоді цей лист так і не потрапив до адресатів. В Департаменті культури КМДА з ним ознайомили самого В`ячеслава Жилу, а той влаштував терор підписантам колективного звернення і, не дивлячись на обіцянку заступника голови КМДА Ганни Старостенко (курує культуру в столиці з 1 листопада 2022 року, – KВ), підставив та звільнив народну артистку України Анжеліку Гирич”, – написала Аннабелла Моріна.

В день звільнення Анжеліки Гирич KВ опублікувала її інтерв’ю.

Читайте: Народна артистка Анжеліка Гирич – про театр на Липках: “Замість творчої атмосфери дитячого театру в нас тепер майже концтабір”

Варто вкотре нагадати про дивний епізод з біографії В’ячеслава Жили, який чомусь не викликав і не викликає запитань в Департаменті культури КМДА. В 2021 році ICTV випустив сюжет, в якому розповідається, що 27 листопаду 2006 року вироком Деснянського райсуду Києва В’ячеслав Жила був засуджений на п’ять років позбавлення волі за привласнення владних повноважень, шахрайство, підробку документів та викрадення людини. Строк він відбув умовно, тому протягом кількох років не мав права перетинати державний кордон України. Чи була згодом знята ця судимість – невідомо, бо всі причетні відмовчуються.


Ситуація в ТЮГ на Липках зараз непроста, бо В’ячеслав Жила звільнив понад 50 співробітників театру й напризначав, умовно кажучи своїх людей. То ж суперечка про нового керівника театру обіцяє бути гарячою.

Вочевидь, Департамент культури КМДА має вчинити так само, як поступив з керівником Театру на Лівому березі. Там після публікації KВ “На межі знищення: Театр на лівому березі Дніпра потерпає через свого (екс)керівника Жиркова”, незважаючи на супротив Департаменту культури та мляву позицію Ганни Старостенко, все ж таки було призначено нового в.о. керівника театру.

Читайте: Театр на Лівому березі очолила акторка Олеся Жураківська

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, Віталій Кличко, оаск, Сергій Попко, валентин мондриївський, ганна старостенко, сергій анжияк, департамент культури кмда, яна барінова, В’ячеслав Жила, окружний адміністративний суд києва, шостий апеляційний адміністративний суд, новини театрального життя, судове рішення, київський академічний театр юного глядача на липках, київський тюг

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій