субота, 27 квітня 2024 г.

Кличко усунув Мондриївського від кураторства Департаменту культури та передав його Старостенко

Кличко усунув Мондриївського від кураторства Департаменту культури та передав його Старостенко

З 1 листопада в столиці культуру курує заступниця голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Ганна Старостенко (на фото ліворуч). Таким чином, заступника голови КМДА Валентина Мондриївського (на фото праворуч) усунуто від багаторічного курування культури, ймовірно – через скандал навколо X-Park в парку Муромець на острові Чорторий. Також куратором медицини та охорони здоров’я в Києві призначено першого заступника голови КМДА Миколу Поворозника. Невідомо, чи узгоджені ці зміни з керівництвом Київської міської військової адміністрації (КМВА).

Про ротації в КМДА KВ стало відомо з розпорядження Київського міського голови Віталія Кличка №618 “Про внесення змін в розпорядження Київського міського голови от 08 квітня 2022 року” від 1 листопада.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

На порталі КМДА цього розпорядження немає, але KВ має у власному розпорядженні його часткову фотокопію.

Згідно документу, Департамент охорони здоров’я КМДА (директор Валентина Гінзбург) тепер підпорядковується першому заступнику голови КМДА Миколі Поворознику. Раніше цей департамент курувала заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, яка віднині є куратором Департаменту культури КМДА (директор Сергій Анжияк). Багаторічного куратора столичної культури Валентина Мондриївського усунуто з цього напрямку.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Не виключено, що заступника голови КМДА Валентина Мондриївського усунуто від культурного напрямку через скандал навколо X-Park, який розташовано на острові Чорторий в парку Муромець, та через інші скандали, що відбуваються з ДепКультом

KВ писала про пресконференцію, на якій заступник директора Департаменту культури КМДА Геннадій Яворовський оприлюднив проблеми, які спіткали Департамент у воєнний час: незаконний вивіз чоловіків за кордон із гастрольними групами, недофінансування працівників закладів культури та водночас чорні каси в закладах та кишенькові розрахунки при оренді приміщень, мертві душі в театрах та самому Департаменті культури, махінації із капітальним ремонтом та здачею в оренду київських кінотеатрів, незаконна забудова та махінації із атракціонами в київських парках.

Читайте: Столичний Департамент культури штормить: розпочаті розслідування по нових кримінальних справах та внутрішні службові розслідування

Найскладніша ситуація наразі із незаконною забудовою рекреаційних земель парку Муромець, де на на землях, підвідомчих Департаменту культури під виглядом створення спортивного X-Park було побудовано десятки не передбачених проєктом ресторанів та кафе, вириті незаконні кар'єри із видобутку піску. 

Інвестором створення спортивного парку є компанія, яка належить бізнесмену Юрію Зозулі, раднику мера Віталія Кличка. Більш того, нещодавноа бізнес-партнером Юрія Зозулі на цій території був брат мера Києва – Володимир Кличко.

Читайте: X-Park і замурований Чорторий: “капітальні” ресторани, кафе та незаконні кар’єри із видобутку піску на острові Муромець

Взимку 2021-2022 року Департамент культури вперше з 2015 року провів перевірку виконання умов інвестиційного договору між ДепКультом (замовником) та інвестором (фірмою Юрія Зозулі). Акт перевірки зафіксував наступні порушення інвестдоговору: X-Park побудовано всього на 27%, а замість спортивних об'єктів побудовано без дозвільної документації 80 об'єктів (ресторани та кафе). В Акті рекомендовано розірвати інвестиційний договір.

Поки правоохоронні органи проводять розслідування за вказаними фактами в кримінальному провадженні №42022100000000366 від 13.07.2022 року, нове керівництво Департаменту культури (під час повномасштабної війни до департаменту повернулась стара команда, яка не конфліктувала із інвестором Муромця) намагається відхреститись від X-Park та самої перевірки.

Так, тиждень тому на засіданні постійної комісії Київради з питань культури директор ДепКульту Сергій Анжияк намагався відхреститись від прямого обов’язку департаменту контролювати інвестора щодо виконання умов інвестиційного договору (спорудження об'єкта інвестування – спортивного парку), а його перший заступник Сергій Шуляк розповідав, що “не розуміється” у тому, яким чином на землях ДепКульту з’явилися кар’єри із незаконного видобутку піску, тому що він не експерт з цього питання.

Читайте: X-Park і замурований Чорторий

Втім, є питання і до розпорядження Віталія Кличка. Відповідно до закону “Про правовий режим воєнного стану”, посадових осіб військової адміністрації призначає, звільняє та призначає ім функціонал начальник цієї військової адміністрації. Тому з 10 березня 2022 року, згідно наказам КМВА №458 та №459, всі структурні підрозділи та апарат КМДА увійшли до складу КМВА.

КВ невідомо, чому під документом стоїть підпис міського голови, а не начальника КМВА Сергія Попка, якого 24 жовтня своїм указом №733/2022 призначив Президент Володимир Зеленський, звільнивши попереднім указом №732/2022 х цієї посади звільнив Миколу Жирнова. Самого Віталія Кличка було звільнено з посади голови КМВА ще 1 березня указом Президента №83/2022, після чого мер столиці набув статусу заступника начальника КМВА.

Наразі будь-які документи з підписами заступників голови КМДА мають сумнівний статус. Попри це, на Хрещатику, 36, досі продовжують випускати різні документи за підписами заступників голів КМДА. Чи вирішиться ця проблема за нового начальника КМВА – також невідомо.

Читайте: Заміна Жирнова на Попка була цілковитою несподіванкою – джерела КВ

Фото: Facebook Ганни Старостенко

КиївВлада

Аннабелла Морина

Теги: новини києва, КМДА, Віталій Кличко, кмва, микола поворозник, Сергій Попко, валентин мондриївський, микола жирнов, київська міська військова адміністрація, київський міський голова, ганна старостенко, володимир кличко, департамент культури кмда, заступник голови кмда, президент володимир зеленський, юрій зозуля, X-Park, київська міськдержадміністрація, начальник кмва, розпорядження київського міського голови №618

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій