вівторок, 19 березня 2024 г.

Собор УПЦ оголосив про повну самостійність, засудив війну в Україні та висловив незгоду з позицією Кирила

Собор УПЦ оголосив про повну самостійність, засудив війну в Україні та висловив незгоду з позицією Кирила

Сьогодні, 27 травня, Собор Української православної церкви оголосив про повну самостійність та незалежність від москви. Під час зборів, що відбулися у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі Феофанія в Києві під головуванням голови УПЦ  митрополита Онуфрія, було засуджено війну в Україні. Крім того, священнослужителі висловили незгоду з позицією патріарха РПЦ Кирила, що стосується російського вторгнення до України та закликали до мирних переговорів. Втім, це не означає реального розриву з РПЦ, а більше схоже на піар-акцію УПЦ, тому варто дочекатись публікації щонайменше трьох документів: рішень Синоду, рішень Собору архієреїв та нового варіанту Статуту про управління, в яких можуть бути несподівані сюрпризи.

Про це KВ стало відомо з заяви Української православної церкви та допису  у Facebook заступника голови управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратія Зорі.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Виражаємо незгоду з позицією Патріарха Московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні. Собор прийняв відповідні доповнення та зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність та незалежність Української Православної Церкви", - йдеться у документі.

Також собор висловив жаль у зв’язку з відсутністю єдності в українському Православ’ї.

"Існування розколу Собор сприймає як глибоку болючу рану на церковному тілі. Особливо прикро від того, що останні дії Константинопольського Патріарха в Україні, наслідком яких стало утворення “Православної Церкви України”, лише поглибили непорозуміння та привели до фізичного протистояння. Але навіть у таких кризових обставинах Собор не втрачає сподівання на відновлення діалогу", – йдеться у документі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Для того, щоб діалог відбувся, зазначається в заяві, представникам ПЦУ необхідно:

  • припинити силові захоплення храмів та примусові переводи парафій Української Православної Церкви.
  • усвідомити, що їхній канонічний статус, як він зафіксований у “Статуті Православної Церкви України”, є фактично неавтокефальним і значно поступається свободам і можливостям у реалізації церковної діяльності, які передбачені Статутом про управління УПЦ.
  • вирішити питання канонічності ієрархії ПЦУ, адже для Української Православної Церкви, як і для більшості Помісних Православних Церков, є цілком очевидним, що для визнання канонічності ієрархії ПЦУ необхідне відновлення апостольської спадкоємності її єпископів.

Крім того, на період воєнного стану, Собор вирішив надати своїм єпархіальним архієреям право самостійно ухвалювати рішення щодо тих чи інших питань єпархіального життя, що належать до компетенції Священного Синоду або Предстоятеля Української Православної Церкви, з подальшим, при відновленні можливості, інформуванням священноначалля.

В той же час заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря наголосив, що ніякого нового статусу УПЦ не було оголошено, бо самостійність і незалежність УПЦ оголошені ще у 1990 році. "Це все одно, що “Партія Регіонів” стала ОПЗЖ, а ОПЗЖ стала ЗаЖиМ. Сутність – та сама", – наголосив Євстратій Зоря

“Кирила не було засуджено, з ним НЕ РОЗІРВАЛИ зв’язок. Все, на що спромоглися щодо того, хто поширює ЄРЕСЬ “русского міра” та “благословляє” російських вбивць – “виражаємо незгоду з позицією”! Прям як Ліґачов Єльцину: “Борис, ты не прав!””, – підкреслив заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ.

"Підсумки “Собору УПЦ” можна коротко оцінити словами Митрополита Епіфанія у Доповіді на Архієрейському Соборі ПЦУ: “З великої хмари – малий дощ”", – також написав Євстратій Зоря і додав, що "слід дочекатися також публікації щонайменше трьох документів: рішень Синоду, рішень Собору архієреїв та нового варіанту Статуту про управління".

"Бо там можуть бути сюрпризи. А також можливі сюрпризи із “корекцією” рішень, коли в п‘ятницю голосували одне, а в суботу на сайті поширять дещо інакше", – резюмував заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ.

Читайте: Синод ПЦУ вирішив відкрити свій монастир у Києво-Печерської лаврі та доручив Епіфанію звернутися по допомогу до Кабміну

Фото: УПЦ

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини україни, війна, рф, упц, москва, пцу, заява, мп, собор, феофанія, онуфрій, засудження, кирил, патріарх, самостійність

вівторок, 19 березня 2024 г.
10:24
У ході гасіння пожежі у Дніпровському районі столиці рятувальники виявили тіло
10:04
ЄС розробляє закон про спрямування в Україну прибутків заморожених активів рф, - Bloomberg
09:45
Інженерними підрозділами ЗСУ з початку року знешкоджено понад 7,5 тис. вибухонебезпечних предметів
09:23
На столичному пішохідно-велосипедному мості знов тріснуло скло, - ЗМІ
09:01
Протягом минулої доби відбулося 61 бойове зіткнення, - Генштаб ЗСУ
понеділок, 18 березня 2024 г.
20:45
У столиці цього тижня заплановані продуктові сільськогосподарські ярмарки (локації)
20:34
Кличко попросив журналістів Bihus.info передати правоохоронцям інформацію щодо розслідування по заробіткам оточення Брагінського на контрактах з “Київським метрополітеном"
20:23
На Новопавлівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 21 разів намагався прорвати оборону, - Генштаб ЗСУ
20:02
В Ірпені відкрили денний центр підтримки дітей та сімей
19:43
Зеленський зустрівся із членом Сенату Конгресу США Гремом
19:22
“Муніципальна Охорона” провели навчання з відпрацювання дій у разі позаштатної ситуації в столичних закладах освіти
19:05
Ірпінь відвідали представники міжнародної організації ЮНІДО
18:46
9 років тюрми отримав самопроголошений голова Димерської тергромади, який співпрацював з окупантами
18:26
На озері Богатирському було виявлено перевищення норми нафтопродуктів у 3,6 рази, - “Плесо”
18:03
На Київщині пройде лекція-презентація “Історія дайвінгу у Світі та Україні”
17:46
Чеська залізниця запускає новий поїзд до України
Календар подій
У столичних судах вирішується доля Венеціанського і Труханового островів
19 березня 2024 г. 09:00
У столичних судах вирішується доля Венеціанського і Труханового островів
Офіс Генерального прокурора вже більше року працює над тим, щоб у судовому порядку заборонити КП “Плесо” встановлювати прибережні захисні смуги на Венеціанському і Трухановому островах у Києві. На переконання прокурорів, в цих рекреаційних зонах і без того апріорі “лімітована” будь-яка господарська діяльність, а тому оголошення там захисних смуг може створити хибне уявлення про відсутність відповідних обмежень на цих та інших островах Дніпра. Наразі Генпрокуратура має успіхи у цій справі – вона виграла вже дві інстанції, але КП “Плесо” ще може скористатися своїм правом на касаційне оскарження. Враховуючи відсутність затверджених Київрадою ДПТ островів, навіть найбільшого Труханового, наразі загроза їх забудови виглядає досить суттєво.
Житло замість історичної будівлі: у Києві вирішується доля сторічної садиби Маліна
18 березня 2024 г. 09:00
Житло замість історичної будівлі: у Києві вирішується доля сторічної садиби Маліна
Посадовці КМДА формально ще можуть спробувати відстояти в касаційному суді свою позицію – не видавати МУО на проєктування, які допоможуть замовникам легально перетворити історичну садибу Маліна (1890 рік побудови) на вул. Олександра Кониського, 22 у сучасний житловий будинок. Чиновники до цього програли два суди по цьому питанню. Причина – історичному об'єкту офіційно не надано статус пам'ятки, а гучне рішення Київради від серпня 2021 року, яким власникам таких об'єктів було рекомендовано утриматися від здійснення робіт в них, як на цьому ще тоді наголошувала КВ, не має “зобов'язального характеру”. Поки київські активісти добиваються присвоєння садибі Маліна охоронного статусу, забудовники, які, схоже, пов'язані з “групою родин Негрича та Голиці", встигли зруйнувати значну частину будівлі. Відповідні слідчі дії станом на сьогодні ніяких результатів не принесли і, ймовірно, вже не принесуть.