четвер, 28 березня 2024 г.

СБУ ліквідувала схему розкрадання 1 тис. бронежилетів, виготовлених волонтерами на потреби ЗСУ

СБУ ліквідувала схему розкрадання 1 тис. бронежилетів, виготовлених волонтерами на потреби ЗСУ

СБУ викрила та ліквідувала схему з незаконного продажу 1 тис. бронежилетів, виготовлених однією з громадських організацій (ГО) та переданих через Черкаську військову адміністрацію (ЧВА) на потреби Збройних Сил України (ЗСУ). Чиновники ЧВА через комерційні структури та мережу супермаркетів намагались продати ці бронежилети. Ймовірно, мова йде про скандал з бронежилетами, виготовленими Львівським Оборонним Кластером (ЛОК), які було виявлено в продажі в мережі супермаркетів “Епіцентр” Олександра та Галини Гереги. Згідно з заявою “Епіцентру”, ці бронежилети було надано ТОВ “Група Венето” Юрія та Світлани Бродських, яке працює в Черкасах.

Про це KВ стало відомо з заяви СБУ в офіційному Telegram--каналі, допису ЛОК на Facebook, допису “Епіцентру” на Facebook та відкритих джерел.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно заяви СБУ, ділки намагались незаконно продати понад 1 тис. бронежилетів на загальну суму більше 12 млн гривень, які були виготовлені в Україні однією з ГО, і через ЧВА мали бути передані на потреби оборони. Але замість безкоштовної передачі українським захисникам, причетні чиновники намагались продати бронежилети через афілійовані комерційні структури та мережу супермаркетів.

“Завдяки втручанню СБУ в одній із торговельних мереж було вилучено частину цієї продукції. Вона буде передана до ЗСУ. Наразі проводяться слідчо-оперативні заходи з пошуку решти бронежилетів, а також встановлюються всі обставини та особи, причетні до протиправної схеми. Заходи із викриття правопорушень здійснює Департамент кібербезпеки СБУ у взаємодії зі слідчими ДБР та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора”, – сказано в заяві СБУ.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За дві доби до цього, 17 травня, ЛОК повідомив на своїй Facebook-сторінці, що виявив в продажу в деяких супермаркетах мережі “Епіцентр” бронежилети власного виробництва ЛОК, які були безкоштовно спрямовані на потреби оборони. 

“Шукаємо виробника чохла для бронежилету (кольору олива з чорними стропами Молле), який на останній фотографії в цій публікації лежить справа від нашого”, – зазначив голова правління ЛОК Максим Плєхов.

В “Епіцентрі” відреагували майже миттєво. В той же день, 17 травня, на Facebook-сторінці мережі супермаркетів було викладено допис, що бронежилети ТЕМ1, ТЕМ2 поставлені в мережу торговельних центрів "Епіцентр К" компанією "Група Венето”.

“Компанія "Група Венето" надала всі необхідні документи на товар: товарні накладні, сертифікати випробувань та якості. Відповідно, ТОВ "Епіцентр К" правомірно закупив сертифікований товар з усіма підтверджуючими документами”, – сказано в дописі “Епіцентру”.

“Від активістів до СБУ надійшло звернення з проханням перевірити вищезазначені бронежилети. Вони здались їм схожими на ті, що були в гуманітарній допомозі для ЗСУ. У зв'язку з цим було вилучено з продажу бронежилети ТЕМ1 з декількох торговельних центрів. “Епіцентр” є добросовісним набувачем товару та надав до СБУ всі документи, які отримав від компанії "Група Венето"”, – сказано в заяві “Епіцентру”.

“Свіжі фото з виробничих приміщень "Група Венето" свідчать про те, що на території компанії можна побачити тканину для виробництва, залишки плитоносок, відходи після порізки металу на жилети. Бірки на жилетах містять інформацію та штрих-коди складської програми, яку використовують на виробництві "Групи Венето"”, – також зазначено в дописі “Епіцентру”.

ТОВ “Група Венето” (*) знаходится в Черкасах. Компанія належить подружжю – Михайлу та Світлані Бродським (25% та 75%, відповідно). В коментарі KВ Михайло Бродський зазначив, що не знає, що саме відбулось, але він не вірить у злочинні наміри директора підприємства.

“Директор на господарстві. Прокуратура розбирається. Хтось щось наплутав. Мабуть, помилка. Розберемось”, – написав в месенджері Михайло Бродський.

Мережа будівельних супермаркетів “Епіцентр К” належить подружжю – Олександру та Галині Герегам. Олександр Герега – народний депутат Верховної Ради з 2012 року (192 округ, Хмельниччина). В 2012-2014 рр був членом фракції Партії регіонів. Зараз ж членом депутатської групи “За Майбутнє”. Галина Герега в 2011-2014 рр була секретарем Київської міської ради, після відставки Леоніда Черновецького з посади мера столиці виконувала обов`язки столичного міського голови

ЛОК, згідно заяві на його сайті, об'єднання волонтерів та підприємств оборонного сектора, в тому числі Харківського заводу засобів індивідуального захисту. Визначений Міністерством оборони основним координатором волонтерського руху, направленого на організацію виготовлення бронежилетiв. “Бронежилети не підлягають продажу. Відділ логістики ЛОК безкоштовно передає всі бронежилети до військових частин ЗСУ”, – наголошується на сайті ЛОК.

Читайте: Керівниця благодійного фонду Наталія Носова: “Наразі треба 15 тис. доларів, щоб купити десять нових професійних швацьких машин для виготовлення бронежилетів” (відео)

* ТОВ “Група Венето” (код ЄДРПОУ: 39457891)

Фото: Facebook ЛОК

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, сбу, війна росії проти україни, офіс генерального прокурора, бронежилети, галина герега, михайло бродський, епіцентр, львівський оборонний кластер, олександр герега, новини черкас, група венето

четвер, 28 березня 2024 г.
18:26
Завтра у Димерській громаді частково не буде світла
18:06
Донори крові з Києва - у топі серед команд DonorUA for Teams
17:46
Новий міжнародний залізничний маршрут з Києва до Кошице планують запустити вже цього року
17:21
“Українська команда” передала батальйону “Свобода” велику партію дронів-літаків, – Палатний
17:03
Український гідрометцентр попередив про небезпечні метеорологічні явища на Київщині
16:46
Ювенальні прокурори зафіксували загибель 537 дітей внаслідок збройної агресії рф
16:26
У президентській резиденції на Липській вирішили відремонтувати каналізацію
16:06
Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки
15:46
Для Голосіївського району столиці збираються накупити цибулин тюльпанів та нарцисів на 1,4 млн гривень
15:24
У Києві вручили нагороди переможцям конкурсу стартапів ProIT Startup Toloka
15:15
На Харківщині під черговим обстрілом рф загинула щонайменше одна людина, є поранені
15:05
На Київщині без електропостачання наразі 300 точок обліку, – Міненерго
14:45
СБУ затримала високопосадовця Київської ОВА, який збирався шпигувати на користь рф
14:24
В “Інтергал-Буд” діють 2% знижки для військових та медиків на купівлю житла
14:06
Освітяни Козина замовили сухофрукти у ФОПа дорожче, ніж ринку
13:45
100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу в підрозділах бригади
Календар подій