п'ятниця, 29 березня 2024 г.

Рішення ОАСК: “Квіти України” не є пам`яткою культури

Рішення ОАСК: “Квіти України” не є пам`яткою культури

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) скасував накази Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації (КМДА) про внесення павільйону “Квіти України” до Державного реєстру нерухомих пам’яток і Переліку об’єктів культурної спадщини Києва, відповідно. Якщо рішення ОАСК не буде оскаржене, забудовник знесе “Квіти України” на вул. Січових Стрільців, 49, і збудує там бізнес-центр. Зазначимо, один зі співвласників забудовник – ТОВ “Квіти України” – раніше мав бізнес в росії та був причетний до фінансування партії “Розумна сила” команди президента-втікача Віктора Януковича.

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook громадської організації (ГО) “Зберегти Квіти України” та відповідного рішення ОАСК 1/2363 від 2 грудня.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Забудовнику таки вдалося скасувати статус пам’ятки “Квітів”!... Розгляд проходив дуже швидко та за спрощеною процедурою, отже учасників справи про це навіть не мали повідомляти. Що це означає? “Квіти України” більше не пам’ятка, не має охоронного статусу, на забудовника більше не діє припис Мінкульту про заборону будівельних робіт. Кілька кроків – і він знов зможе повернутись до своєї фантазії про скляний офісний центр. Це також означає, що наші з вами підписи, акції протесту, старання, волонтерську роботу – все знівелював ОПСК. Посеред війни. Без повідомлення учасників”, – повідомила ГО “Зберегти Квіти України”.

Своє рішення ОАСК пояснив тим, що “в Києві є численні споруди зразку бруталізму, або радянського модернізму, які не менше, а більше ніж будівля магазину-оранжереї “Квіти України” підходили б в якості унікальних зразків цієї архітектури”, “застосовані в проекті і реалізовані в будівлі рішення не є унікальними навіть в масштабах Києва” тощо. Тому “цілісний майновий комплекс по вул. Січових Стрільців, 49, в Шевченківському районі міста Києва не є об'єктом культурної спадщини, що підтверджується відповідними науково-обґрунтованими висновками наукових фахівців та експертів в цій галузі”.

Зокрема, ОАСК своїм рішенням встановив:

  • визнати протиправним та скасувати винесений 13 липня 2021 року Міністерством культури та інформаційної політики України припис № 801/6.11.6 про припинення проведення будівельних робіт на об'єкті "Реконструкція цілісного майнового комплексу з надбудовою для розміщення офісного центру з підземним паркінгом по вул. Січових Стрільців, буд. 49, у Шевченківському районі м. Києва";

  • визнати протиправним та скасувати наказ Департаменту охорони культурної спадщини №46 від 29 липня 2021 року;

  • визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства культури та інформаційної політики №625 від 06 серпня 2021 року.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

ГО “Зберегти Квіти України” закликала Мінкульт та Департамент охорони культурної спадщини КМДА подати апеляцію та висловити свою офіційну позицію щодо цих подій.

Також ГО закликала громаду столиці виходити під “Квіти України”, коли керуючий партнер ПрАТ “Квіти України” Олексій Пишний “спробує знов оточити будинок парканом”. “Ми воюємо за своє минуле й майбутнє із зовнішнім ворогом, проте готові опиратись і тим, хто зазіхають на них вдома”, – наголосили в “Зберегти Квіти України”.

Нагадаємо, влітку 2021 року керуючий партнер ПрАТ “Квіти України” Олексій Пишний розповів про план реконструкції будівлі радянського модернізму “Квіти України” на вул. Січових Стрільців, 49 – під бізнес-центр. 

Проєкт реконструкції “Квітів України”

Пишний запевняв, що буде збережено частину фасадів будинку. Хоча на фото видно, що це не так.

Але через протести громадськості Шевченківський районний суд Києва в липні 2021 року наклав арешт на будівлю. 29 липня минулого року Департамент охорони культурної спадщини КМДА (директор Олександр Нікоряк) вніс “Квіти України” до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва. А 6 серпня 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що “підписав наказ про внесення будинку "Квітів України" до реєстру державних пам'яток” і відтепер “Квіти України” “офіційно є пам'яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення”.

Сьогодні ПрАТ “Квіти України” зареєстровано як ТОВ “Квіти України”. Його співвласниками є киянин Олексій Пишний (50,0054%) і харків’янин Андрій Скалозуб (49,9946%). Олексій Пишний, за даними “Слідство.Інфо”, раніше мав бізнес в російській федерації, а раніше спонсорував партію “Розумна сила”, яку також фінансували екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченка, екс-генпрокурор Віктор Пшонка, екс-віце-прем’єр Олександр Арбузов (команда президента-втікача Віктора Януковича).

Фото: Вікіпедія

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, оаск, олександр ткаченко, міністерство культури, квіти україни, окружний адміністративний суд києва, департамент охорони культурної спадщини кмда, віталій захарченко, олександр нікоряк, олексій пишний, бізнес в росії, віктор пшонка, олександр арбузов

п'ятниця, 29 березня 2024 г.
14:04
У столиці планують створити безбар’єрне туристичне середовище
13:44
100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу в підрозділах бригади
13:24
За добу втрати ворога зросли на 820 осіб, 56 БПЛА та 5 крилатих ракет, - Генштаб ЗСУ
13:03
На Північному мосту обмежать рух транспорту до 15 червня (схема)
12:42
У столиці судитимуть росіянина, який скоїв розбійний напад на аптеку
12:24
В Україну повернули тіла 121 полеглого оборонця
12:02
У Польщі переговори щодо українського зерна не мали успіху, але Сольський налаштован оптимистично, - ЗМІ
11:44
Руслан Кравченко: Німеччина продовжить допомагати Київщині у процесі відбудови
11:25
Комунальні підприємства Вишневого подарують військовим два авто вартістю 110 тисяч доларів
11:01
29 комунальних медзакладів столиці підключено до Реєстру територіальної громади, - КМДА
10:47
Голосіївська окружна прокуратура через суд вимагає повернути державі приміщення вартістю понад 6,7 млн гривень
10:28
Унаслідок нічної атаки рф пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях, - Шмигаль
10:04
На Київщині внаслідок падіння уламків пошкоджені два приватні будинки, - Руслан Кравченко
09:42
Київ збільшив вартість транспортної карти до 75 гривень з 1 квітня
09:23
Масована атака рф: українські захисники знищили 58 БПЛА та 26 ракет
09:06
На Новопавлівському напрямку в районах пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Урожайне противник атакував 22 рази, - Генштаб ЗСУ
Календар подій