неділя, 5 травня 2024 г.

Раді пропонують дозволити місцевому самоврядуванню виділяти гроші на безпеку і оборону

Раді пропонують дозволити місцевому самоврядуванню виділяти гроші на безпеку і оборону

У Верховній Раді (ВР) зареєстрований законопроект, який доповнює компетенцію сільських, селищних та міських рад (але не обласних рад) – у разі прийняття закону, органи місцевого самоврядування та їх виконкоми зможуть виділяти й надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони у період дії воєнного чи надзвичайного стану.

Про це KВ дізналася із законопроекту №9559-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України", зареєстрованого у ВР 30 серпня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно законопроекту, до виключної компетенції сільських, селищних та міських рад (стаття 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”) пропонується додати новий (59-й) пункт: “надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони у період дії воєнного чи надзвичайного стану, затвердження місцевих програм підтримки сектору безпеки і оборони”.

Також пропонується додати нове положення до статті 36 (“Повноваження в галузі оборонної роботи”) згаданого закону: а саме, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить підготовка, подання на затвердження, організація виконання та реалізація місцевих програм підтримки сектору безпеки і оборони.

У цьому проекті закону містяться й інші норми, що стосуються місцевого самоврядування в умовах війни. Якщо закон приймуть в поданому авторами вигляді, сільські, селищні та міські голови отримають можливість суміщати свою виборну посаду з виконанням повноважень начальника відповідної військової адміністрації, а перші заступники обласних рад, що за відсутності голови ради здійснюють його повноваження, зможуть мати двох заступників, а не одного (як зараз).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм Подписаться

Крім того, пропонується унормувати дистанційні засідання місцевих рад, виконкомів та комісій рад в умовах воєнного стану: станом на зараз дистанційні засідання дозволені законом на випадок антиковідного карантину, але карантин вже скасований, а норми про дозвіл дистанційних засідань на період воєнного чи надзвичайного стану немає. Це пропонується виправити.

Але прописується, що до порядку денного таких онлайн-засідань не можуть включатися питання розпорядження земельними та природними ресурсами (лише "питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, інші питання щодо невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій, виконання повноважень в галузі оборонної роботи, в тому числі надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони, питання усунення з публічного простору символіки російської імперської політики, процедурні питання").

При цьому, депутат місцевої ради може брати участь у дистанційних засіданнях за умови його перебування на території України (крім тимчасово окупованих рф територій України) та самостійного публічного повідомлення про це під час реєстрації (якщо депутат збреше, голос не зарахують).

У разі прийняття, цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Перший автор проекту закону – Роман Лозинський (фракція “Голос”), другий автор – голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк. Вона ж – очільниця профільного для цього законопроекту парламентського комітету (з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; згідно картки законопроекту, комітет вже опрацьовує цей документ). Серед співавторів – обласной мажоритарник Олег Дунда (91 округ – Фастівський район) та столична мажоритарниця Ганна Бондар (220 округ – Подільський район (обидва входять у фракцію “Слуга народа”).

Читайте: Київ виділить 800 млн на фортифікацію і армію

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, омс, орган місцевого самоврядування, фінансування оборони

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій