понеділок, 6 травня 2024 г.

Протягом року збільшилась кількість громадян України, які вважають, що наша влада може піти на неприйнятні компроміси з рф - опитування КМІС

Протягом року збільшилась кількість громадян України, які вважають, що наша влада може піти на неприйнятні компроміси з рф - опитування КМІС

За майже 14 місяців зросла кількість респондентів, які вважають, що українська влада може піти на неприйнятні компроміси з російською федерацією. Наразі цей показник все одно низький, найбільше тих, хто вірить в таку версію, в південних і східних регіонах України.

Про це KВ стало відомо з результатів соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) наприкінці вересня – на початку жовтня.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Між вереснем 2022 року і жовтнем 2023 року стало трохи більше тих, хто вважає, що влада може піти на неприйнятні компроміси – з 5% до 12%. Утім при цьому абсолютна більшість українців – 80% – продовжують вважати, що влада не піде не неприйнятні для України компроміси (у вересні 2022 року таких було 87%)”, – сказано в результатах дослідження.

Найсильніше цей показник зріс в східних регіонах України – з 5% до 14%.

% у стовпчику

Захід

Центр

Південь

Схід

Вер.22

Жов.23

Вер.22

Жов.23

Вер.22

Жов.23

Вер.22

Жов.23

Влада України готова і може піти на неприйнятні для України компроміси з росією

7

10

5

11

10

15

5

14

Влада України не збирається і не піде на неприйнятні для України компроміси з росією

86

84

86

81

75

78

87

72

Важко сказати / Відмова

7

6

9

8

14

8

8

13

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

КМІС упродовж 29 вересня-9 жовтня провів опитування 1010 респондентів в усіх регіонах України (крім регіонів, що тимчасово не контролювались Україною до 24 лютого 2022 року – Крим, частина Донецької та Луганської областей). Також не були опитані громадяни України, які після початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації вимушено виїхали за кордон.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,5% – для показників, близьких до 5%.

За умов повномасштабної війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Зокрема, якщо в травні 2022 року серед всіх опитаних респондентів 2,5-4% проживали на окупованих після 24 лютого територіях (і це відповідало відсотку тих, хто там проживає, бо генерація номерів телефонів була випадковою), то зараз через вимкнення окупантами телефонного зв’язку до вибірки не потрапило жодного респондента, які б наразі проживали в окупованих населених пунктах (разом з цим із загалом 1010 респондентів 22 респондентів до 24 лютого 2022 року проживали в населеному пункті, який зараз окупований).

“Важливо зазначити, що хоча погляди респондентів, які проживали в окупації, дещо відрізнялися, але при цьому загальні тенденції були досить подібні. Тобто неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів. Є й інші фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах “воєнного часу”, які наводилися КМІС раніше. Загалом, ми вважаємо, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення”, – сказано в релізі КМІС.

“Ми закликаємо українських діячів (від чиновників і політиків до громадських активістів) серйозно сприймати свій можливий деструктивний вплив на громадські настрої українського суспільства. Отримані нами результати можуть бути пов’язані також з пожвавленням політичної активності у зв’язку з розмовами про можливі вибори і зростанням критичних виступів проти влади. Непрозора, непідзвітна і неефективна діяльність окремих політиків чи чиновників завдає величезної шкоди, але і “безкомпромісна священна боротьба” окремих активістів підриває єдність суспільства і посилює зневіру серед населення”, – наголошується в висновках опитування.

Читайте: За рік вдвічі посилилась думка, що є конфлікт між політичним і військовим керівництвом України – опитування КМІС

Фото: Getty Images

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, війна росії проти україни, кміс, соціологічне опитування

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій