п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

Президент підписав законопроект про посилення відповідальності для військовослужбовців

Президент підписав законопроект про посилення відповідальності для військовослужбовців

Президент Володимир Зеленський підписав законопроект, прийнятий Верховною Радою в грудні 2022 року, який посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва, а також за зловживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин, самовільне залишення військової частини, дезертирство та самовільне залишення поля бою. 

Про це KВ стало відомо з картки законопроекту №8271 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці”. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як зазначається в картці проекту закону, він був підписаний президентом Володимиром Зеленським вчора, 24 січня ц.р. Сам же законопроект був прийнятий Верховною Радою 13 грудня 2022 року, 290 голосам “За”. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно законопроекту, посилюється кримінальна відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва. Так за законопроектом, за невиконання наказу командира військовослужбовцем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років. 

За самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені військовослужбовцем в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці,передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Змінюється і арешт з утриманням на гауптвахті військових за вчинення адміністративних правопорушень на строк до п’ятнадцяти діб. Раніше арешт складав до 10 діб. 

Встановлюються і нові штрафи для військовослужбовців. Так відмова від виконання законних вимог командира (начальника) тягне за собою штраф від 1700 гривень до 8500 гривень, або арешт з утримання на гаупвахті до 10 діб. 

За самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу встановлюється покарання у виді арешту до 10 діб. Раніше за таке порушення встановлювався арешт до 7 діб. 

Крім того, встановлюється штраф у вигляді штрафу від 1700 до 17 тис. гривень, або арештом до 10 діб за необережне знищення або пошкодження зброї, бойових припасів, засобів пересування, військової і спеціальної техніки чи іншого військового майна. Якщо таке правопорушення вчинено в умовах особливого періоду, то штраф буде складати від 17 тис. гривень до 34 тис. гривень, або арешт від 10 до 15 діб. 

За перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень встановлюється штраф від 1700 гривень до 17 тис. гривень. Такий само штраф встановлюється і за недбале ставлення до військової служби, порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, порушення правил поводження зі зброєю, а також речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення та розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів. 

Також законопроект наділяє військовослужбовців Служби правопорядку правом проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. 

Крім того, закон забороняє пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за окремі види злочинів: непокора, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою. 

Варто зазначити, що після прийняття Радою даного законопроекту, на Офіційному інтернет представництві Президента була зареєстрована петиція №22/173526-еп з вимогою ветувати вказаний законопроект. Петиція була зареєстрована 15 грудня 2022 року та набрала майже 35 тис. голосів (при необхідних 25 тис. голосів). Однак, Володимир Зеленський її проігнорував не надавши відповіді на неї. 

Як вказує авторка петиції Тетяна Костогризенко, командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетентні та спираються на невдалий бойовий менеджмент. 

“Підсумовуючи, замість подяки військовим, які майже рік стримують повномасштабне вторгнення росіянців та втілюють успішні операції зі звільнення території, ми отримуємо тюрму за найменшу незгоду чи зауваження командирам (багато з яких часто дають накази, лишаючись у глибокому тилу)”, – додає автор. 

Нагадаємо, сьогодні розпочалася триста тридцять шоста доба російського широкомасштабного вторгнення. Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 26 авіаційних ударів. Також здійснив понад 100 обстрілів із РСЗВ. Високою є загроза російських авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Читайте: Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 11 ударів по рашистам – Генштаб ЗСУ

Фото: Еспресо ТВ

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, війна, війна росії проти україни, володимир зеленський, петиція, покарання, військова служба, штрафи, законопроект 8271

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій