середа, 26 червня 2024 г.

Президент доручив Уряду з залученням Генштабу створити в ЗСУ окремий новий род сил - безпілотних систем

Президент доручив Уряду з залученням Генштабу створити в ЗСУ окремий новий род сил - безпілотних систем

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів із залученням Генштабу створити Сили безпілотних систем у структурі ЗСУ. Окремий род сил має стати одним з ключових – на чому давно наполягають як військові, так і цивільні експерти. Президент від Міноборони пропозицій щодо спеціальних підрозділів та посад під роботу з дронами, ефективного тренування операторів, систематизації набутого досвіду, постійного масштабування виробництва БпЛА.

Про це KВ дізналася з президентського указу №51/2024 “Про нарощування спроможностей сил оборони”, підписаного Володимиром Зеленським 6 лютого 2024 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Кабінету Міністрів України із залученням Генерального штабу Збройних Сил України опрацювати питання щодо створення у структурі Збройних Сил України Сил безпілотних систем як окремого роду сил та за результатами опрацювання внести відповідні пропозиції на розгляд Ради національної безпеки і оборони України”, – сказано в документі, який набув чинності по облікуванню на Офіційному інтернет-представництві Президента України.

В преамбулі сказано, що указ виданий для “нарощування спроможностей Збройних Сил України щодо використання безпілотних та роботизованих повітряних, морських та наземних систем, забезпечення готовності до застосування таких систем за призначенням”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Володимир Зеленський окремо сказав у відеозверненні з цього приводу, що Сили безпілотних систем ЗСУ “це не питання майбутнього – це те, що повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом. (...) Зараз перелік завдань чіткий: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу. Це завдання і для армії, і для Міністерства оборони та уряду загалом”.

Як інформувала KВ, 5 лютого класифікація видів економічної діяльності (КВЕД) поповнилася новою професією – "оператор БпЛА". Зазначається, що мета профдіяльності – організація відеоспостереження, пошуку, ідентифікації та визначення координат об'єктів, аеровідеозйомка тощо.

19 грудня 2023 року в державному інформаційному агентстві “Укрінформ” за ініціативою KВ відбувся круглий стіл на тему “Актуальні проблеми навчання операторів БПЛА”. Йшлося про те, що крім збільшення виробництва різноманітних безпілотників для ЗСУ вкрай потрібне збільшення кількості навчених операторів БПЛА, які матимуть відповідні державні сертифікати й зможуть ефективно нищити російських окупантів і проводити аеророзвідку. Щоб досягти цього, потрібно, щоб Міністерство оборони України внесло зміни до деяких своїх нормативних актів, а також за участі виробників БПЛА, навчальних центрів і Міністерства освіти та науки України розробило та затвердило відповідні державні навчальні програми, а також сертифікування навчених операторів БПЛА. Крім того, в вирішення цього завдання велику роль можуть і мають відіграти органи місцевого самоврядування та військові адміністрації.

Згодом про це ж наголосила Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України (NAUDI), яка звернулась із відкритим листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра оборони Рустема Умєрова, закликаючи високопосадовців прийняти на уряді такі нормативні акти, щоб держава не лише закуповувала безпілотні системи у приватних виробників, а й фінансувала навчання операторів дронів.

Читайте: Оператори для мільйона дронів ЗСУ

Фото: ВВС

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, володимир зеленський, збройні сили україни, президент україни, бпла, указ президента, президентський указ, армія дронів

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.