п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Підозрювані у справі Нацкінематеки уникнули тюрми, викривши інших причетних та зробивши “благодійний” внесок на “Армію дронів”

Підозрювані у справі Нацкінематеки уникнули тюрми, викривши інших причетних та зробивши “благодійний” внесок на “Армію дронів”

У четвер, 7 грудня, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) затвердив угоду про визнання винуватості у продажі будівель державного підприємства (ДП) “Національна кінематека України” за заниженими цінами. Її уклали між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), бенефіціарним власником низки товариств та колишнім першим заступником директора ДП “Нацкінематека”. Згідно угоди, обвинувачені повинні викрити своїх спільників, а також перерахувати понад 40 млн гривень на проєкт “Армія дронів”. Вони отримали строки позбавлення волі, але з іспитовим терміном.

Про це KВ дізналася із повідомлення пресслужби САП.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як йдеться у повідомленні, за вироком суду бенефіціарного власника низки товариств та колишнього першого заступника директора ДП “Національна кінематека України” визнано винуватими у придбанні за заниженою ціною нерухомості держпідприємства, а саме 14 будівель та споруд на околиці Києва, ринкова вартість яких становить майже 42 млн гривень. Вказане майно вже повернули у власність держпідприємства.

У пресслужбі наголосили, що відповідно до угоди між САП та обвинуваченими їх кошти у сумі 40,260 млн гривень будуть перераховані у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації – “Армія дронів”. Також вони зобов'язуються надати викривальні покази стосовно усіх причетних до злочину осіб.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Одного з організаторів злочину визнано винуватим у вчиненні злочинів, передбачених п’ятьма статтями Кримінального кодексу (КК) України та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком три роки”, – розповіли у САП.

Також зазначили, що колишньому першому заступнику директора держпідприємства призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки. 

Крім того, у пресслужбі додали, що особи позбавленні права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно господарських функцій строком на 3 роки та мають сплатити по 17 тисяч гривень штрафу кожний.

Досудове розслідування щодо інших 5 осіб, серед який ще один організатор злочину, заступниця міністра культури України (2014-2019 рр.) та начальник управління Міністерства культури України (2017-2020 рр.), триває.

Раніше KВ повідомила, що 1 лютого 2023 року САП та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомили сімом особам про підозру у заволодінні нерухомістю держпідприємства “Національна кінематека України”.  Йдеться про 14 будівель та споруд на околиці Києва, орієнтовна вартість яких становить майже 42 млн гривень. 

Читайте: Заволодіння будівлями Нацкінематеки на околиці Києва: семеро осіб отримали підозри

Фото: САП 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини україни, набу, сап, вирок, будівлі, угода, ув’язнення, армія дронів, Нацкінематека, національна кінематека

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій