субота, 27 квітня 2024 г.

Перша винагорода викривачу корупції: інсайдер отримає понад 13 мільйонів гривень за викриття столичного податківця-хабарника

Перша винагорода викривачу корупції: інсайдер отримає понад 13 мільйонів гривень за викриття столичного податківця-хабарника

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) привітало рішення першої інстанції Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо виплати винагороди викривачу корупції – перше подібне рішення від тоді, як був прийнятий відповідний закон у 2019 році. Таке рішення суд ухвалив у справі колишнього заступника начальника Державної податкової служби Києва Миколи Ільяшенко, якого ВАКС визнав винним у справі про спробу підкупу керівництва Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціалізованої антикорпрокуратури (САП). Винагорода – понад 13 млн гривень, що складає десяту частину від неправомірної вигоди фігуранта.

Про це KВ дізналася з офіційних релізів НАБУ і НАЗК.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Йдеться про затвердження угоди про визнання винуватості, яку укладено між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби (Миколою Ільяшенко – КВ). 

Тут зазначається і про виплату винагороди викривачу, яка становить 13 млн 299 тис. 950 грн, що є першим позитивним рішенням”, – повідомляє НАЗК і підкреслює: “Це без перебільшення історична подія, яка фундаментально закріплює формування культури викривання в Україні й стимулює викривачів повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати”.

Винагорода – 10% від суми неправомірної вигоди.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

НАЗК зазначає, що вирок може бути оскаржено в Апеляційній палаті ВАКС протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Викривачу за законодавством винагорода виплачуватиметься коштом Державного бюджету України органами державного казначейства за процедурою безспірного списання. Відповідний закон було ухвалено у 2019 році. 

Нагадаємо, 6 вересня 2023 року НАЗК запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, свідками яких вони стали. Портал забезпечує цілодобовий відкритий доступ для подання повідомлень (у тому числі анонімних) через внутрішні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. Також НАЗК підготувало оновлені роз’яснення щодо правового статусу викривача. В них систематизовано ключові питання, що можуть виникнути у тих, хто викрив чи має намір викрити корупцію.

Читайте: НАБУ на хабарі 6 млн доларів затримала одного із керівників столичної податкової (фото)

НАБУ додає до цієї історії, що ексзаступник начальника Державної податкової служби Києва, якого Вищий антикорупційний суд визнав винним у справі про спробу підкупу керівництва НАБУ і САП, перерахує 50 млн гривень на потреби ЗСУ – це передбачено угодою про визнання винуватості, укладеною між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та обвинуваченим. 

За умовами угоди, експосадовцю призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки. Він також зобов’язався перерахувати 50 млн грн на проєкт “Армія дронів” у фонд United 24.

У релізі НАБУ пише, що “йдеться про найбільшій в історії України хабар. У червні 2020 року НАБУ і САП затримали “на гарячому” групу осіб, які намагалися передати неправомірну вигоду у розмірі 5 млн дол. США керівництву антикорупційних органів. Гроші призначалися на  закриття кримінального провадження за підозрою ексміністра екології (Миколи Злочевського – КВ), яке восени 2019 року Генеральна прокуратура передала до Національного бюро за підслідністю.

Всю суму неправомірної вигоди у розмірі 5 млн дол. США, а також 1 млн дол. США, який мав отримати за посередницькі “послуги” експодатківець, минулого року перерахували на потреби обороноздатності держави за рішенням ВАКС. Згодом судом прийнято рішення про спецконфіскацію цих коштів, що унеможливлює їх витребування власником у майбутньому. Загальна сума перерахувань на потреби війська усіма обвинуваченими у цій справі складає 855,5 млн грн.

Читайте: ВАКС оголосив вирок колишньому міністру екології

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, набу, сап, хабар, назк, викривач корупції, микола ільяшенко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій