п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Печерська окружна прокуратура розслідує дії влади щодо зсувонебезпечної ділянки Кловського схилу на Мечникова

Печерська окружна прокуратура розслідує дії влади щодо зсувонебезпечної ділянки Кловського схилу на Мечникова

Печерська окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом неналежного виконання службових обов’язків посадовцями Печерської РДА. Приводом стало звернення печерян щодо зсувонебезпечного Кловського схилу. Тут роками не здійснюються роботи з укріплення, хоч нещастя вже відбувалося у минулому, а на сьогодні існують відповідні висновки фахівців та владних комісій. Ці висновки напряму визнають необхідність укріплюючих робіт на ділянці схилу біля житлових будинків №7 та 7-А по вулиці Мечникова, а також №14 на провулку Мар'яненка. 

Про це KВ дізналася із Витягу внесеного до єдиного реєстру досудових розслідувань 28 березня та відповіді Печерської окружної прокуратури на звернення голови ГО “Не мовчи” Ореста Гаранджі. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що Печерською окружною прокуратурою розпочато досудове розслідування щодо можливого вчинення кримінального правопорушення посадовцями Печерської районної в місті Києві держадміністрації щодо ситуації, яка склалася навколо зсувонебезпечного схилу в Кловському яру. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Печерською окружною прокуратурою ваше звернення щодо можливого вчинення кримінального правопорушення розглянуто. Так, за фактом неналежного виконання своїх службових обов’язків посадовими особами Печерської районної в місті Києві державної адміністрації через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, а також громадським інтересам, внесено відомості до ЄРДР за № 42023102060000080 від 28.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 367 КК України”, – йдеться у відповіді прокуратури на звернення голови ГО “Не мовчи” Ореста Гаранджі. 

“З Печерської прокуратури прийшла відповідь, що на наше звернення щодо того, що можливо має місце правопорушення – створена небезпечна ситуація, а влада не реагує, – відкрите провадження. Нагадаю, є безліч експертиз, наприклад,  ДП “Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій”, які підтверджують небезпечність ситуації на Кловському схилі, а також дають свої висновки, що треба робити, аби запобігти нещастю. Але чиновники нічого не роблять. Є власник земельної ділянки, який також нічого не робить. От ми й вимагаємо, щоб про безпеку людей та їхнього майна подбали. Адже на комісіях та засіданнях Печерської РДА питання обговорювали, розробляли плани, як запобігти надзвичайній ситуації, яким є можливий зсув. Але все це залишається на папері. Щоб запобігти трагедії ми й звернулися до прокуратури. Таких звернень у нас було вже багато і ми б’ємося над цим вже достатньо часу”, – прокоментував КВ Орест Гаранджа.

Нагадаємо, у зверненні ГО “Не мовчи” до керівництва Київської міської ради, Київської міської прокуратури, Печерській районній в місті Києві держадміністрації йдеться зокрема про те, що існує істотна загроза мешканцям будинків в межах зсувонебезпечного схилу між житловими будинками №7 та 7-А по вулиці Мечникова, а також №14 на провулку Мар'яненка у Печерському районі.

“У серпні 2016 року на земельній ділянці, балансоутримувачем якої був і залишається на сьогоднішній день, відповідно до ухвали Верховного суду ТОВ “Будінформ”, відбулася техногенна катастрофа. Внаслідок прориву водопроводу на пагорбі в районі провулку Мар'яненка та вулиці Кості Гордієнка відбувався зсув ґрунту до вулиці Мечникова внаслідок чого відбулося руйнування господарських споруд і зміщення великої кількості шарогрунту на прибудинкову територію житлових будинків № 7 та 7-А по вулиці Мечникова”, – йдеться у звернені. 

Розслідування причин цієї катастрофи виявило, що стан схилу Кловського яру – аварійно-небезпечний і потребує невідкладних заходів щодо попередження нової катастрофи. Так, на засіданні комісії з питань техногенної та екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Печерській РДА в місті Києві 22 січня 2019 року було встановлено, що територія ділянки схилу є зоною небезпечних і несприятливих фізико-геологічних процесів. 

Свіже дослідження  ДП “Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій”  також підтвердило, що загроза лише зросла. Зокрема, зазначається, що на ділянці є прояви глибокої ерозії грунтів через значні дощові опади, спостерігається явище “п’яний ліс”, що свідчить про зсуви у минулі роки, порушено правила експлуатації дренажних споруд і дошестоків. Крім того, дощова каналізація перебуває в неробочому стані, а схил перевантажений вимитим грунтом, будівельним та побутовим сміттям, поваленими деревами. 

“Прибудинкові території житлових будинків №7 та 14 на провулку Івана Мар’яненка не забезпечені належним захистом від накопичення поверхневих стоків, що викликає розвиток ерозійних процесів по схилу в бік вулиці Мечникова до будинків №7-А та 9. Підпірна стінка в підніжжі схилу на прибудинковій території цих житлових будинків не забезпечена дренажною системою за стіночними водовідвідними лотками, що спричиняє перезволоження грунтового масиву на території схилу. Існує загроза продовження розвитку ерозійних процесів із виникненням зсуву грунту та надзвичайної ситуації”, – цитує ГО висновки фахівців у своєму звернені. 

Цікаво, що ці факти були досліджені та затверджені у більш ранніх висновках ДП “Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій” (лист від 31 серпня 2017 року) та КП “Спеціалізоване управління протизсувних та підземних робіт” (лист від 30 серпня 2018 року). Відповідно до цих протоколів, невідкладно виконати протизсувні заходи з укріплення схилу мав би землекористувач земельних ділянок ТОВ “Будінформ”. 

А КП “Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району міста Києва” мала би встановити спостереження за деформаціями конструкцій житлових будинків в межах існуючої забудови “Будінформ” на Кловському узвозі, а також надати розрахунки до міськради щодо фінансування робіт з розчистки дощової каналізації і системи водовідведення на схилі. Контроль же за виконанням цих робіт було покладено на Печерську РДА. 

“Однак за чотири роки жодного з пунктів протоколу виконано не було. Підпірна стіна схилу, що знаходиться в межах земельних ділянок балансоутримувача ТОВ “Будінформ” знаходиться в катастрофічному стані, як власне і системи дощових стоків, що перебуває на балансі керуючої компанії”, – зауважено у звернені.

“Те, що ситуація близька до катастрофічної, видно навіть неозброєним оком для мешканців прилеглих будинків, які б'ють на сполох і звертаються до нашої громадської організації. Не вжиття заходів передбачених протоколом вважає злочинною недбалістю чиновників райдержадміністрації, яка може бути пов’язана або з бездіяльністю влади або з її корумпованістю в інтересах землекористувача, на якого було покладено обов’язок будівництва підпірної стіни”, – додають в громадській організації.

Тепер Київська міська прокуратура має здійснити заходи щодо недопущення вчинення кримінального правопорушення посадовцями Київської міськради, КП “Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району міста Києва”.

Читайте: Печеряни вимагають у КМДА змусити землекористувача укріпити Кловський схил

Фото: Facebook

КиївВлада

Вероніка Злацька

Теги: новини києва, війна росії проти україни, прокуратура, напад росії на україну, суд, позиція, Київ, забудова, розслідування, мечникова, експертиза, активісти, дослідження, громадська організація, Мечникова 7Б, зсуви, кловський узвіз, зміцнення спуску, дренажна система, технічний стан, не мовчи, кримінальне порушення

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій