неділя, 28 квітня 2024 г.

НСАУ ініціювала кримінальні провадження та судові позови проти посадових осіб Мінрегіону, Нацполіції та голови СБУ

НСАУ ініціювала кримінальні провадження та судові позови проти посадових осіб Мінрегіону, Нацполіції та голови СБУ

Національна спілка архітекторів України (НСАУ) своїми діями ініціювала досудове кримінальне провадження проти директора державного підприємства (ДП “Дія” Дмитра Петрущенка, заступниці міністра Мінрегіону Наталії Козловської та директора Директорату просторового планування територій та архітектури Мінрегіону Євгена Плащенка, які намагаються протиправно позбавити НСАУ делегованих їй повноважень щодо проведення професійної атестації архітекторів. Також НСАУ подала заяву на ім’я генпрокурора Андрія Костіна про порушення кримінального провадження проти слідчих і прокурорів, які відкрили замовне кримінальне провадження проти НСАУ. Крім того, Державне бюро розслідувань (ДБР) здійснює досудове розслідування стосовно слідчого Головного слідчого управління (ГСУ) Нацполіції, який надав судді неправдиві відомості, щоб отримати дозвіл на обшуки в НСУ. Більш за те, зареєстровано судову справу за позовом до голови СБУ Василя Малюка, який не хочу притягати до відповідальності своїх підлеглих, які приймали участь в обшуках в НСАУ. Архітектурна спільнота закликає Президента Володимира Зеленського ветувати законопроєкт №5655 голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк, припинити тиск на НСАУ та розпочати спільну роботу над створенням Містобудівного кодексу.

Про це KВ стало відомо з пресконференції НСАУ, яка відбулась 13 лютого.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Правозахисник НСАУ Ігор Гець повідомив, що через порушення проти президента НСАУ Олександра Чижевського та інших посадових осіб Спілки, а також два обшуки, що відбулись в центральному офісі НСАУ ДАТА ДАТА, архітектурна спільнота була вимушена вчинити зустрічні правові дії, наслідками яких є:

  • на ім’я генпрокурора Андрія Костіна подано заяву про порушення кримінального провадження за ознаками вчинення слідчим і прокурором злочину, передбаченого ст. 372 Кримінального кодексу України “Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності”, що карається законом;

  • ДБР здійснює досудове розслідування кримінального провадження, порушене за ознаками вчинення слідчим ГСУ Національної поліції злочину, передбаченого ст.367 Кримінального кодексу України “Службова недбалість”, в частині надання слідчому судді неправдивих відомостей, внаслідок чого відбувся обшук, що спричинив настання тяжких наслідків, у вигляді дезорганізації роботи НСАУ;

  • відбувається досудове розслідування кримінального провадження, порушеного на підставі обґрунтованих та документально підтверджених фактів вчинення директором ДП “Дія” Дмитром Петрущенком, заступницею міністра Мінрегіону Наталею Козловською (9 грудня минулого року була переведена на посаду заступниці міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, але її досі немає на офіційному сайті міністерства, - KВ) та директором Директорату просторового планування територій та архітектури Мінрегіону Євгеном Плащенком, який полягає у намаганні протиправно позбавити НСАУ делегованих їй повноважень щодо проведення професійної атестації архітекторів;

  • зареєстровано судову справу за позовом до голови СБУ Васидя Малюка, який відмовився притягнути до відповідальності своїх підлеглих за їх в обшуках, здійснених в межах кримінального провадження, яке не належать до підслідності СБУ, і внаслідок чого відбулася дезорганізація роботи НСАУ.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Президент НСАУ Олександр Чижевський наголосив, що на НСАУ, яка має 86-річну історію і членами якої є понад 5600 осіб, чиниться шалений тиск.

“На мене і двох моїх колег відкриті кримінальні справи. Вочевидь, це є помста за активну позицію професійної архітектурної спільноти щодо скандального закону №5655, який лобіюється на користь забудовного бізнесу керівництвом профільного комітету Верховної Ради та Мінрегіону. Проти цього закону ми боремось майже два роки. Мені і моїм колегам інкримінується незаконне втручання в Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ) за відсутності у спілки відповідних повноважень. Але це не відповідає дійсності. НСАУ ніхто у законний спосіб не позбавляв делегованих повноважень щодо професійної атестації архітекторів, що підтверджується інформацією, яка міститься у ЄДЕССБ”, – наголосив президент НСАУ.

Він пояснив, що в липні-серпні 2022 року відбулась звичайна атестація архітекторів, яку НСАУ здійснює з 2009 року. “Після перерви, викликаної початком широкомасштабної агресії РФ, відновила роботу Атестаційна архітектурно-будівельна комісія. Всі рішення нею, як завжди, приймалися виважено і колегіально. Стосовно сертифікатів кримських архітекторів, Це сертифікати тих архітекторів, які в в 2014-му вітали захоплення Криму росією, вступили в російський архітектурний союз, оформляли російські сертифікати в “южном федеральном округе”. Це архітектурні колаборанти і ми влітку 2022 року вважали своїм обов’язком анулювати їх сертифікати. Що ми і зробили рішенням Атестаційної архітектурно-будівельної комісії”, – повідомив Олександр Чижевський.

Президент НСАУ підкреслив, що скріншоти, які СБУ демонструє в якості нібито “беззаперечних доказів”, вилучено з його особистого мобільного телефону: “Це приклади розв’язання виниклих непорозумінь або особистих проблем здобувачів чи власників сертифікатів. За час користування цим телефоном через сертифікацію пройшли майже 1500 осіб, а в трьох випадках мені довелось долучитись до розв’язання чиїхось конкретних проблем”.

Олександр Чижевський повідомив, що зараз зусиллями СБУ за підтримки органів прокуратури та з використанням Нацполіції, НСАУ протиправно позбавлено можливості здійснювати її законну діяльність з професійної атестації архітекторів.

“Склалась трагічна для багатьох архітекторів ситуація, коли вони не можуть викласти свої проєкти в ЄДЕССБ, а, значить, не можуть завершити роботу, отримати оплату для себе і своїх колег. Ситуація нестерпна. Я і вся архітектурна спільнота розцінюємо протиправні дії СБУ, прокуратури та Нацполіції, як тиск та свідоме знищення професії архітектора, що є за межею моралі та здорового глузду в європейській державі під час війни”, – заявив президента НСАУ.

Детальніше: Президент НСАУ Чижевський: безпідставні звинувачення з боку СБУ є знищенням професії архітектора

Адвокат НСАУ Ярослав Яценко наголосив: протиправно привласнивши функції суду, слідчий та прокурор встановили факт, що нібито має юридичне значення, про відсутність з травня 2022 року у НСАУ делегованих повноважень щодо проведення професійної атестації архітекторів.

“Це твердження не відповідає дійсності та суперечить закону, оскільки, відповідно до відомостей ЄДЕССБ, НСАУ беззаперечно має до цього часу такі делеговані повноваження. Згідно із законом, відомості у ЄДЕССБ є достовірними і мають беззаперечно використовуватися державними органами у своїй діяльності”, – наголосив адвокат.

Він впевнений, що, базуючись на протиправному факті, слідчий та прокурор склали підозри президенту НСАУ та її відповідним співробітникам, інкримінуючи їм несанкціоноване втручання в ЄДЕССБ, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2. ст. 361 ККУ), що є надуманою та необгрунтованою дією.

“Насправді ж, НСАУ, відповідно до своїх делегованих повноважень та на виконання вимог закону, провела професійну атестацію 25 архітекторів, внесла до ЄДЕССБ відповідні відомості, та видалила із цієї електронної системи інформацію про тих кримських архітекторів, кваліфікаційні сертифікати яких втратили чинність, виходячи із норм закону, та у зв’язку із набуттям ними членства в Союзі архітекторів росії”, – сказав Ярослав Яценко.

На його переконання, такі дії ГСУ Нацполіції та СБУ мають ознаки умисного тиску на НСАУ та її керівництво, та цілеспрямоване їх переслідування.

Детальніше: Президент НСАУ Чижевський: про брехню міністра цифрової трансформації Федорова та начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка

Заступниця президента ГСАУ Анна Кирій наголосила, що лідерка партії “Слуга народу” Олена Шуляк хоче знищити НСАУ через послідовну та принципову позицію архітектурної спільноти щодо законопроєкту №5655, який Шуляк протягнула в другому читанні 13 грудня 2022 року – виключно за підтримки нардепів від “ОПЗЖ в сесійній залі та в профільному комітеті.

“Петиція про ветування закону набрала необхідні 25 тис. голосів ще в день голосування. Ще за пару днів  – рекордні 42 090 голосів. Суспільство висловилось однозначно проти. Асоціація міст України виступає проти №5655, більш ніж 1000 депутатів місцевих рад проголосували за звернення до Президента [Володимира Зеленського] про накладання вето. Законопроєкт №5655 у Президента на столі. Станом на сьогодні рішення немає. Підпису під законом немає, вето немає, відповіді на петицію немає”, – сказала Анна Кирій.

Читайте: Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

“І поки рішення немає, лобісти містовбивчої реформи влаштовують “цирк шапіто” з обшуками СБУ, кримінальними справами, медіакампанією з дискредитації архітекторів, блокуванням архітектурної діяльності. Це – створення картинки для Президента: “Дивіться проти нашого “прекрасного” закону виступають корупціонери!”. Але картинка – це не реальність. А в реальності робота архітекторів заблокована, в реальності НСАУ є членом Міжнародного Союзу архітекторів та асоційованим членом Архітектурної ради Європи, вся міжнародна спільнота в шоці від такого безпрецедентного тиску на архітекторів України під час війни. В реальності під загрозою довіра міжнародних партнерів”, – підкреслила заступниця президента НСАУ.

Архітектурна спільнота звернулась до Президента України з вимогами:

1. Припинити ганьбу навколо невдалої містобудівної реформи і накласти вето на законопроєкт №5655.

2. Розпочати суспільний та експертний діалог по створенню Містобудівного кодексу – справжньої реформи містобудування, написаної в інтересах громадян України, а не вузького кола олігархічних структур. Реформу, яка дасть надію людям на справедливе будівництво.

3. Покласти край тиску на НСАУ, розблокувати роботу архітекторів. Припинити цю внутрішню війну всередині держави. Адже країна, яка воює з архітекторами не матиме майбутнього. 


Зазначимо, НСАУ не вперше заявляє, що замовником кампанії проти НСАУ є лідерка партії “Слуга народу”, а з 13 грудня минулого року керівниця профільного комітету Олена Шуляк. За свідченнями джерел KВ в ВР та Офісі Президента, вона неодноразово хизувалась тим, що “дожене кожного, хто виступає проти №5655”.

Крім того, Олена Шуляк разом з Наталею Козловською продовжують поширювати маячню, що законопроєкт №5655 набув чинної сили, навіть без підпису Президента та публікації законопроєкту в “Голосі України”.

Читайте: Керівництво НСАУ звинувачує голову партії “Слуга народу” Олену Шуляк в замовних обшуках и кримінальних провадження

В цих політичних іграх Олені Шуляк та Наталії Козловській допомагають віцепрем’єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков і віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Нагадаємо, Олену Шуляк, у якої досі є бізнес в сфері нерухомості, та Наталю Козловську поєднує близькість до секретаря комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитра Ісаєнка, обраного від “ОПЗЖ, який також є віцепрезидентом Конфедерації будівельників України та фактичним власником групи девелоперських компаній “Perfect Group”.

Незважаючи на велику війну росії проти України, Олена Шуляк разом з Наталю Козловською, Олександром Кубраковим та вже звільненим заступником керівника ОП Кирилом Тимошенком з весни минулого року працюють виключно в інтересах великих забудовників.

Зараз в інтересах великих забудовників Олена Шуляк, узурпувавши владу в профільному комітеті ВР, протягує рішення про позбавлення Запоріжжя, Харкова та Херсона статусу міст, де ведуться бойові дії. Відповідне рішення стосовно Києва вже прийнято.

Детальніше: Все для забудовників: Олена Шуляк лобіює відновлення стягнення процентів за іпотекою в Києві, Харкові, Херсоні, Запоріжжі та Миколаєві

Фото: Інтерфакс-Україна

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, новини україни, сбу, війна росії проти україни, опзж, слуга народу, ДБР, олена шуляк, perfect group, дмитро ісаєнко, національна поліція, державне бюро розслідувань, нсау, олександр кубраков, законопроєкт №5655, конфедерація будівельників україни, наталія козловська, андрій костін, національна спілка архітекторів україни, василь малюк, генеральний прокурор, анна кирій, територій та інфраструктури, олександр чижевський, міністр цифрової трансформації, державне підприємство дія, махайло федоров, міністр розвитку громад, ігор гець, ярослав яценко, досудове кримінальне провадженя, мінрегіона, дмитро петрещенко, євген плащенко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій