понеділок, 6 травня 2024 г.

Нардепка від Київщини придумала, як боротися із недобросовісними забудовниками Бучі та Ірпеня

Нардепка від Київщини придумала, як боротися із недобросовісними забудовниками Бучі та Ірпеня

Народна депутатка від Київщини (96 округ) Ольга Василевська-Смаглюк (на фото) придумала як боротися із недобросовісними забудовниками Бучі та Ірпеня. На базі Комітету з питань фінансів та податків ВР відбулась зустріч з представниками фінансових асоціацій, які підготували розв'язання проблеми, опираючись на міжнародний досвід.

Про це KВ стало відомо з повідомлення народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк (96 округ Київщини).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Нардепка зазначила, що Ірпінь і Бучу, попри багато відмінностей, обʼєднує величезна кількість недобросовісних забудовників. Вони укладають “інвестиційні договори” з покупцями квартир, беруть у них гроші готівкою і часто-густо зводять лише коробку будинку, а потім зникають.

"Протягом багатьох років ця проблема ніяк не вирішувалась. Серед постраждалих, зокрема, з 2014 року величезна кількість внутрішньопереміщених осіб, які не мають ніякого альтернативного власного житла і вклали останнє в “довгобуд”", – повідомила Василевська-Смаглюк.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нардепка проінформувала, що на базі Комітету з питань фінансів та податків відбулась зустріч з представниками фінансових асоціацій, які підготували рішення цієї проблеми, опираючись на міжнародний досвід:

  • У Франції основним видом договорів про залучення коштів на будівництво житла є угода про купівлю-продаж нерухомості у майбутньому стані готовності. За умовами договору забудовник зобовʼязаний надати фінансові гарантії завершення будівництва, які надаються банком або страховою компанією у формі гарантії компенсації або гарантії завершення будівництва. Крім того, стандартною практикою є страхування прихованих дефектів обʼєкта терміном до 10 років.
  • В Італії інвестор укладає договір із забудовником, який повинен отримати поручительські гарантії від банку, страхової компанії або фінансового посередника на забезпечення виконання ним своїх зобовʼязань. Гаранти повинні бути членами Фонду солідарності покупців обʼєктів незавершеного будівництва (при Міністерстві економіки і фінансів), який формується за рахунок обовʼязкових внесків компаній, які надають забудовникам поручительські гарантії і метою створення якого є виплата компенсації інвесторам незавершеного будівництва.
  • У Німеччині інвестор укладає договір не із забудовником, а з фінансовою установою, яка контролює хід будівництва та перераховує гроші відповідно до графіка виконаних робіт.
  • У Польщі діє схожий до німецького механізм придбання житла, де під кожен конкретний обʼєкт будівництва в банку відкривається окремий рахунок, на якому акумулюються кошти покупців, отже, забезпечується контроль за цільовим використанням коштів. Перед перерахуванням грошей з рахунку банк перевіряє рівень готовності кожного з етапів будівництва.

"Остаточний розрахунок із забудовником здійснюється після отримання копії нотаріально засвідченого документа про передання права власності на житло покупцю", – повідомила Василевська-Смаглюк.

В Україні за таким принципом, зазначила нардепка, працюють саме управителі ФФБ.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"Слід звернути увагу, що різні країни використовують різні механізми фінансування будівництва, але кожна країна застосовує тільки один механізм, що дозволяє уніфікувати підходи до регулювання та мати дієвий контроль, а відповідно – захищати права інвесторів в житлове будівництво", – повідомила Василевська-Смаглюк.

На думку нардепки, на відміну від країн ЄС, в Україні використовується велика кількість механізмів фінансування будівництва. При тому, далеко не всі механізми врегульовані законодавством і не всі механізми держава контролює.

"Найближчим часом ми спільно з профільними асоціаціями фінансових управителів проведемо у Бучі захід, де розкажемо, які є і будуть механізми для вирішення складного і морально, і фінансово питання довгобудів", – повідомила Василевська-Смаглюк.

Нардепка звернулась до всіх зацікавлених з проханням надіслати запит на участь 1-3 осіб з ініціативної групи кожного будинку на пошту: [email protected]

Читайте: Прилеглі до Чорнобильської зони громади напряму отримуватимуть кошти від “Енергоатома”, – Василевська-Смаглюк

Фото: Василевська-Смаглюк

КиївВлада

Геннадій Олійников

Теги: новини київщини, буча, вр, Ольга Василевська-Смаглюк, Ірпень, недобросовісні забудовники, комітет з питань фінансів та податків

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій