четвер, 2 травня 2024 г.

Нардепи збирають підписи під зверненням до Стефанчука щодо включення до порядку денного законопроєктів про позбавлення мандатів нардепів від “ОПЗЖ” і депутатів місцевих рад від заборонених партій

Нардепи збирають підписи під зверненням до Стефанчука щодо включення до порядку денного законопроєктів про позбавлення мандатів нардепів від “ОПЗЖ” і депутатів місцевих рад від заборонених партій

В Верховній Раді (ВР) зараз йде збір підписів під зверненням до спікера Ради Руслана Стефанчука (на фото) про включення до порядку денного законопроєктів, які позбавлять мандатів нардепів від “ОПЗЖ” і депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій. Наразі є великий спротив з боку монобільшості цій ініціативі, що є ознакою консолідації “Слуги народу” з “ОПЗЖ” та іншими проросійськими партіями, які вже заборонені судовими рішеннями. 

Про це KВ стало відомо від парламентарів, які збирають підписи під відповідним зверненням до спікера ВР Руслана Стефанчука.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“У зв’язку із нагальною необхідністю остаточного вирішення питання статусу депутатів всіх рівнів за наслідками ухвалення судом про заборону деяких політичних партій, просимо розглянути можливість включення в порядок денний найближчого пленарного засідання ВР наступних законопроєктів: … проєкт постанови ВР №7694, проєкти законів №№7476, 7476-1, 7476-2, 7476-3”, – сказано в зверненні на ім’я спікера ВР Руслана Стефанчука.

Свої підпис під зверненням поставили вже понад 20 парламентарів. За інформацією KВ, серед підписантів є навіть ексголова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко (фракція “Слуга народу”).

Читайте: Лобістка великих забудовників Олена Шуляк очолила містобудівний комітет ВР

Наразі монобільшість чинить супротив позбавленню мандатів народних депутатів, обраних від “ОПЗЖ”, а також позбавленню мандатів депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій (“ОПЗЖ”, “Партія Шарія” тощо). Про позбавлення мандатів парламентарів представники “Слуги народу” кажуть, що це, мовляв, неконституційно.

“... Конституція, на превеликий жаль, захищає цих парламентарів із проросійських партій. Подобається це чи не подобається, але це факт. Тому всі ініціативи з цього приводу — це креативні способи обійти Конституцію, обмежити повноваження цих народних депутатів”, – заявив на початку грудня в інтерв’ю “Лівому берегу” член профільного комітету ВР Віталій Безгін.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначимо, що це абсолютно не відповідає дійсності, бо, відповідно до ст. 81 Конституції, “повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі: … 6) невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції”.

Саме на цій нормі базується проєкт постанови ВР №7694 про позбавлення мандатів 42 нардепів, обраних від “ОПЗЖ”. Ще навесні всі вони вийшли з фракції “ОПЗЖ”, яка припинила своє існування, та створили дві депутатські групи – “Платформа за життя та мир” і “Відновлення України”.

Читайте: Раді пропонують позбавити мандатів 42 нардепів, що раніше входили до фракції “ОПЗЖ”

Схожа доля в урядового законопроєкту №7476 про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій, який передбачає:

  • однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради вважати набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від якої він висувався та був обраний, а також його входження до депутатської фракції місцевої організації такої політичної партії (у таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним);

  • достроково припиняти повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, обласної ради у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави заборони політичної партії (у таких випадках парламент призначає позачергові вибори ради);

  • у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради у зв’язку із забороною політичної партії, у районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або в районі проведення бойових дій, до проведення першої сесії новообраної ради утворювати військові або військово-цивільні адміністрації.

Профільний комітет ВР тоді ще під головуванням Андрія Клочка протягом п’яти місяців не міг розглянути урядову ініціативу. Тільки 16 листопада більшість членів комітету підтримали прийняття законопроєкту №7476 за основу.

Читайте: Профільний комітет Ради підтримав прийняття за основу урядового законопроєкту про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій

Три альтернативні законопроєкти комітет рекомендує відхилити. Мова йде про:

Суть цих законопроєктів однакова та неконституційна: якщо депутат, обраний від забороненої партії, виходить з відповідної фракції, то немає жодних підстав для позбавлення його мандату.

Нагадаємо, першого грудня Президент Володимир Зеленський на виконання петиції про позбавлення мандатів нардепів від “ОПЗЖ” звернувся до спікера ВР Руслана Стефанчука “з проханням опрацювати викладені в електронній петиції

пропозиції та поінформувати про результати розгляду автора звернення”. Наразі Стефанчук ще не відреагував на прохання Президента.

Гальмування процесу, в тому числі, криється в позиції голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк, яка відверто лобіює інтереси “ОПЗЖ” і великих забудовників, більшість яких є членами Конфедерації будівельників України (КБУ). Секретар профільного комітету – віцепрезидент КБУ Дмитро Ісаєнко, обраний до Ради від “ОПЗЖ” за т.зв. квотою “Медведчука-Столара”.

Нагадаємо, що державного зрадника Віктора Медведчука, який намагався втекти з України, було затримано та обміняно на українських полонених, в тому числі – на воїнів “Азову”. Вадим Рабінович втік з України. Сергій Льовочкін, сестра якого Юлія Льовочкіна нещодавно добровільно склала мандат парламентаря, переважно мешкає на своїй віллі під Ніццею.

Юрій Бойко – єдиний з колишніх співголів “ОПЗЖ”, який залишився в Україні, що не завадило йому в перші дні війни виходити в етери російських телеканалів з відверто окупаційними тезами. Позавчора Володимир Зеленський відреагував на петицію про позбавлення Юрія Бойка звання “Герой України”

Читайте: Чому в ВР та місцевих радах досі сидять депутати від “ОПЗЖ”? Треба запитати у очільника “Слуги народу”

Фото: Главред

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, володимир зеленський, Верховна Рада, опзж, руслан стефанчук, олена шуляк, медведчук, дмитро ісаєнко, віктор медведчук, столар, сергій льовочкін, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, комітет вр з питань організації державної влади, юрій бойко, віталій безгін, андрій клочко, вадим рабінович, юлія льовочкіна, заборонені партії, заборонені партії, законопроєкт №7476, платформа за життя та мир, проросійські партії, проєкт постанови №7694, відродження україни

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій