субота, 18 травня 2024 г.

На захисника історичних будівель Києва Дмитра Перова відкрили кримінальну справу

На захисника історичних будівель Києва Дмитра Перова відкрили кримінальну справу

На Дмитра Перова (на фото), засновника ініціативи “Спадщина”, що опікується збереженням історичних будівель, відкрили кримінальне провадження. Проти нього виходять замовні маніпулятивні публікації. За словами депутатки Київради Ксенії Семенової, це пов’язано з проведенням незаконної надбудови будинку Замкова на вул. Івана Франка, 26Б. 

Про це, як передає KВ, повідомила депутатка Київської міської ради IX скликання Ксенія Семенова (фракція "Слуга народу”).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як йдеться у повідомленні депутатки, проти Дмитра Перова виходять замовні маніпулятивні публікації на стопкорі. 

Вона зазначає, що Київ в темі захисту спадщини – це дикий захід. 

“Обов‘язковість виконання законів і кількість способів їх обійти визначається твоєю наближеністю до влади і готовність спонсорувати діяльність політичних партій. Сьогодні це все стосується будинку Замкова на Франка. А шо такого? Хай буде мансарда. Краще, ніж стояло б гнило!”, – йдеться у дописі Ксенії Семенової.

Згідно повідомлення, будинок Замкова – це невелика двоповерхова деревʼяна садиба на одного власника, обкладена цеглою, з декором у стилі стриманого класицизму. Раніше такими був забудований Афанасіївський яр. Однак, надалі цю забудову змінили багатоповерхові прибуткові будинки. Тож, Будинок Замкова є артефактом історичного етапу розвитку архітектури Києва.

Будинок отримав статус памʼятки ще в радянський час (1986 р.). Попри вже наявний статус у 1994 році будинку дають  статус щойно виявленого обʼєкту культурної спадщини. У 2007 році Мінкульт скасовує статус щойно виявленого обʼєкту через недоліки поданої документації. Тоді ж у 2007 році з’являється перший проект забудови ділянки з розміщенням двох багатоповерхівок.

“Позбавлення статусу або рішення про невнесення в реєстр – класика. Ще це роблять через суд. Обґрунтуванням зазвичай є не те, що будинок не цінний. Ну бо так не буває, що він був і був цінний, а потім чогось став нецікавий. Обґрунтування – недоліки в оформленні документів. Їх ДОКС чи Мінкульт мали би виправляти. Але ні. Виконання закону відбувається за формою, а не за суттю”, – зазначила Ксенія Семенова.

Також вона додала, що у липні 2023 року дах будівлі розібрали. 

“Тоді після медійного розголосу роботи зупинили, а мер дав доручення тоді ще в.о. директора Департаменту – Ірині Черненко, вирішити питання. У серпні 2023 році відбулася робоча зустріч за результатами якої було прийнято рішення розробити нову документацію. Цікаво, чому мер зараз мовчить. В результаті – документацію знов робили волонтери. Автором стала доктор архітектури Олена Олійник. Після подачі документів останньою до Департаменту – роботи на Замкова дивним чином відновились. Саму документацію повернули на доопрацювання”, – підкреслила депутатка Київської міської ради.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У своєму дописі вона зауважила, що Міністерство культури щодо ситуації, що склалася, жодних офіційних коментарів не надавав. 

“Однак, забудовник стверджує, що в нього є дозвіл від міністерства. Я його не бачила. Запити робила. Жду”, – додала депутатка Семенова.

Крім того, вона наголосила, що зараз проводиться надбудова третього поверху, тобто зміна габаритів будівлі та заміна матеріалу даху: дерево на газоблок. 


“Це прямо суперечить положенням ч. 5 ст. 32 ЗУ “Про охорону культурної спадщини”, що забороняє проведення таких робіт в межах історичного ареалу. У будівельників не оформлена контрольна картка на порушення благоустрою, що взагалі виключає можливість проведення будь-яких зовнішніх будівельних робіт. Висотні роботи проводяться без встановлення спеціального захисного паркану, що створює небезпеку для життя і здоров’я мешканців сусідніх будівель, що проходять в арку будинку. Крім того, роботи проводяться в охоронній зоні іншої пам’ятки – Франка, 26а, а отже мають бути погоджені Департаментом Культспадщини. Відповідне погодження – відсутнє”, – підкреслила Ксенія Семенова.

Депутатка наголосила, що на київського активіста – попередньо – відкрито кримінальне провадження за ст. 206 Кримінального кодексу України – протидія законній господарській діяльності. 

“Забудовник вважає, що Дмитро не має права інформувати громаду про те, що відбувається. За моєю заявою відкрито провадження проти забудовника. Аргументи мої вище наведені. В понеділок-вівторок піду давати покази у справі. Ну побачимо. Чи варто додати, що поставити пандус в історичній будівлі – це пройти сім кіл пекла. А от мансардочку вальнути – це можна навіть без захисного паркану. Шкода Київ. Місто без правил. Місто, де мер ні за що не відповідає”, – підкреслила Ксенія Семенова.

Як писала KВ у грудні 2023 року, столичні активісти намагаються завадити будівництву комерційного об'єкту на місці будинку Замкова – будівлі 1899 року на вул. Івана Франка, 26, літ. Б. Не дуже зрозуміло, як із зазначеного об'єкта було знято пам'яткоохоронний статус, але відомо, що це повністю розв'язує руки новим власникам історичної будівлі – компанії із орбіти одіозного ексчиновника та бізнесмена Сергія Коровченка, якого називають цивільним чоловіком відомої київської забудовниці Владислави Молчанової. Самим об'єктом декілька років тому ще володіла громада Києва. Але Департамент комунальної власності КМДА на сумнівних підставах спершу віддав будівлю без конкурсу в оренду, потім скасував по ньому орендну плату, а потім і продав орендарю, ймовірно, за заниженою ціною.

Читайте: Типова столична історія: на місці старовинного будинку на вулиці Івана Франка вже скоро може з'явитися черговий ТРК

Також нещодавно KВ повідомила, що у Києві будівельники продовжують зводити надбудову історичної пам’ятки – Будинку Замкова. Роботи виконуються попри відкрите кримінальне провадження. Ані столична влада, ані Міністерство культури та навіть Нацполіція не можуть завадити знищенню пам’ятки.

Читайте: Попри відкрите кримінальне провадження продовжується самовільна надбудова Будинку Замкова

Фото: Ксенія Семенова 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, ксенія семенова, дмитро перов, кримінальна справа, вулиця івана франка, надбудова, будинок замкова

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій