четвер, 18 липня 2024 г.

На Київщині правоохоронці викрили земельну оборудку на майже 2 млрд гривень

На Київщині правоохоронці викрили земельну оборудку на майже 2 млрд гривень

Детективи Національного бюро розслідувань (НАБУ) під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) викрили організовану групу, яка, за даними слідства, заволоділа державними землями площею понад 1, 2 ти. га на Київщині. Мова йде про ділянки у Пущі-Водиці та Фастові, серед підозрюваних, зокрема, колишні посадовці Держгеокадастру області.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та інформації Національного бюро розслідувань (НАБУ).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“15 серпня 2023 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру 5 особам – учасникам організованої групи, яка заволоділа земельними ділянками площею понад 1 200 га на Київщині. Їх дії призвели до заподіяння понад 1,8 млрд грн збитків державі”, – повідомили в САП.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що серед підозрюваних є колишній заступник керівника ДП “Головний науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” (організатор схеми), також фігурують двоє колишніх посадовців ГУ Держгеокадастру в Київській області (виконавці злочину, один із них – наразі керівник одного з ЦОВВ) та дві фізичні особи, пов’язані із колишнім керівництвом Держгеокадастру (пособники злочину).

Згідно з повідомленням, слідство встановило, що у 2018–2019 роках організатор злочину, маючи вплив на службових осіб ГУ Держгеокадастру у Київській області, а також зв’язки з високопосадовцями у різних сферах, розробив схему заволодіння державними землями сільськогосподарського призначення.

У САП зауважили, що для реалізації плану було використано процедуру безкоштовної приватизації земельних ділянок пільговими категоріями, зокрема зі статусом учасника бойових дій. 

“Проте слідством установлено, що реалізація такого права здійснювалась формально на підставі підроблених документів, оскільки номінальні власники не знали про отримання ними земельних ділянок та їх подальший продаж”, – зазначили в повідомленні.

Детективи та прокурори установили два епізоди злочинної діяльності – заволодіння майже 920 га державної землі у Фастові та близько 284 га ДП “Пуща-Водиця” поблизу Києва. 

Згідно з повідомленням НАБУ, у Фастові йдеться про землі що перебували у постійному користуванні ДП “ДГ “Дмитрівка”, яке знаходиться у віданні Національної академії аграрних наук. 

Зазначається, що фігуранти внесли неправдиві відомості до документації, складеної за результатами інвентаризації, де вказали, що право користування земельними ділянками відсутнє. 

“Надалі учасники злочину без відома учасників АТО, скористались відповідним законодавчим механізмом та виділили на їхні імена у приватну власність земельні ділянки, які перебували у постійному користуванні ДП “ДГ “Дмитрівка”. Згодом, після приватизації землі, її перепродали третім особам офіційно за ціною в 10 разів нижче ринкової вартості. За даними експертизи, земельні ділянки вартували майже 715 млн гривень, у той час як приватним підприємцям були передані за суму близько 85 млн гривень”, – повідомили в НАБУ.

У Пущі-Водиці йдеться про  виділення ділянок на території Софіївсько-Борщагівської та Петропавлівсько-Борщагівської сільських рад колишнього Києво-Святошинського району Київської області, загальною площею 284,32 га та ринковою вартістю майже 1,2 млрд гривень.

Зазначається, що особливістю цієї схеми було те, що ДП “Пуща Водиця” за результатами інвентаризації зареєструвало за собою право користування земельними ділянками у 2016 році. У свою чергу підозрювані підготували від імені ГУ Держгеокадастру в Київській області скаргу до Міністерства юстиції щодо скасування реєстрації права користування земділянками ДП “Пуща Водиця”. Після того, як комісія Мін'юсту ухвалила рішення про скасування рішення державного реєстратора, саме право користування не було скасовано. 

За даними відомства, надалі фігуранти забезпечили надання службовими особами ГУ Держгеокадастру в Київській області цих ділянок у приватну власність на ім’я учасників АТО, більшість з яких навіть не знали про реалізацію свого права.

За інформацією детективів, тут також планувалась зміна цільового призначення і подальший продаж приватним компаніям.

“Проте, завдяки НАБУ і САП у 2020-2021 рр. на усі землі накладено арешт і видано заборону щодо їх забудови, змінення цільового призначення тощо, що дозволило їх зберегти для громади Київщини”, – йдеться в повідомленні.

Наразі встановлюються інші можливі учасники злочину. 


ГУ Держгеокадастру в Київській області наразі очолює Черненко Наталя Миколаївна.

Нагадаємо, СБУ спільно з детективами НАБУ викрили чинного народного депутата України на масштабній корупції: за гроші нардеп обіцяв бізнесмену забезпечити надання в обробіток державних земельних ділянок Національної академії аграрних наук (НААН).

Читайте: Одному з керівників аналітичного центра “ТД Національної академії аграрних наук України” повідомлено про підозру у заволодінні 28,5 млн гривень

Фото: НАБУ

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, земля, набу, сап, Фастів, земельні ділянки, пуща-водиця, держгеокадастр

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.