четвер, 2 травня 2024 г.

Механізм чернечого життя в Лаврі має визначити держава, - керівник Заповідника

Механізм чернечого життя в Лаврі має визначити держава, - керівник Заповідника

Керівник Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максим Остапенко (на фото) вважає, що подальший порядок чернечого життя мають встановити державні органи, зокрема Державна служба України з питань етнополітики та свободи совісті (ДЕСС).

Про це, як стало відомо KВ, заявив Максим Остапенко у коментарі tsn.ua.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Далі, я думаю, держава має визначитися з механізмом, яким чином продовжити чернече життя в Києво-Печерській Лаврі. Це буде новий формат угоди з громадою монахів. Порядок використання державних об’єктів визначає Фонд державного майна. Формат взаємодії з цією церковною громадою, зокрема, має визначити Державна служба України з питань етнополітики та свободи совісті", – зазначив Максим Остапенко.

За інформацією керівника Заповідника зараз на території Лаври перебувають близько 170 ченців та послушників.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"Звісно, до остаточного рішення суду, яке набере чинності, ченців ніхто не чіпатиме, вони мають повний доступ і до келій, і до церков, до печер. Вони продовжують свою службу в нижній Лаврі. Питання зараз у тих об’єктах, де перебувають особи, які не були передбачені жодним договором. Перебування монахів було передбачено договором. Відповідно, до завершення цієї судової історії ченці перебуватимуть там 100%", – повідомив Остапенко.

Своєю чергою, у питанні щодо виселення ченців, голова Інформаційно-просвітницького відділу митрополит Климент повідомив, що останні події в Києво-Печерській Лаврі розцінює, як протизаконні.

"А що буде з тими монахами, які понад 30 років прожили в Києво-Печерській Лаврі на абсолютно законних підставах? Це буде на совісті тих людей, які вчиняють протизаконне відселення ченців. Я б звернув увагу на те, що це відбувається без жодних юридичних підстав. Нам говорять про те, що суд задовольнив позов Міністерства культури, але водночас суспільству не повідомляється, що адвокатам не було вручено остаточного тексту постанови суду, тому його рішення ще не набуло чинності. По-друге, наша Лавра подає апеляцію на це рішення", – зазначив митрополит.

Також він повідомив, що на території Лаври крім ченців зараз перебувають і переселенці.

Як повідомляли ЗМІ, 15 серпня, в телеграм-каналі Української православної церкви з'явилася інформація, що поліція штурмує 54-й, 57-й і 58 корпуси Києво-Печерської лаври.

У повідомленні йшлося, що поліція нібито оточила ці корпуси і правоохоронці начебто вже зрізали замки та увірвалися до 57 корпусу. У коментарі “Укрінформу” пресофіцерка Печерського управління поліції Оксана Тищенко повідомила, що працівники поліції забезпечують правопорядок на території Лаври.

Як повідомляла KВ11 серпня адміністрація Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” прийняла рішення тимчасово припинити доступ на територію Нижньої лаври усіх відвідувачів. Таке рішення прийнято у зв’язку з перешкоджанням роботі заповідника щодо доступу до приміщень Нижньої лаври. 

Читайте: Сутички навколо Лаври: Монастир подав заяву до ДБР на дії правоохоронців та Заповідника, у поліції порушили справу через пошкодження опечатаного корпусу

Як інформувала KВ, чоловічий монастир УПЦ попросили до 29 березня звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври. 30 березня, комісія Міністерства культури та інформаційної політики прибула для перевірки двох будівель Києво-Печерської лаври. На територію Лаври її не пустили. 31 березня комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” знову не змогла розпочати роботу в Лаврі. Після початку роботи комісія МКІП 12 квітня зафіксувала аварійний стан одного з приміщень на території Лаври.

Читайте: Правоохоронці розпочали кримінальне провадження щодо руйнування споруди на території Києво-Печерської лаври

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, новини україни, києво-печерська лавра, заповідник, Господарський суд, десс, національний заповідник києво-печерська лавра, максим остапенко, ченці, нижня лавра

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій