понеділок, 6 травня 2024 г.

Офіційні особи Мінкультури знов звернулись до поліції через те, що віряни УПЦ перешкоджають їх роботі в Києво-Печерській Лаврі

Офіційні особи Мінкультури знов звернулись до поліції через те, що віряни УПЦ перешкоджають їх роботі в Києво-Печерській Лаврі

Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” вдруге подав заяву до поліції через перешкоджання урядовій Комісії в доступі до державного майна лаври з боку вірян Української Православної Церкви (УПЦ), яка раніше асоціювала себе з Московським Патріархатом (МП). Розірвання цього зв’язку УПЦ з МП експерти Держслужби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) не визнають, а Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) вимагало від УПЦ залишити орендоване у держави лаврське майно ще 29 березня 2023 року.

Про це KВ стало відомо з повідомлення МКІП 31 березня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” знову не змогла розпочати роботу в Лаврі через перешкоджання УПЦ МП. Так, при повторній спробі оглянути одне з приміщень Комісія не змогла потрапити до будівлі, бо вона була закрита. Ключі, які передали представники Монастиря не підійшли до серцевини замка приміщення. Про це Комісія склала відповідний Акт”, – сказано в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зважаючи на ці обставини, Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” знову подав заяву до Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві через незаконне перешкоджання доступу до державного майна.

Зранку у п'ятницю комісію Мінкультури знову не пустили до Києво-Печерської лаври для проведення перевірки, після чого директорка департаменту культурної спадщини МКІП Мар'яна Томин заявила про намір звернутися до поліції, а також подати позов до суду щодо усунення перешкод користування майном.

Нагадаємо, 10 березня стало відомо, що заповідник "Києво-Печерська лавра" розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року. 

Намісник монастиря митрополит Павло заявив, що ченці не мають наміру виселятися з Лаври та переходити в ПЦУ, а також, що можливе виселення ченців дає Росії нові аргументи для виправдання своєї агресії проти України.

29 березня Господарський суд Києва відкрив провадження у справі за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Української православної церкви (Московського патріархату) до національного заповідника "Києво-Печерська лавра" щодо незаконного розірвання договору оренди. В УПЦ (МП) заявили, що не мають наміру виселятися з Києво-Печерської лаври до завершення судового розгляду.

30 березня згаданий суд відмовив у забезпеченні позову УПЦ (МП) до заповідника (вимагали не вчиняти жодних дій щодо виселення). В УПЦ (МП) заявили, що оскаржать таке рішення.

Учора ж комісію МКІП не пустили на територію Києво-Печерської лаври для проведення перевірки. Пізніше за фактом перешкоджання роботі комісії з приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври подали заяву до поліції.

Крім цього, як інформувала KВ, 30 березня Кабінет Міністрів України визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (МП) будівель і споруд. У відповідь в УПЦ (МП) заявили, що монастир подасть позови до суду і звернеться до Генеральної прокуратури, міжнародних організацій і в ООН.

Читайте: Комісію Мінкультури знову не пустили в Києво-Печерську лавру, а вірян закликали не піддаватися на провокації, – ЗМІ

Фото: ВВС news Україна

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, упц, упц мп, києво-печерська лавра, національний заповідник

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій