п'ятниця, 19 квітня 2024 г.

Медведчук дав покази щодо виведення з держвласності нафтопроводу і свою версію про роль Порошенка

Медведчук дав покази  щодо виведення з держвласності нафтопроводу і свою версію про роль Порошенка

Затриманий за підозрою у держзраді Віктор Медведчук, колишній депутат та кум Путіна, дав покази СБУ. Серед іншого він розповів про процес виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок” та закупку вугілля в квазіутвореннях ДНР\ЛНР.

Про це, як передає KВ, заявили у прес-службі Служби безпеки України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Затриманий Службою безпеки України Віктор Медведчук, якому висунуто підозру у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок” для подальшого прокачування через нього дизельного палива.Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях”, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Опубліковано СБУ й відео свідчень.


“Таким чином, затриманий запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання експрезидента. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до 42 млн доларів США. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачка дизелю через магістраль припинилася. Крім того, Медведчук розповів деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих “Л/ДНР”, практично – у ватажків бойовиків. У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з Президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему”, – заявили в СБУ з посиланням на слова Віктора Медведчука.

Нагадаємо, 12 квітня у рамках спецоперації СБУ був затриманий досвідчений нардеп ОПЗЖ та кум Путіна Віктор Медведчук. 

Раніше Віктор Медведчук зник в Києві з-під домашнього арешту за декілька днів до початку війни. Пізніше з'явилася інформація про те, що у Білорусь виїхала його дружина Оксана Марченко.

10 січня 2022 року Печерський районний суд Києва продовжив на два місяці домашній арешт нардепу Віктору Медведчуку у рамках справи про постачання вугілля з окупованого Донбасу.

Як раніше повідомляла KВ, 11 травня 2021 року генеральний прокурор Ірина Венедиктова підписала підозри у державній зраді та замаху на розкрадання національних ресурсів у Криму народним депутатам від партії "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку.

Читайте: ДБР проводить обшуки у родичів Віктора Медведчука та Тараса Козака на Львівщині – вже знайшли тисячі рублів та доларів

За даними слідства, 2015 року Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ заради видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ).

Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю.

Третій епізод незаконної діяльності – провадження підривної діяльності проти України, зокрема у контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

8 жовтня 2021 року генпрокуратура пред'явила Медведчуку нову підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації у зв'язку з причетністю до незаконного постачання вугілля з окупованої території наприкінці 2014 – на початку 2015 року.

12 жовтня 2021 року суд відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 7 грудня 2021 року у справі щодо закупівлі вугілля з РФ через окуповані території. 17 грудня 2021 року Апеляційний суд залишив Медведчука під цілодобовим домашнім арештом.

Читайте: СБУ спіймала Медведчука: Зеленський опублікував фото

Фото: Скрін КВ

КиївВлада

Вероніка Злацька

Теги: новини києва, новини україни, сбу, газ, порошенко, медведчук, віктор медведчук, вугілля, позиція сбу, свідчення медведчука в сбу

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій