неділя, 28 квітня 2024 г.

Країни G7 проведуть двосторонні переговори з Україною про формалізацію підтримки, - Спільна декларація

Країни G7 проведуть двосторонні переговори з Україною про формалізацію підтримки, - Спільна декларація

Лідери “Групи семи” (G7), що зустрілися у Вільнюсі, де відбувся саміт НАТО, виступили зі спільною декларацією на підтримку України. Декларація є загальним рамковим документом. Наступний крок – укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та країнами-гарантами в межах багатосторонньої взаємодії. 

Про це KВ стало відомо з повідомлень ЗМІ й тексту декларації, оприлюдненого Офісом Президента Володимира Зеленського.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Сьогодні ми розпочинаємо переговори з Україною з метою формалізації – через двосторонні безпекові зобов'язання і домовленості, узгоджені з цією багатосторонньою рамковою угодою, згідно з нашими відповідними правовими і конституційними вимогами – нашої незмінної підтримки України, яка захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, відновлює свою економіку, захищає своїх громадян і прагне до інтеграції в євроатлантичну спільноту. Ми доручимо нашим командам негайно розпочати ці дискусії.

Кожен з нас працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями і домовленостями у сфері безпеки”, – сказано у Спільній декларації.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Ці домовленості, згідно документа, насамперед будуть спрямовані на "забезпечення стійких сил, здатних захищати Україну зараз і стримувати російську агресію в майбутньому".

Зокрема, має бути продовжена допомога у сфері безпеки та сучасного військового обладнання "на суші, в повітрі та на морі з пріоритетом на протиповітряну оборону, далекобійну артилерію та вогневі засоби дальньої дії, бронетехніку та інші ключові засоби, такі як бойова авіація".

Крім цього, йдеться про "зміцнення економічної стабільності та стійкості України" ("у тому числі через зусилля з реконструкції та відновлення"), а також про надання технічної та фінансової підтримки для задоволення нагальних потреб України, спричинених війною з Росією (і "для того, щоб Україна могла продовжувати впроваджувати ефективний порядок денний реформ, який підтримуватиме належне врядування, необхідне для просування на шляху до євроатлантичних прагнень").

Читайте: Європарламент закликав НАТО запросити Україну до альянсу після війни

“Зі свого боку Україна зобов'язується:

  • робити позитивний внесок у безпеку партнерів та посилювати заходи прозорості та підзвітності щодо партнерської допомоги.

  • Продовжувати реалізацію реформ правоохоронних органів, судової системи, боротьби з корупцією, корпоративного управління, економіки, сектору безпеки та державного управління, які підкреслюють її відданість демократії, верховенству права, повазі до прав людини та свободи ЗМІ, а також виводять її економіку на сталий шлях розвитку.

  • Просувати оборонні реформи і модернізацію, зокрема шляхом посилення демократичного цивільного контролю над збройними силами та підвищення ефективності й прозорості в оборонних установах і промисловості України”, – сказано у документі.

"Ми будемо підтримувати Україну в її захисті від російської агресії стільки часу, скільки буде потрібно", – запевнили лідери G7.

G7 – це міжнародний клуб урядів семи високорозвинених країн світу, до якого входять США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія, Канада.

Читайте: Стали відомі підсумки першого дня саміту НАТО у Вільнюсі: Україну до НАТО не запросили

"Погодження цього документа – результат багатомісячної роботи української команди із партнерами зі США, Великої Британії, Франції, Німеччини та іншими", – зазначили в Офісі Президента про попередню роботу над документом.

Президент США Джо Байден на церемонії оголошення декларації G7 про підтримку України сказав, що країни G7 оголошують спільну декларацію підтримки України, щоб дати зрозуміти, що їх підтримка триватиме довго і в майбутньому: “Це запускає процес, у якому кожна з наших країн і будь-яка інша країна, яка бажає брати участь, вестимуть переговори про довгострокові двосторонні зобов'язання у сфері безпеки з Україною”.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що погодження країнами “Великої сімки” Спільної декларації про підтримку України – це перше рішення, яке письмово закріплює гарантії безпеки для нашої держави на шляху до інтеграції в НАТО: “Дуже важливо, що це може стати першим юридичним документом, який символізує, що в нас є така “парасолька” гарантій безпеки. А потім уже Україна матиме документи щодо реальних відносин із кожною державою – гарантом безпеки, і там будуть усі ті речі, які сьогодні ми маємо або яких нам не вистачає: повітряний захист, авіація тощо. Це обов’язково буде на двосторонньому рівні”.

Раніше у вівторок, 12 липня (другий день цього саміту НАТО) у Вільнюсі за участі Президента Зеленського відбулося перше (“інавгураційне”) засідання нової Ради Україна-НАТО – формату, який заступить формат Комісії “Україна – НАТО”. Офіційний Київ сподівається, що ця Рада стане інструментом інтеграції, а не просто партнерства, як-от Комісія.

Читайте: Зеленський прибув до Вільнюса на саміт НАТО

Фото: Telegram, Андрій Єрмак

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, нато, декларація, північноатлантичний альянс, G7, група семи, спільна декларація

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій