субота, 29 червня 2024 г.

Стали відомі підсумки першого дня саміту НАТО у Вільнюсі: Україну до НАТО не запросили

Стали відомі підсумки першого дня саміту НАТО у Вільнюсі: Україну до НАТО не запросили

За підсумками першого дня саміту НАТО у Вільнюсі члени альянсу заявили у спільному документі, що у майбутньому Україна стане членом НАТО без процедури ПДЧ, але це відбудеться в невизначеному часовому проміжку – коли погодяться всі члени і “будуть виконані умови”.

Про це KВ довідалась з повідомлення “Інтерфакс-України”, яке цитує слова Єнса Столтенберга з пресконференції, яка відбулася у Вільнюсі після завершення засідання глав держав і урядів країн-членів організації 11 липня 2023 року, а також зі спільного комюніке глав держав та урядів членів НАТО за підсумками зустрічі в перший день саміту.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Ми повністю підтримуємо право України обирати власні заходи безпеки. Майбутнє України в НАТО. Ми підтверджуємо зобов’язання, яке ми взяли на саміті 2008 року в Бухаресті, щодо того, що Україна стане членом НАТО, і сьогодні ми визнаємо, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за межі необхідності в Плані дій щодо членства. Україна стає все більш оперативною та політично інтегрованою з Альянсом і досягла значного прогресу на шляху реформ. Відповідно до Хартії про особливе партнерство між НАТО та Україною 1997 року та Доповнення 2009 року, члени Альянсу продовжуватимуть підтримувати та переглядати прогрес України у сфері оперативної сумісності, а також необхідні додаткові реформи демократії та сектору безпеки. Міністри закордонних справ країн НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес за допомогою адаптованої Річної національної програми. Альянс підтримуватиме Україну у здійсненні цих реформ на її шляху до майбутнього членства. Ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли члени Альянсу погодяться і умови будуть виконані”, – сказано в комюніке. 

"Ми підтвердили, що Україна буде членом НАТО, і погодилися прибрати вимогу про План дій щодо членства. Це змінить український шлях до членства – з процесу, який складається з двох кроків, на процес одного кроку", – сказав Столтенберг.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Союзники, каже Столтенберг, також погодилися щодо нової багаторічної програми допомоги для України, яка дасть змогу перейти від стандартів часів Радянського Союзу до стандартів НАТО, а також допомогти відновити сектори безпеки й оборони та покрити критичні потреби, такі як пальне, обладнання для розмінування та медичні постачання.

Столтенберг підтвердив, що є рішення створити нову Раду Україна-НАТО для проведення консультацій і ухвалення рішень, "де ми будемо зустрічатися, як рівні". 

У спільному комюніке альянсу також сказано, що “Мир у євроатлантичному регіоні було зруйновано. Російська Федерація порушила норми та принципи, які сприяли стабільному та передбачуваному європейському порядку безпеки. Російська Федерація є найбільш значною та прямою загрозою безпеці Альянсу, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні”.

“Росія має негайно припинити цю незаконну загарбницьку війну, припинити застосування сили проти України та повністю та безумовно вивести всі свої сили та засоби з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, поширюючись на її територіальні води. Ми закликаємо всі країни не надавати будь-якої допомоги агресії Росії та засуджуємо всіх, хто активно сприяє російській війні”, – йдеться у документі, де також сказано, що безпека України “має велике значення для членів Альянсу та Альянсу”. 

Читайте: Європарламент закликав НАТО запросити Україну до альянсу після війни

В комюніке члени НАТО кажуть, що вони прагнуть стабільності та передбачуваності в євроатлантичному регіоні та між НАТО та Росією: “НАТО не прагне конфронтації і не становить загрози для Росії. У світлі її ворожої політики та дій ми не можемо вважати Росію нашим партнером. Будь-які зміни в наших відносинах залежать від того, чи Росія припинить свою агресивну поведінку та повністю дотримуватиметься міжнародного права. Ми, як і раніше, готові підтримувати відкриті канали зв’язку з Москвою для управління та пом’якшення ризиків, запобігання ескалації та підвищення прозорості. Водночас ми продовжуватимемо проводити консультації та оцінювати наслідки політики та дій Росії для нашої безпеки, а також відповідатимемо на російські загрози та ворожі дії об’єднано та відповідально”.

“Сьогодні ми погодили значний пакет розширеної політичної та практичної підтримки. Ми вирішили заснувати Раду Україна-НАТО, новий спільний орган, де члени Альянсу та Україна засідають як рівні члени для просування політичного діалогу, взаємодії, співпраці та євроатлантичних прагнень України щодо членства в НАТО. Він забезпечуватиме спільні консультації, прийняття рішень та діяльність, а також слугуватиме механізмом консультацій у кризових ситуаціях між НАТО та Україною”, – вирішили союзники по НАТО.

Читайте: Уряд Німеччини готується передати Україні озброєння на 700 млн євро

Організація Північноатлантичного договору (Північноатлантичний альянс або НАТО; англ. North Atlantic Treaty Organization – NATO) – міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 31 держави Північної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року. 

А саме, відповідно до статутних документів Альянсу головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи та безпеки країн-членів із використанням політичних і військових засобів. 

До альянсу наразі входять такі країни: Бельгія, Велика Британія, Данія, Канада, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Франція (засновники), а також країни, що приєднались у різні хвилі розширення НАТО – Греція, Туреччина, Німеччина, Іспанія, Польща, Угорщина, Чехія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, Албанія, Хорватія, Чорногорія, Північна Македонія, Фінляндія. 

Читайте: Зеленський: Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку (відео)

Фото: NATO

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, нато, північноатлантичний альянс

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій