понеділок, 6 травня 2024 г.

Комітет ВР, який раніше очолював Ткаченко, не підтримав відставки міністра культури

Комітет ВР, який раніше очолював Ткаченко, не підтримав відставки міністра культури

Комітет Верховної Ради (ВР) з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув заяву міністра культури Олександра Ткаченка (на фото) про відставку. Члени комітету, який до міністерського портфеля очолював саме Ткаченко, не підтримав відставку міністра, а залишив це на волю народних депутатів. В парламенті припускають, що нардепи звільнять Ткаченка, і навіть називають ім'я вірогідного нового міністра культури. 

Про це KВ довідалась з повідомлення згаданого Комітету ВР за підсумком засідання 26 липня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“За результатами обговорення Комітет більшістю голосів не підтримав заяву Міністра культури та інформаційної політики та рекомендував Парламенту визначитися щодо заяви Олександра Владиславовича Ткаченка шляхом голосування на пленарному засіданні Верховної Ради України”, – сказано в повідомленні.

За даними інформагентства “Інтерфакс-Україна”, рішення Олександра Ткаченка про відставку з посади міністра культури підтримали четверо членів профільного комітету (який Ткаченко очолював до роботи в Кабміні), а семеро проголосували проти: за відставку міністра проголосували Володимир В'ятрович, Микола Княжицький, Софія Федина (усі троє – з фракції "Європейська солідарність") і позафракційний Гео Лерос.

Міністр брав участь у засіданні комітету через відеозв'язок; він представив звіт про роботу міністерства за три роки, а згодом у Фейсбуці запостив про звітування: “Це формальна процедура звітування перед відставкою”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Що відставка відбудеться попри формальну позицію профільного комітета, в Раді не сумніваються.

“У нас вже було 100500 випадків, коли перед відставкою профільний комітет не бере на себе пряму рекомендацію, а виносить рішення на розгляд зали. Навіть за останній час багато таких випадків було. Тому: 1) це рішення гуманітарного Комітету відкриває шлях до винесення питання у залу; 2) у пленарній залі пана Ткаченко звільнять”, – переконаний народний депутат Ярослав Железняк (фракція “Голос”).

Нагадаємо, 20 липня Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією замінити Олександра Ткаченка на посаді міністра культури та інформаційної політики. Ці слова Зеленського пролунали у його зверненні на тлі політичної та суспільної дискусії про те, якими є пріоритети витрат бюджетних коштів в умовах війни і яке місце серед пріоритетів належить сфері культури.

Зазначимо, голова гуманітарного Комітету Микита Потураєв на засіданні 26 липня фактично виступив проти бачення Президента й акцентував, що “попри шалену і значною мірою штучну кампанію щодо протиставлення фінансування культури воєнним витратам”, члени Комітету послідовно обстоюють необхідність фінансування культурної сфери, зокрема Музею голодомору”.

Як інформувала KВ, увечері 20 липня міністр культури України Олександр Ткаченко подав заяву про відставку через незгоду щодо “неважливості” культури під час війни. По гарячих слідах тієї новини нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що має інсайд, ніби новою міністеркою може стати Олеся Островська-Люта, яка зараз очолює “Мистецький арсенал”.

Читайте: Рада додала півмільярда гривень на добудову Музею Голодомору напередодні 90-х роковин трагедії

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, олександр ткаченко, відставка, міністр культури, верховна рада гуманітарний комітет

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій