п'ятниця, 17 травня 2024 г.

Комісія МКІП звернулась у поліцію через аварійний стан корпусу № 112 Києво-Печерської лаври, в якому раніше була пожежа

Комісія МКІП звернулась у поліцію через аварійний стан корпусу № 112 Києво-Печерської лаври, в якому раніше була пожежа

Сьогодні, 12 квітня, комісія МКІП з приймання-передачі майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” продовжила свою роботу. Зокрема члени комісії відвідали корпус № 112, що є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення, та зафіксували аварійний стан приміщення.

Про це, як стало відомо KВ, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Понад 100 років корпус № 112 був невід’ємним елементом просторової композиції Києво-Печерської лаври, зразком громадсько-суспільної архітектури в стилі класицизму, проект якої виконаний відомим архітектором П.І. Спарро. УПЦ МП ж знадобилося всього кілька десятків, аби перетворити приміщення на те, що ви бачите на фото", – заявив Ткаченко.

За результатами обстеження приміщення, комісія звернулася з заявою про злочин за ст. 298 ККУ “Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини”.

Нет описания фото.Приміщення Книжкового складу опечатано представниками Заповідника. Слідчі проводять всі необхідні процесуальні дії від огляду приміщення до показів свідків.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В той же час, як повідомляв Національний заповідник "Києво-Печерська лавра", в цьому корпусі у 2019 р. була сильна пожежа.

"14 січня 2019 року близько 16 години сталася пожежа в приміщенні пам’ятки архітектури “Книжковий склад” (корпус № 112)", – йдеться у повідомленні.

,

Нет описания фото.

Нет описания фото.

Нет описания фото.

У коментарі Української Православної Церкви повідомляється, що заява міністра культури не відповідає дійсності, а приміщення корпусу тривалий час використовувалося як лабораторний корпус інфекційної лікарні.

“Після переведення лікарні в інше приміщення, Заповідник намагався передати цей корпус на баланс Києво-Печерської Лаври. Однак у 2019 році у цьому приміщенні виникла пожежа внаслідок підпалу. Винний у підпалі чоловік був заарештований і поніс покарання відповідно до вироку суду. У зв’язку зі значними руйнуваннями приміщення, які були завдані лікарняною установою, а також внаслідок пожежі потрібні було залучити великі матеріальні кошти для капітальної реконструкції споруди. До того ж Міністерство культури відмовлялось надати будь-які погодження на реставраційні роботи. Тому монастирем було прийняте рішення законсервувати приміщення до отримання погодження від Мінкульту на відновлення даного корпусу", - йдеться у повідомленні.

Як інформувала KВ, чоловічий монастир УПЦ попросили до 29 березня звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври. 30 березня, комісія Міністерства культури та інформаційної політики  прибула для перевірки двох будівель Києво-Печерської лаври. Проте, з невідомих причин, на територію Лаври її не пустили. 31 березня комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” знову не змогла розпочати роботу в Лаврі через перешкоджання УПЦ. 

Читайте: Петиція до влади Києва з закликом позбавити монахів в Лаврі води, тепла й світла набрала необхідну кількість голосів

Нагадаємо, 1 квітня колишньому наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Павлу (Лебедю) вручили підозру. Митрополита Української Православної Церкви (УПЦ) звинувачують у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі.

Читайте: Суд відправив митрополита Павла під цілодобовий домашній арешт на 60 діб

Фото: Олександра Ткаченко, ДСНС у Києві

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, новини україни, пожежа, упц, києво-печерська лавра, договір, заповідник, чоловічий монастир, національний заповідник, віряни, аварійний стан, коропус

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій