четвер, 2 травня 2024 г.

Київрада погодила продаж Герегам землі на вулиці Берковецькій за 187 млн гривень

Київрада погодила продаж Герегам землі на вулиці Берковецькій за 187 млн гривень

Столична міськрада погодила продаж земельної ділянки площею 4,2 га на вул. Берковецькій. Її майбутній власник – ТОВ “Епіцентр Н” (входить до орбіти відомих бізнесменів та політиків Олександра і Галини Герег) – повинне буде заплатити за цю землю майже 187 млн гривень. При цьому, депутати Київради проігнорували висновок юристів, які “забракували” відповідний проєкт рішення. Останні, зокрема, вказували на те, що земельне законодавство України не передбачає продаж земельних ділянок, на яких розміщені частини будівель, а не “цілі” будівлі. Мова йде про частину будівельного гіпермаркету “Епіцентр”, який розташований на вказаній території.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього пленарного засідання депутати Київради підтримали проєкт рішення щодо продажу ТОВ “Епіцентр Н” земельної ділянки на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі (№08/231-518/ПР від 8 травня 2023 року).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб'єктами подання цього документу виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич і Департамент земельних ресурсів КМДА.

Мова йде про ділянку площею 4,2199 га з цільовим призначенням “для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов’язаною з отриманням прибутку” (кадастровий номер – 8000000000:75:489:0015). Вартість продажу цієї ділянки складає 186,9 млн гривень, з яких 24,9 млн гривень ТОВ "Епіцентр Н" вже перерахувало до міського бюджету в якості авансового внеску.

У пояснювальній записці до цього проєкту рішення зазначається, що на вказаній ділянці розташована частина торговельного комплексу площею 37,7 тис. кв.м. Мова йде про будівельний гіпермаркет “Епіцентр”. Інша частина цього об'єкту займає ділянку з кадастровим номером 8000000000:75:489:0001 (площа – 64,1 га, на ній знаходяться й інші об'єкти, зокрема й торгівельно-розважальний центр “Lavina Mall”. – KВ). На яких підставах ця земля наразі використовується цією компанією, невідомо, але станом на 2016 рік ТОВ “Епіцентр Н” орендував частину вказаної ділянки у ПрАТ “Агрофірма “Теплиці”, яке у свою чергу орендувало цю землю в столичної громади.

Варто зазначити, 17 травня 2023 року управління правового забезпечення діяльності Київради повернуло згаданий проєкт рішення. Серед іншого, юристи міськради звернули увагу на те, що земельне законодавство України не передбачає продаж земельних ділянок, на яких розміщені частини будівель або споруд. Втім, спочатку відповідний правовий висновок відхилила комісія Київради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин, а потім, на пленарному засіданні, міськрада прийняла рішення з урахуванням такої позиції комісії.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Що цікаво, під час обговорення цього питання в сесійній залі секретар Київради Володимир Бондаренко звернув увагу голови вищезгаданої комісії Михайла Терентьєва (фракція “УДАР”) на те, що в проєкті рішення в різних його “місцях” вказані різні назви компанії-покупця – “Епіцентр Н” і “Епіцентр К”. У свою чергу, Терентьєв не став уточнювати, а лише зазначив, що, цитуємо, “Н” і “К” – це літери в алфавіті". Втім, мова йде саме про ТОВ “Епіцентр Н”. 

Аналітична система “Youcontrol” відносить ТОВ “Епіцентр Н” до групи “Епіцентр”, до якої входять мережа однойменних будівельних гіпермаркетів “Епіцентр” та “Нова Лінія”, аграрний холдинг “Вінницька аграрно-промислова група”, земельний банк, в обробітку якого 160 тис.га, тощо. 

Ключовими особами групи “Епіцентр” є подружжя Галини та Олександра Герег. Перша була депутатом Київради V і VI скликань (обиралася від “Громадського активу Києва”), а в 2012-2014 роках вона виконувала обов'язки міського голови Києва як секретар міськради – після відставки Леоніда Черновецького. У свою чергу, Олександр Герега тричі обирався до Верховної Ради – у VII-IX скликаннях обирався до парламенту в якості самовисуванця від виборчого округу №192 в Хмельницькій області.

Читайте: Галина Герега все-таки построит “Эпицентр” на месте автобусного парка на Оболони

Нагадаємо, Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

Фото з відкритих джерел

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, київрада, валентина пелих, земельна ділянка, департамент земельних ресурсів, володимир бондаренко, галина герега, михайло терентьєв, епіцентр, олександр герега, будівельний гіпермаркет епіцентр, тов епіцентр-н, епіцентр-н, продаж ділянки, берковець

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.