неділя, 28 квітня 2024 г.

Київрада не підтримала направлення звернення до Кабміну щодо відновлення “будівельних перевірок”

Київрада не підтримала направлення звернення до Кабміну щодо відновлення “будівельних перевірок”

Столична міськрада не підтримала направлення звернення до Кабінету Міністрів щодо відновлення перевірок у сфері державного архітектурно-будівельного контролю під час дії воєнного стану. Відповідний проєкт рішення двічі не набрав необхідної кількості голосів. Вочевидь, причиною стала діаметрально протилежна позиція щодо цього питання у різних політичних сил Київради. Так, деякі депутати вважають, що такі перевірки є тиском на бізнес, а інші – що без цих заходів контролю міській владі дуже важко зупиняти резонасні забудови.

Про це KВ стало відомо в ході сьогоднішнього засідання Київради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Так сталось, що депутатський корпус не наважився попросити Кабінет Міністрів України відновити заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану у сфері державного архітектурно-будівельного контролю.

Суб'єктом подання відповідного проєкту рішення №08/231-1309/ПР від 18 жовтня 2023 року виступив депутат Київради Максим Кухарський (фракція “Європейська солідарність”). Цей документ двічі не набрав необхідної кількості голосів – 54 та 57 голосів “за”. 

Як зазначено в пояснювальній записці до проєкту рішення, 13 березня 2022 року Кабмін своєю постановою №303 фактично заборонив проведення цих перевірок. Виключенням для здійснення таких заходів були визначені окремі випадки – “за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини; захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України”. І при цьому постановою було передбачено, що рішення про проведення таких перевірок мають приймати не ті органи, які їх здійснюють, а Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

На переконання Максима Кухарського, через це процедура проведення позапланових заходів державного архітектурно-будівельного контролю на сьогодні є доволі ускладненою. У зв'язку з цим, як зазначив депутат, Кабінет Міністрів “має вжити невідкладних заходів для належного захисту прав та законних інтересів громадян та недопущення порушень і свавілля у сфері містобудівної діяльності”.

Під час обговорення цього питання в сесійній залі думки депутатського корпусу щодо відновлення перевірок розділилися. Зокрема, голова фракції “Голос” Григорій Маленко заявив, що такі заходи є нічим іншим як тиском на бізнес, який у період війни і без цього переживає не найкращі часи. У свою чергу, депутат Дмитро Білоцерковець (фракція “УДАР”) зазначив, що якщо народні обранці не голосують за такі проєкти рішень, то вони не мають права запитувати, чому місто не може зупинити ту чи іншу скандальну забудову. Але, очевидно, що таку позицію підтримали не всі депутати.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як неодноразово повідомляла KВ, під час повномасштабної війни в Києві регулярно виникають будівельні скандали – з причин незаконності забудов, відсутності реакції з боку міської влади до таких ситуацій тощо.

Наприклад, через два місяці після початку вторгнення рф, у травні 2022 року, громадськість не дала забудовникам – ТОВ “Вуд Гейтс” і ТОВ “Систем-Буд” – встановити на на вулиці Відпочинку, 25 будівельний паркан. Містяни обурювалися тим, що зведення чергового будинку на 21 поверх негативно вплине на інфраструктуру району, яка на сьогодні переживає не найкращі часи. При цьому, громадяни вказували на те, що заяви забудовників про те, що у новому житловому комплексі будуть передбачені квартири для мешканців Бучі – не більше ніж спекуляції на темі війни. Місцева влада у свою чергу продовжувала потурати реалізації “будівельних планів”. Наприклад, станом на той період Київрада не довела до кінця історію зі створенням на цій території природоохоронного заказника, а Київська міськдержадміністрація (КМДА), схоже, видала забудовникам нові дозвільні документи на зміну анульованим.

Читайте: Спекуляції на війні та сумнівні дозволи: громадськість зупинила будівництво на вулиці Відпочинку, 25

Фото: скріншот трансляції пленарного засідання

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, київрада, звернення, забудова, кабмін, перевірка, дмитро білоцерковець, кабінет міністрів України, мінінфраструктури, григорій маленко, містобудівна діяльність, максим кухарський, захід контролю, резонансна забудова, скандальна забудова

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій