субота, 27 квітня 2024 г.

Київрада дозволила онлайн-доступ до міської системи відеоспостереження тероборонівцям, прикордонникам і розвідникам

Київрада дозволила онлайн-доступ до міської системи відеоспостереження тероборонівцям, прикордонникам і розвідникам

Столична міськрада внесла чергові зміни до Положення про комплексну систему відеоспостереження Києва. Керівництво міста офіційно санкціонувало доступ до цієї системи в режимі онлайн військовослужбовцям Сил територіальної оборони, а також посадовцям Державної прикордонної служби України і Служби зовнішньої розвідки України. Дві останні структури і раніше могли використовувати цю систему за призначенням, але лише “в записі”.

Як стало відомо KВ, учора Київрада внесла зміни до Положення про комплексну систему відеоспостереження Києва.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Під час пленарного засідання за це проголосували 70 депутатів. Суб'єктами подання відповідного проєкту рішення №08/231-1338/ПР від 28 вересня 2022 року виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Петро Оленич і Департамент інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) КМДА.

Відповідно до ухвалених змін, столична міськрада зокрема розширила перелік держструктур, які мають право на доступ до даних системи відеоспостереження. Тепер, серед іншого, така інформація буде доступна в режимі онлайн військовослужбовцям Сил територіальної оборони Збройних сил України, а також посадовим особам Державної прикордонної служби України і Служби зовнішньої розвідки України. Останні дві структури і раніше мали доступ до столичної системи відеоспостереження, але лише в режимі офлайн (тобто “в записі”. – KВ). Усі ці зміни були ухвалені відповідно до клопотань керівництва трьох вищезгаданих структур.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як повідомляла КВ, Положення про комплексну систему відеоспостереження Києва, що впроваджується у рамках міської цільової програми “Електронна столиця”, було затверджено рішенням Київради №1195/5259 від 5 липня 2018 року. Відповідно до нього столичне керівництво визначило, хто є адміністратором даної системи (КП “Інформатика”), де мають розміщуватись засоби відеофіксації та відеоспостереження (парки, пам'ятки історичної та культурної спадщини, набережні, цвинтарі, будівлі різних “бюджетних” установ тощо), які структури мають доступ до відеозаписів (представники структур столичної влади, Нацполіції, Служби безпеки України тощо), який порядок отримання доступу до таких записів тощо.

Читайте: Киевсовет утвердил Положение о комплексной системе видеонаблюдения города

Столична міськрада вже тричі вносила зміни до цього Положення. Зокрема, у лютому 2022 року керівництво Києва санкціонувало доступ до системи посадовцям Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки, Національному агентству з питань протидії корупції, Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів тощо.

Читайте: Киевсовет допустил “силовиков и антикоррупционеров” к столичной системе видеонаблюдения

Нагадаємо, впровадження системи відеоспостереження в Києві відбувається на тлі критики з боку депутатського корпусу Київради та під пильною увагою правоохоронних органів. 

Наприклад, ще у серпні 2020 року голова антикорупційної комісії міськради минулого VIII скликання Олег Бондарчук (входив до складу фракції “ВО “Свобода”) вказував на те, що столична влада безконтрольно витрачає бюджетні кошти у цьому напрямку. У свою чергу НАБУ у 2021 році розслідувало факти можливих “бюджетних розпилів” при закупівлях систем відеоспостереження, які здійснювало КП “Інформатика”. Попередньо йшлося про завдання міськбюджету збитків на суму 30 млн гривень. Втім, слідство в рамках відповідного провадження ні до чого не призвело – жоден фігурант не отримав обвинувального вироку.

Читайте: Как детективы НАБУ “сливают” дело о бюджетных растратах КП “Информатика”

Зазначимо, обов'язки директора КП “Інформатика” з 6 вересня 2021 виконує Вероніка Малкова. Підприємство підпорядковане Департаменту ІКТ КМДА, який із 27 серпня 2021 року очолює Олег Половинко. Діяльність Департаменту ІКТ КМДА з 2 квітня 2021 року контролює згаданий вище заступник голови КМДА Петро Оленич.

Читайте: Фінансові порушення у сфері ІКТ не підштовхнули керівництво Києва до звільнень та покарань

Фото: “Вечірній Київ”

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: кгга, кп, київрада, зсу, збройні сили україни, петро оленич, тероборона, територіальна оборона, система відеоспостереження, державна прикордонна служба україни, кп інформатика, камери відеоспостереження, департамент ікт, департамент ікт, вероніка малкова, інформатика, департамент інформаційно-комунікаційних технологій, положення про систему відеоспостереження, система відеоспостереження києва, служба зовнішньої розвідки україни, олег половинка

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій