середа, 1 травня 2024 г.

Інвестори трьох ЖК SAGA Development вимагають від забудовника не нараховувати пеню та реструктуризувати борг на взаємовигідних умовах

Інвестори трьох ЖК SAGA Development вимагають від забудовника не нараховувати пеню та реструктуризувати борг на взаємовигідних умовах

Інвестори трьох ЖК, які будує SAGA Development (“O2 Residence”, “BOSTON Creative House”, “Rybalsky”), звинувачують забудовника та його власника Андрія Вавриша (на фото праворуч нагорі) в брехні та неправомірному нарахуванні пені. Інвестори пропонують заради завершення проєктів відмовитись від нарахування пені та взаємовигідно реструктуризувати накопичені борги.

Про це KВ стало відомо з відкритого листа інвесторів трьох ЖК  (“O2 Residence”, “BOSTON Creative House”, “Rybalsky”), які будує SAGA Development Андрія Вавриша. Копія листа є в розпорядженні редакції.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Ініціативна група інвесторів в трьох ЖК, які будує SAGA Development (“O2 Residence”, “BOSTON Creative House”, “Rybalsky”) повідомила, що 1 березня 2022 року на офіційній сторінці компанії SAGA Development в соціальній мережі Facebook було опубліковано повідомлення: “Найважливіше зараз — наше життя, безпека та мир в Україні. Тому на час воєнного стану для всіх клієнтів, інвесторів і мешканців наших будинків SAGA Development призупиняє платежі за придбані квартири та відміняє штрафи і пені на цей період. Підтримуємо один одного, зберігаємо найцінніше та робимо все для нашої перемоги. Все буде Україна!”.

Аналогічну заяву власника SAGA Development Андрія Вавриша 7 березня 2022 року було опубліковано сайті SAGA Development: “Окрім того, на час воєнного стану для всіх клієнтів, інвесторів і мешканців будинків SAGA Development призупинили платежі за придбані квартири та скасували штрафи та пеню на цей період”.

“Також нам, інвесторам, менеджери SAGA Development дзвонили та писали повідомлення, в яких просили вносити “якісь суми”, якщо є можливість, та повідомляли, що пеня не нараховується. Орієнтуючись на комунікацію співробітників SAGA Development та повідомлення на офіційному сайті та Facebook, у зв’язку із воєнним станом в України та погіршенням фінансового стану, деякі інвестори прийняли рішення про зупинення виплат за графіком розтермінування, а деякі інвестори зменшили суми виплат. Ми довірилися репутації компанії та прийняли за правду інформацію від офіційних джерел SAGA Development”, – сказано у відкритому листі.

Але з березня 2023 року деяким інвесторам почали приходити повідомлення про нарахуванню пені з червня 2022 року, тобто, в період, коли за повідомленнями Вавриша та менеджерів забудовника, пеня не мала нараховуватись.

“Таким чином, посадові особи… SAGA Development… опублікували неправдиву інформацію… чим ввели в оману своїх інвесторів SAGA Development,... щоб у подальшому, посилаючись на умови Договору, заволодіти їх майном – грошовими коштами, сплаченими інвесторами, в рамках Договору, прикриваючи це застосуванням штрафних санкцій”, – сказано в відкритому листі інвесторів.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Через це деякі інвестори, злякавшись подальшого нарахування пені, вирішили вийти з проєкту: відмовившись в односторонньому порядку, шляхом направлення повідомлення про розірвання листом з з оголошеною цінністю з описом вкладення. Але SAGA Development наполягає на підписанні нотаріального договору розірвання, в якому інвестор має визнати пеню та з новим початком відліку 90 днів на повернення грошей.

“Наразі подеякі інвестори отримали листи-вимоги від фонду погасити повністю заборгованість по розтермінуванню та нарахуванню пені. У разі несплати пені та заборгованості по розтермінуванню у стислі строки, фонд погрожує в односторонньому порядку розірвати договір з Інвестором та нарахувати пеню та штраф з інвестиційного внеску. І це в той час, як з боку забудовника SAGA Development ведеться імітація будівництва та рівень будівництва знаходиться на рівні та навіть нижче рівня здійснених платежів інвесторами по розтермінуванню. Тому така вимога фонду вважається нами неприйнятною!”, – наголошують інвестори, які не збираються ухилятися від своїх зобов'язань, передбачених договором.

Але виникла проблема щодо можливості погашення заборгованості: відповідно до чинного законодавства, передбачена конкретна черговість погашення вимог за грошовим зобов'язанням: “Представники SAGA Development наполягають на тому, щоб Інвестори спочатку погасили пеню, а вже після цього – основний борг згідно з договором. Враховуючи, що Інвестори не визнають нараховану пеню, як обґрунтовану та законну, чергові платежі за договором на даний момент не здійснюються”.

Тому інвестори наполягають на проведенні реструктуризації зобов'язань з метою погашення існуючої заборгованості, при цьому відмовляючись від будь-яких додаткових штрафних санкцій чи нарахувань.

То ж є необхідність у реструктуризації зазначеної заборгованості з метою створення умов для її послідовного погашення відповідно до нових графіків платежів. Інвестори трьох жк, які будує SAGA Development, вимагають:

1. Для тих інвесторів, що залишаються в проєкті: не нарахування пені, згідно з повідомленнями про її скасування та реструктуризація боргу на взаємовигідних умовах.

2. Для тих, хто вирішив відмовитися від проєкту: повернення грошей згідно з попереднім договором, шляхом направлення листа з з оголошеною цінністю з описом вкладення, без підписання нотаріального розірвання договору. Пеня не має бути нарахована, сума до повернення має бути без нарахування пені. Інвестори згодні підписати нотаріальний договір на умовах, які вигідні інвесторам та з новим, скорочений терміном повернення грошей (вираховується з моменту направлення листа в кожному випадку окремо).

3. Незалежно від остаточного рішення інвесторів, вимагаємо від компанії до кожного ставитися з повагою, відповідати на повідомлення та дзвінки, не ігнорувати своїх клієнтів.

Нагадаємо, скандал з SAGA Development, який всупереч власник обіцянкам нараховує пеню інвесторам, почалась навесні цього року.

Читайте: Скандальна сага: інвестори SAGA Development скаржаться на неправомірну пеню

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, saga development, інвестори, пеня, сага девелопмент, андрій вавриш, відкритий лист, O2 RESIDENCE, BOSTON Creative House, Rybalsky жк рибальський, жк бостон креатив хаус, жк 02 резіденс, брехня забудовника

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.