субота, 29 червня 2024 г.

Гетманцев пропонує націоналізувати системні банки-банкрути за 1 гривню без докапіталізації

Гетманцев пропонує націоналізувати системні банки-банкрути за 1 гривню без докапіталізації

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (на фото) пропонує Верховній Раді (ВР) “оптимізувати” процедуру виведення з ринку неплатоспроможних системних банків. На час війни пропонується націоналізувати такі банки за 1 гривню, не вливати в них капітал, а відшкодовувати акціонерам вартість акцій винятково за рахунок майбутніх російських репарацій.

Про це KВ стало відомо з законопроекту №8069 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану”, зареєстрованого 23 вересня 2022 року головою фінансового комітету ВР Данилом Гетманцевим та його колегами по комітету. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, він передбачає “оптимізацію чинної процедури виведення банку з ринку шляхом встановлення особливостей виведення з ринку системно важливого банку у разі втрати таким банком ліквідності протягом дії воєнного стану в Україні”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно законопроекту, націоналізація системно важливого банку відбуватиметься через процедуру віднесення банку до категорії неплатоспроможних, однак це не потребуватиме докапіталізації з боку держави – продаж банку державі за 1 гривню буде проводитись незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку на день прийняття Національним банком України (НБУ) відповідного рішення.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб при цьому “не здійснюватиме зміну розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінацію акцій такого банку, у тому числі не буде проводити обміну грошових зобов’язань банку на акції додаткової емісії”.

Проект закону передбачає, що будь-які накладені раніше арешти, заборони, обтяження або обмеження на розпорядження на акції банку вважаються знятими, розпочаті раніше виконавчі провадження щодо акцій банку вважаються припиненими, а необхідні для передачі права власності на акції державі погодження або дозволи вважаються отриманими.

А “відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків державі Україна від російської федерації і виключно за рахунок таких коштів”.

Читайте: На позачерговій сесії Київрада не створила Муніципальний банк

“Економічна правда” відзначає, що згідно законопроекту Гетманцева і колег “у ході націоналізації держава не буде проводити процедуру бейл-ін – обміну зобов’язань банку перед пов’язаними з ним особами на додаткові акції банку. Такі зобов’язання банку (наприклад, депозити його власника) будуть просто анульовано, а самі кошти зараховано до доходів та капіталу установи.

Цікаво, що таку ж долю автори законопроєкту підготували не лише для депозитів пов’язаних з банком осіб, але й для зобов’язань банку перед особами, проти яких було запроваджено міжнародні санкції.

(...) Зазначимо, що наразі до переліку системно важливих банків входять 14 українських банків, зокрема всі 4 державні банки, приватні українські банки та банки з іноземним капіталом, зокрема "Альфа-Банк". Щодо власників останнього, російських олігархів Михайла Фрідмана та Пьотра Авена було запроваджено міжнародні санкції”.

"Альфа-Банк Україна", за даними НБУ, які наводить "Інтерфакс-Україна", на 1 липня 2022 року за розміром загальних активів посідав 7-е місце (112,67 млрд гривень) серед 68 банків країни. Його чистий збиток за підсумками січня-липня 2022 року становив 3,52 млрд гривень. На фінрезультат банку вплинули відрахування до резервів на рівні 8,357 млрд гривень. Лідер правлячої фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в інтерв'ю "Forbes Україна" минулого тижня заявив, зокрема, що "Альфа-Банк Україна" потребує докапіталізації на $1 млрд, і якщо актив націоналізувати, то цю суму доведеться заплатити державі.

НБУ розширив перелік системно важливих банків у березні 2022 року. До переліку увійшли “А-Банк”, “Альфа-Банк”, “Кредобанк”, “ОТП Банк”, “Ощадбанк”, “АБ Південний”, “ПриватБанк”, “ПУМБ”, “Райффайзен Банк”, “ТАСкомбанк”, “Укргазбанк”, “Укрексімбанк”, “УкрСиббанк”, “Універсал Банк”.

Читайте: Як НБУ на чолі з Кирилом Шевченко знищує страховий ринок України

Фото: "ЕП"

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, націоналізація, данило гетманцев, системні банки

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій