середа, 1 травня 2024 г.

Дві третини українців вважають необхідною критику влади заради покращення ситуації в державі - соцопитування КМІС

Дві третини українців вважають необхідною критику влади заради покращення ситуації в державі - соцопитування КМІС

Дві третини опитаних українців вважають, що критика помилкових і неправильних дій влади є необхідною, бо тільки так можна вирішити проблеми та покращити ситуацію в Україні. Кількість прихильників критики влади з травня 2022 року зросла майже в три рази. Але це не впливає на єдність українського народу заради Перемоги над ворогом – російською федерацією.

Про це KВ стало відомо з результатів соціологічного опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціологічних досліджень (КМІС).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Серед українців безумовним є запит на єднання та уникнення внутрішніх чвар (зокрема, тому 81% українців виступають проти проведення виборів зараз). Проте відкритим є питання: чи може мати місце конструктивна критика влади?... у травні 2022 року більшість українців віддавали перевагу уникненню взагалі будь-яких суперечок… у жовтні 2023 року, ситуація стала діаметрально протилежною”, – сказано в релізі КМІС.

Так, в травні 2022 року 68% опитаних вважали, що всі суперечки мають бути відкладені, а на допустимості критики наполягали 26%. Зараз 70% опитаних вважають важливим критикувати можливі хибні рішення влада, а наполягають на уникненні будь-яких суперечок 25%.


Зазначається, що думка про необхідність конструктивної критики влади домінує в усіх регіонах України, хоча в східних областях така позиція трохи слабша, ніж в інших областях.


“Наведені результати важливо коректно аналізувати в контексті інших результатів соціологічних опитувань. Так, дійсно в Україні наростає критика дій центральної влади (зараз переважно у форматі критики парламенту та уряду при збереженні високої підтримки і довіри Президенту) із значно вираженим бажанням змін… найбільшим фактором таких змін настроїв, коли 70% уже вважають доцільною критику, є питання корупції і українці не хочуть замовчувати її. Разом з цим, як ми показували раніше, 59% все-таки бачать позитивні зрушення у боротьбі з корупцією, і важливо для влади, ЗМІ та громадськості правильно комунікувати розслідування, арешти тощо, щоб населення дійсно бачило результати і вірило в ефективну боротьбу”, – зазначив заступник виконавчого директора КМС Антон Грушецький.

Він наголосив, запит на єднання зберігає свою потужність, українці – проти чвар і конфліктів: “Пріоритетом лишається Перемога. Відповідно, це запитання відображає більшою мірою доцільність саме конструктивної критики можливих хибних дій влади. Українці хочуть конструктивних пропозицій, які би виправляли наявні хиби і які би наближали Україну до Перемоги”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

КМІС провів опитування 2007 респондентів в усіх регіонах України, крім тимчасово окупованих росією, методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Проте попри певні фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах “воєнного часу”, загалом, ми вважаємо, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, війна росії проти україни, президент, парламент, уряд, спротив україни, кміс, соціологічне опитування, перемога україни, соцопитування, критика української влади, київський міжнародний інститут соціології

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій