п'ятниця, 29 березня 2024 г.

Через нові податки квартири здорожчають від 20 до 40% - Олексій Коваль

Через нові податки квартири здорожчають від 20 до 40% - Олексій Коваль

Під час прес-конференції "Негативні наслідки нових податків на житло” керівник проектів Perfect Group Олексій Коваль розповів, що нові податки для інвесторів та фізичних осіб-продавців нерухомості можуть призвести до зростання цін на квартири від 20 до 40%. 

Про це KV повідоміла пресс-служба компанії.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

“Нещодавно ми раділи ініціативам влади щодо запуску іпотеки. Сьогодні Кабмін посилає девелоперам та покупцям зовсім інші сигнали – влада хоче ввести подвійний ПДВ для інвесторів у нерухомість, а також податок 18% для фізичних осіб, які перепродають третій та кожен наступний об’єкт нерухомості за рік”, – поділився Олексій Коваль.

За словами керівника проектів Perfect Group, подібне рішення може призвести до моментального збільшення цін на квартири на 20%, і загалом досягти +40% протягом півроку після старту роботи закону.

“Зараз девелопер уже сплачує ПДВ, коли продає квартиру. Велика частина житла – від 20 до 40%, на перших етапах будівництва реалізується інвесторам. Кабмін хоче зобов’язати платити ще одне ПДВ, якщо кінцевий покупець придбає житло від такого інвестора. Звичайно, мова йде не про боротьбу зі спекулянтами, як хочуть представити цю ініціативу. Просто частина покупців не хочуть вкладатися на етапі котловану – вони чекають, доки об’єкт буде зведено.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Інвестори несуть певні ризики та вкладають власні кошти на півтора-два роки, щоб зрештою отримати дохід. Це ринковий механізм, на який держава хоче накласти подвійне оподаткування. Моментальне збільшення вартості житла складе щонайменше 20% – це сума ПДВ. Далі пропаде стимул для інвесторів, частина забудовників не зможуть фінансувати роботи, зменшиться швидкість будівництва та впаде пропозиція, через що ціни на нове житло можуть зрости на 40% протягом півроку” – поділився Олексій Коваль.

Ще один пункт, який викликає занепокоєння бізнесу – це введення податкової застави. Положення законопроекту дозволяють податківцям вимагати таку заставу поки йде процес визначення, чи правовірно нарахували податок. 

“Додаткове “покращення” – це податкова застава. Якщо фіскальний орган нарахував зобов’язання буквально “зі стелі”, а компанія не згодна та розпочинає процедуру оскарження, податківці зможуть вимагати на цей період заставу – на всю суму нарахованого податку. Це може включати блокування рахунків компанії, арешт майна фірми та її власників. 

Ми розуміємо, наскільки такий компонент може стати корупційним в українських реаліях. Особливо для девелоперів, які не можуть по півроку чекати на рішення – із заблокованими рахунками.

Для розуміння масштабів проблеми, зараз на етапі оскарження у першій інстанції у судах більше 30 тисяч справ”, – наголосив Коваль. 

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України, яким підвищуються ставки податків для цілої низки галузей. Зокрема, закон вводить сплати 20% ПДВ при продажу нового житла, а також 18% податку на доходи для фізичних осіб, що перепродають третій та кожен наступний об’єкти нерухомості за рік.

Читайте: Креативный конкурс от Perfect Group: идею победителя воплотят в 80-метровом мурале

Фото: предоставлено пресс-службой Perfect Group

КиевVласть

Алексей Ветров

Теги: новости киева, новости компаний, мнение, позиция, законопроект, perfect group, алексей коваль, повышение налогов

четвер, 28 березня 2024 г.
20:44
У Гостомелі працюватиме перевізний цифровий флюорограф
20:22
Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень, - Генштаб ЗСУ
20:02
У Києві розпочали відключати опалення в житловому секторі
19:42
Поліцейські затримали киянина, який через помсту вбив собаку колишньої дівчини
19:23
Бучу відвідала делегація з Боснії і Герцеговини
19:04
ВАКС продовжив обов'язки судді Верховного суду Князєву
18:46
КОВА максимально сприяла правоохоронним органам у затриманні “крота”, - Руслан Кравченко
18:26
Завтра у Димерській громаді частково не буде світла
18:06
Донори крові з Києва - у топі серед команд DonorUA for Teams
17:46
Новий міжнародний залізничний маршрут з Києва до Кошице планують запустити вже цього року
17:21
“Українська команда” передала батальйону “Свобода” велику партію дронів-літаків, – Палатний
17:03
Український гідрометцентр попередив про небезпечні метеорологічні явища на Київщині
16:46
Ювенальні прокурори зафіксували загибель 537 дітей внаслідок збройної агресії рф
16:26
У президентській резиденції на Липській вирішили відремонтувати каналізацію
16:06
Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки
15:46
Для Голосіївського району столиці збираються накупити цибулин тюльпанів та нарцисів на 1,4 млн гривень
Календар подій
На Київщині триває скандал щодо будівництва кінологічного центру
28 березня 2024 г. 13:00
На Київщині триває скандал щодо будівництва кінологічного центру
У столичному регіоні розробка Детальних планів території (ДПТ) все частіше використовується місцевими владами для легалізації самочинних будівництв через зміну цільового призначення земельних ділянок. Приклад – будівництво кінологічного центру біля села Рославичі на території Феодосіївської громади, яке явно без жодних дозвільних документів триває вже більше двох років і наразі активно підтримується керівництвом громади всупереч позиції місцевих мешканців. Громадські активісти наголошують на тому, що такий об'єкт матиме серйозний негативний вплив на екологію: створить ризик зараження людей різними хворобами через відсутність місця для утилізації собачих фекалій та загрозу для розташованого поруч ландшафтного заповідника “Васильківські карпати”. В Київській облраді, схоже, з цим згодні, але нічого зробити не можуть. Що стосується обурених громадян, то, якщо у Феодосіївській сільраді їх “не почують”, вони збираються звертатись до правоохоронців і суду.
Точка забруднення: мешканці Обухівського району обурені розливом мастил на місці свердловини питної води
26 березня 2024 г. 09:00
Точка забруднення: мешканці Обухівського району обурені розливом мастил на місці свердловини питної води
В Таценках на Обухівщині – скандал навколо підприємства, що планує займатися розливом мастил та оливи. Місцеві жителі вказують, що на земельній ділянці, де будуються виробничі потужності підприємства, розташована свердловина питної води, а поряд — житлова забудова і бювети. На думку мешканців, така наближеність створює ризик забруднення хімією навколишніх джерел. Люди налякані не тільки екологічними ризиками, а й воєнними: росіяни вже неодноразово доводили свій інтерес до підприємств нафтової галузі. Заручившись підтримкою місцевої влади, активісти дійшли аж до Міністерства екології. Однак, підприємство й досі продовжує здійснювати свою роботу. Чого прагнуть мешканці, чи дійсно підприємство загрожує екології села та як у ситуацію планують втручатись владні органи, – дізнавалася КВ.