п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Будь-яке публічне вшанування письменника Булгакова є пропагандою російської імперської політики

Будь-яке публічне вшанування письменника Булгакова є пропагандою російської імперської політики

За рішенням комісії Українського інституту національної пам’яті (УІНП) використання імені Булгакова в топоніміці та будь-яке його публічне вшанування є пропагандою російської імперської політики. Подальше застосування його імені в назвах географічних об’єктів та юридичних осіб вважається ворожою пропагандою. Логічно постає питання щодо музею Булгакова на столичному Андріївському узвозі, який фінансується з бюджету Києва (і фактично курується Музеєм історії Києва).

Про рішення комісії KВ дізналася з опублікованого на сайті УІНП "Фахового висновку щодо належності об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених російському письменнику М. А. Булгакову (1891-1940) до символіки російської імперської політики".

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зокрема у висновку зазначено, що Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана з глорифікацією російської імперської політики та неприхованою українофобією.

“Присвоєння його імені географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників та пам’ятних знаків в Україні було втіленням русифікації– складової російської імперської політики, спрямованої на нав’язування використання російської мови, пропагування російської культури як вищих, порівняно з іншими національними мовами та культурами, витіснення з ужитку української мови, звуження українського культурного та інформаційного простору”, – зауважили експерти.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У висновку експертної комісії резюмували, що "об’єкти (географічні об’єкти, назви юридичних осіб, пам’ятники та пам’ятні знаки), присвячені російському письменнику М. А. Булгакову (1891–1940), (...)  містять символіку російської імперської політики, а подальше використання імені М. А. Булгакова у назвах географічних об’єктів та юридичних осіб, перебування у публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики".

Зауважимо, що в Києві за адресою Андріївський узвіз, 13, досі існує Літературно-меморіальний музей М. Булгакова. Музей було засновано і відкрито для відвідувачів 1989 року як філію Музею історії міста Києва. 

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Міністерство культури та інформаційної політики підняло питання про виключення музею Булгакова з реєстру пам'яток національного значення з можливим перенесенням його до реєстру об'єктів місцевого значення.

Читайте: Музей Булгакова у Києві можуть виключити з переліку національних пам’яток

Як інформувала KВ, ще  у серпні 2022 року Секретаріат Національної спілки письменників України заявив про недопустимість функціонування в Києві музею Булгакова. Замість нього запропонували створити музей видатного українського композитора Олександра Кошиця, який мешкав у цьому будинку до 1906 року.

Читайте: Спілка письменників ініціює закриття музею Булгакова в Києві

Також у серпні 2022 року у Києві з будівлі "жовтого" корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка активісти демонтували меморіальну дошку Булгакову. Дошку зняли зняли з фасаду будівлі Інституту філології, що розташована за адресою бульвар Шевченка, 14 (жовтий корпус університету).

Читайте: З фасаду КНУ ім. Шевченка зняли меморіальну дошку російському письменнику Булгакову

Фото: ілюстративне, відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, музей булгакова, ворожа пропаганда, уінп, інститут національної пам’яті, російська імперська політика

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій