четвер, 28 березня 2024 г.

Автоматичний арешт рахунків за борги – крок до соціального вибуху катастрофічних масштабів, - Москаленко

Автоматичний арешт рахунків за борги – крок до соціального вибуху катастрофічних масштабів, - Москаленко

Автоматичний арешт рахунків за борги вдарить по найменш захищеним верствам населення. 

Про це, як стало відомо KV, заявив у фейсбук депутат Київоблради, голова фракції “За Майбутнє” Ярослав Москаленко.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

“Незважаючи на шалений резонанс і суспільне несприйняття, Мін’юст вперто не хоче відмовлятися від антинародної ідеї про автоматичний арешт коштів на рахунку у випадку наявності боргів за комуналку. Це лише підтверджує, що основною метою цього кроку є наповнення бюджету за рахунок відбирання у людей останнього. Причому, у найбідніших людей. Нагадаю, уже тиждень як Міністерство юстиції дозволило банкам автоматично арештовувати кошти на рахунках українців на вимогу виконавців. А виконавці тепер можуть цього вимагати не лише за боргами по аліментах, а й щодо заборгованості за “комуналку”. Зроблено це, як завжди, без жодних консультацій із громадськістю – нам представили готове і уже прийняте рішення. Для чого його прийняли? Очевидно для того, щоб спростити процедуру вибивання боргів за “комуналку” з населення. Тому що сьогодні цей борг складає уже 79,1 млрд грн і він продовжує зростати. При цьому в уряді очевидно вважають українців злісними неплатниками, які, насправді, гроші мають, але просто не хочуть платити за тарифами. Які за останні 7 років зросли у 7-10 разів”, – вважає Москаленко.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

За його словами, якщо подумати, за рахунок кого насправді міг зрости цей борг, то відповідь ніби лежить на поверхні – за рахунок тих людей, для яких нові тарифи виявились непосильними. 

“Хто це може бути? Мабуть ті, чиї доходи у країні є найменшими, тобто пенсіонери. Далеко не усі з них отримують субсидію, особливо зараз, коли правила її отримання зробили просто драконівськими. Далі йдуть безробітні та люди з доходами на рівні мінімальної зарплати, більшість з яких сьогодні теж не є субсидіантами і зобов'язані оплачувати “комуналку” на 100%. Але держава-то знає, що кілька тисяч гривень цим людям щомісяця “крапає”. А вони, негідники, не поспішають відносити їх олігархам, які контролюють українську енергетику, а йдуть до магазину і купують за них найдешевші крупи, щоб протягнути до наступного місяця”, – додав депутат..

Також він навів деякі дані по столичному регіону. За його словами, понад 540 тисяч мешканців Київщини є пенсіонерами. Їхня середня пенсія складає 3841,28 гривень на місяць. Пенсійний фонд надсилає в область щомісячно близько 2,1 млрд грн. Саме ці кошти і є мішенню для держави.

Читайте: Автоматическое списание долгов – это государственное рейдерство, – Ярослав Москаленко

“Інші цифри ілюструють нинішню соціальну ситуацію. 54% українців вважають, що за останні два роки їхнє фінансове становище погіршилося. 6 мільйонів українських сімей (вдумайтеся у цю цифру!) відмовляють собі у найнеобхіднішому окрім харчування. Тому що ціни на базові харчові продукти за останній рік зросли на 50-70%. А зарплати – ні. Тобто ми уже в ситуації соціальної катастрофи. І держава у цій ситуації не вигадує нічого кращого, аніж автоматичний арешт рахунків боржників – пенсіонерів і тих, хто живе за межею бідності. Уряд може хоч мільйон разів як мантру повторювати, що “автоматичний арешт не означає автоматичного списання”, але єдиний сенс цього рішення – спрощення вибивання боргів. З пенсіонерів і найбідніших”, – підкреслив Ярослав Москаленко.

За його словами, це абсолютно антинародне рішення, яке виглядало б природним для якогось азійського деспота, який завоював сусідній народ кілька тисяч років тому і вирішив потопити його у крові та обібрати до липки. 

“Але ми маємо справу з урядом, який проводить засідання у футболках збірної України і члени якого кладуть руку на серце під час виконання гімну. Це суперцинізм. Держава хоче закрити яму у бюджеті за рахунок найбідніших українців, але натомість отримає соціальний вибух катастрофічних масштабів. Єдиний спосіб уникнути його – скасувати це рішення і негайно розпочати роботу над приведенням тарифів до такого розміру, який буде по кишеням більшості населення України. Інакше люди знесуть цю владу уже восени. Бо ми не звикли терпіти тиранів”, – резюмував Москаленко.

Нагадаємо, 6 липня 2021 року, набула чинності норма, яка дозволяє банкам автоматично списувати на вимогу виконавців з рахунків українців борги за комунальні послуги, і за штрафи за порушення правил дорожнього руху (ПДР), і через заборгованість за кредитами. Раніше автоматичний арешт коштів боржника на рахунках в банках, поширювався тільки за несплату аліментів.

Читайте: В Украине начали автоматически взимать с граждан долги за коммуналку, кредиты и штрафы за нарушение ПДД

Фото: соцмережі

КиевVласть

Вероніка Злацька

Теги: новости киевской области, мнение, позиция, киевоблсовет, налоги, За майбутнє, ярослав москаленко, за майбутне

четвер, 28 березня 2024 г.
14:45
СБУ затримала високопосадовця Київської ОВА, який збирався шпигувати на користь рф
14:24
В “Інтергал-Буд” діють 2% знижки для військових та медиків на купівлю житла
14:06
Освітяни Козина замовили сухофрукти у ФОПа дорожче, ніж ринку
13:45
100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу в підрозділах бригади
13:25
Перший рейс здійснив поїзд Прага — Чоп
13:04
У Києві затримали агента рф, який під виглядом капелана планував шпигувати за бригадою десантників ЗСУ
12:44
У Славутичі вирішили завершити опалювальний сезон 31 березня
12:26
Дитсадок на Харківському масиві відремонтують за 206 млн гривень
12:04
Пошкоджений ракетою будинок на Солом’янці включили до переліку на першочергове відновлення
11:45
У Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали 100-річні дуби на майже 60 млн гривень
11:22
У Бучі через проведення слідчих дій перекрито рух транспорту на вулиці Вокзальній
11:01
На Київщині з 1 квітня починає діяти нерестова заборона на риболовлю
10:44
Рада оборони Києва ухвалила низку рішень з посилення заходів безпеки
10:26
На Вишневе очікує реконструкція дощової каналізації за 992 тисяч гривень
10:04
За добу втрати ворога зросли на 780 осіб та 31 одиницю бронетехніки, - Генштаб ЗСУ
09:46
Вночі російські терористи атакували Україну 28-ма ударними БПЛА
Календар подій