четвер, 2 травня 2024 г.

АРМА ініціює розірвання договору з “Укрнафтою” на управління автозаправками Медведчука Glusco та російської “Татнафти”

АРМА ініціює розірвання договору з “Укрнафтою” на управління автозаправками Медведчука Glusco та російської “Татнафти”

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) ініціює перед Кабінетом Міністрів України скасування розпоряджень Уряду і розірвання договорів з ПАТ “Укрнафта”, яке управляє арештованими активами Glusco проросійського діяча Віктора Медведчука та активами російської компанії “Татнафта”.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби АРМА.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як заявляють в АРМА, основною причиною припинення договору управління автозаправками Glusco є свідоме відхилення компанією “Укрнафта” пропозицій АРМА щодо підписання актів приймання-передачі активів АЗК. Внаслідок цього державний бюджет досі не отримує надходжень від підприємства.

“Договір управління з ПАТ “Укрнафта” передбачає відрахування до державної скарбниці щонайменше 5 млн грн щомісяця незалежно від дохідності роботи та 85% від чистого прибутку. Зі свого боку Нацагентство забезпечило огляд та інвентаризацію всіх арештованих активів й підготувало для підписання проєкти актів їх приймання-передачі. Вимушена констатувати, що державне підприємство, діяльність якого мала на меті не тільки зберегти економічну вартість, але й поповнити бюджет країни в умовах війни, не виправдало обґрунтованих очікувань. У результаті мета розпоряджень Кабінету Міністрів України не виконана, ефективність управління відсутня, хоча арештовані АЗС функціонують”, – прокоментувала очільниця АРМА Олена Дума.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно з повідомленням, протягом трьох останніх місяців АРМА надсилало до ПАТ “Укрнафта” офіційні листи з вимогою підписати акти приймання-передачі по майнових комплексах АЗК, на що відчужена у власність держави компанія не погоджувалась.

Зазначається, що на запит АРМА до Державної податкової служби надійшли відповіді, які підтверджують постачання нафтопродуктів на арештовані АЗС як від ПАТ “Укрнафта”, так і інших структур на цьому ринку.

Крім того, АРМА та “Укрнафта” не могли підписати акти приймання-передачі корпоративних прав через необхідність отримання дозволу на концентрацію від Антимонопольного комітету України. Агентство констатує, що посадові особи “Укрнафти” затягували з внесенням відповідних документів до АМКУ і зробили це – спільно з АРМА – лише після численних нарад. АМКУ своєю чергою може розглядати це рішення до пів року. 

В АРМА вважають, що кращого варіанту, аніж проведення незалежного прозорого конкурсу, немає.

Повідомляється, що після рішення Уряду АРМА ініціюватиме відбір нового управителя мережею Glusco, який забезпечить належний баланс державних та приватних інтересів й організує прогнозовану, прозору та прибуткову діяльність арештованих АЗК.

Нагадаємо, в травні 2022 року Уряд ухвалив документ, згідно з яким передаємо 172 заправки компанії Glusco в управління державної компанії НАК “Нафтогаз”.

Читайте: Уряд передав 172 заправки Glusco в управління НАК “Нафтогаз”

У вересні 2022 року НАК “Нафтогаз України” розпочав пілотний запуск автозаправних комплексів арештованої мережі Glusco під власною торговою маркою U.GO. 

Після проведеної у 2023 році перевірки Нацагентство констатувало неефективність управління активами Glusco та звернулось до Кабміну з пропозицією змінити управителя. 12 вересня 2023 Кабмін погодився з пропозицією АРМА передати за спеціальною процедурою активи В. Медведчука до ПАТ “Укрнафта” (розпорядження № 797-р). 27 вересня 2023 Агентство підписало договір управління із зазначеним підприємством.

У серпні 2023 року Кабінет міністрів Дениса Шмигаля за пропозицією Національного агентства з питань виявлення активів (АРМА) та Міністерства енергетики передав “Укрнафті” близько 100 АЗС, нафтобази та низку транспортних засобів, які належать російській “Татнафті”.

Читайте: Кабмін передав “Укрнафті” активи, які належали російській “Татнафті”

Фото: slovoidilo.ua

КиївВлада

Бровко Ігор

Теги: новини києва, новини україни, арма, медведчук, укрнафта, заправки, автозаправки, азк, glusco, татнафта

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.