четвер, 2 травня 2024 г.

Законопроєкт №5655 - це війна з архітекторами та хрест на відбудові України (відео)

Законопроєкт №5655 - це війна з архітекторами та хрест на відбудові України (відео)

Майже два роки триває і зараз заходить в критичну фазу війна проти архітекторів авторів законопроєкту №5655 – на чолі з головою партії “Слуга народу” Оленою Шуляк (на фото друга зліва)  і її “патроном”, нардепом від заброненої ОПЗЖ та великим забудовником Дмитром Ісаєнком (на фото ліворуч). Президент Володимир Зеленський досі не ветував законопроєкт, незважаючи на вимоги народу та професійних громад. Користуючись цим, лобісти великих забудовників, до яких де-факто доєднались міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і віцепрем’єр з відбудови Олександр Кубраков (на фото другий справа) зі своєю заступницею Наталією Козловською (на фото праворуч), просувають законопроєкт №5655, як нібито вже діючий. Водночас, користуючись суспільним положенням і телефонним правом, союзники забудовників намагаються знищити архітектурну спільноту через безглузді кримінальні справи. Все це є злочином проти України, хоча б тому що саме архітектори стануть головними рушіями розбудови нової України – після нашої Перемоги над російською федерацією.

Як стало відомо KВ, зокрема про це йшлося на пресконференції президента Національної спілки архітекторів України (НСАУ) Олександра Чижевського та заступниці голови Архітектурної палати НСАУ Анни Кирій 25 вересня в агентстві “Інтерфакс-Україна”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Нагадавши про безпідставні, беззмістовні та відверто замовні кримінальні провадження проти президента НСАУ Олександра Чижевського та інших представників НСАУ, її представники наголосили, що знищення інституціонального професійного об'єднання архітекторів, як впливової самоврядної організації при будівництві, розв'яже руки корумпованим чиновникам та дасть можливість будувати будь-які проєкти сумнівної якості.

“Знищення незалежної професійної самоврядної організації в помсту за нашу позицію по законопроєкту №5655 віддаляє Україну все далі від справедливої відбудови та розвитку міст. Наші міста потребують перезавантаження та якісного осмисленого оновлення. Щоби творити необхідні зміни потрібно врахувати потреби всіх мешканців, викликів реконструкції застарілого житлового фонду, інфраструктури та енергонезалежності. Треба дбати про безпеку суспільства в умовах війни та багато років поспіль. Архітектори в усьому світі і в Україні працюють над створенням комфортних для людей  міст -  зручних, красивих, екологічних, енергоефективних. 

Знання саме архітекторів створюють в цьому напрямку найкращі рішення”, – слушно заявили представники НСАУ.

Водночас рішення, закладені в законопроєкті №5655 закладуть ризики в процесах відбудови, чого Україна не може собі дозволити, наголосили Олександр Чижевський та Анна Кирій.

Олександр Чижевський і Анна Кирій, фото: Інтерфакс-Україна

“Це (законопроєкт №5655 і знищення НСАУ, – KВ) вигідно лише один раз і лише певній групі осіб, громадяни ж втратять права на здорове місто та якісну відбудову. І геть втрачається сенс головного меседжу Уряду "Відбудуємо краще"”, – наголосили представники архітектурної спільноти.

Олександр Чижевський наголосив, що через принципову позицію стосовно проєкту закону №5655 НСАУ “отримала відплату від голови профільного комітету [та партії “Слуга народу”] Верховної Ради Олени Шуляк"наїзд" силовиків [в листопаді 2022 року], який ми частково освітили на Марафоні “Україна проти 5655”, а на додачу – “наїзд” Мінрегіону [який зараз є частиною Мінвідновлення на чолі з Олександром Кубраковим]”.

“Очолює цю “спецоперацію” проти НСАУ заступниця міністра [Кубракова] Наталія Козловська (яка очолила самозвану Атестаційну комісію при Мінвідновленні та вже знищує незалежність НСАУ, яка за європейськими визначеннями, є головною відповідальною за розвиток міст і громад). Вона вихованка і багаторічна колега одного із головних авторів та головного бенефіціара законопроєкту №5655, народного депутата від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка. А просунула Козловську на посаду заступника міністра [Кубракова] інша головна авторка №5655 – Олена Шуляк. Законопроєкт№ 5655 Шуляк і Ісаєнко намагається знищити архітектурну діяльність в Україні, а очолюваний Козловською “наїзд” знищує НСАУ як саморегулівну організацію”, – повідомив президент НСАУ.

Він також підкреслив, що НСАУ одна з перших дійсно розібрала текст понад 300-сторінкового законопроєкту і змогла донести до суспільства ризики, пояснюючи "зашиті" схеми та розповідаючи про небезпеки подібних рішень. 

“НСАУ завжди стояла й буде стояти на державницьких принципах й інтересах. Ми все робимо й будемо робити для співпраці. Але зараз влада нас карає за нашу позицію проти положень №5655. Та ми стояли й будемо стояти на своїй позиції й закликаємо всі сили кинути на створення Містобудівного кодексу, а законопроєкт №5655 вважати мертвим”, – резюмував Олександр Чижевський.

Читайте: НСАУ ініціювала кримінальні провадження та судові позови проти посадових осіб Мінрегіону, Нацполіції та голови СБУ

Анна Кирій нагадала, що сертифікування архітекторів є однією з законних засадничих практик НСАУ, тому спільнота не відмовиться від своїх прав на догану узурпаторам з чинної влади: “Автори законопроєкту №5655 говорять про розбиття монополії на сертифікацію архітекторів. Але саморегуляція не є монополією. Вона є відповідальністю. У всіх європейських країнах сертифікація архітекторів є прерогативою виключно академій/інститутів/спілок/палат/спільнот архітекторів (Франція, Іспанія, Німеччина тощо)”.

“НСАУ – це не тільки захист прав архітекторів, це й робота з захисту населення, його безпечного життя, життя громади й життя людини. Війна проти архітекторів, яку розпочало профільне міністерство, знищує й Спілку, й принципи самоврядування в спільноті, й архітекторів, а відтак й права громади та громадян. Тиск, кримінальні провадження, судові провадження – все це почалося тому що НСАУ активно боролася проти підходів, які закладено в законопроекті №5655”, – сказала архітекторка.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Вона нагадала, що ініціатива Шуляк і Ісаєнко №5655 знищує ідею електронної системи, стимулює самовільне та незаконне будівництво, передає містобудівний контроль в приватні руки (фактично в руки самих забудовників), позбавляє громадськість прав перевіряти забудовників, монополізує допуск на ринок, порушує права архітекторів та інженерів, збільшує корупцію в містобудівній сфері та обмежує можливості органів місцевого самоврядування.

Олена Шуляк і Дмитро Ісаєнко в кулуарах Ради, фото: КиївВлада

“№5655 вибудовує схему з величезними корупційними ризиками, коли в одному Міністерстві зосереджені функції вироблення політики в сфері містобудування, адміністративні функції, контрольно-наглядові включно з накладенням штрафів та позбавлення сертифікатів архітекторів та інженерів за рішенням міністра. До того ж Міністерство є власником єдиної державної електронної системи в сфері будівництва, через яку видаються всі дозволи і в яку представники Міністерства можуть втручатися в ручному режимі. Комп’ютер хабарі не бере, а от чиновники, які керують цим комп’ютером, ще й як беруть”, – заявила Анна Кирій.

Нагадаємо, законопроєкт №5655, який було прийнято в другому читанні 13 грудня 2022 року завдяки голосам нардепів від забороненої проросійської ОПЗЖ, досі не ветовано Президентом Володимиром Зеленським попри вимоги відповідної петиції.

Детальніше: Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Дмитро Ісаєнко з березня перебуває під підозрою НАБУ та САП у спробі заволодіння вісьмома державними гектарами землі на Позняках.

Олена Шуляк вчора повідомила на своїй FB-сторінці, що вимушено взяла лікувальну відпустку, через що тимчасово не буде присутня на засіданнях Верховної Ради.

Читайте: Будівельний союз “Слуги народу” та “ОПЗЖ”

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини україни, олена шуляк, дмитро ісаєнко, нсау, олександр кубраков, мінрегіон, мінцифри, михайло федоров, наталія козловська, законопроєкт 5655, національна спілка архітекторів україни, мінінфраструктури, анна кирій, мінвідновлення, олександр чижевський, містогвалтівний законопроєкт

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.