понеділок, 6 травня 2024 г.

За три роки ТОВ “Євро-Реконструкція” екснардепа Шкрібляка заборгувало “Київтеплоенерго” 1,5 млрд гривень

За три роки ТОВ “Євро-Реконструкція” екснардепа Шкрібляка заборгувало “Київтеплоенерго” 1,5 млрд гривень

З жовтня 2020 року по січень 2023 року ТОВ “Євро-Реконструкція”, яка належить екс-нардепу Анатолію Шкрібляку та контролює Дарницьку ТЕЦ, заборгувала комунальному підприємству (КП) “Київтеплоенерго” 1,5 млрд гривень. Компанія не оплачує користування муніципальними тепловими мережами. “Київтеплоенерго” звернулося до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та правоохоронних органів із проханням терміново врегулювати ситуацію. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення на Офіційному порталі Києва. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Упродовж останніх трьох років ТОВ “Євро-Реконструкція” не оплачує користування муніципальними тепловими мережами. Загальний борг приватного теплопостачальника перед комунальним підприємством “Київтеплоенерго” сягнув 1,5 млрд гривень. КП “Київтеплоенерго” направило відкрите звернення до НКРЕКП, та правоохоронних органів із проханням терміново врегулювати ситуацію. Справа про стягнення заборгованості у черговий раз розглядається у Верховному Cуді”, – йдеться в повідомленні. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В КП наголошують, що компанія забезпечує теплом споживачів Дарницького і Дніпровського районів Києва, але не має власних тепломереж, тому для транспортування тепла користується муніципальними трубопроводами, які перебувають в управлінні КП “Київтеплоенерго”.

“Водночас клієнти ТОВ “Євро-Реконструкція” сплачують своєму теплопостачальнику не лише за виробництво тепла, а також за його транспортування та постачання. Втім, із жовтня 2020 року до січня 2023-го ТОВ “Євро-Реконструкція” не сплатила жодної гривні за користування міськими мережами. Куди спрямовують отримані від оплати послуг кошти, наразі невідомо. Іншими словами, столична енергетична інфраструктура, зазнавши значних руйнувань від ракетних атак, зазнає додаткових збитків у розмірі 1,5 млрд грн через фінансову безвідповідальність приватного теплопостачальника”, – додають в КП. 

В КП наголошують, що за останні три роки “Київтеплоенерго” усунуло більше 3,6 тисячі пошкоджень різного ступеню складності на 560 муніципальних тепломережах централізованого опалення та гарячого водопостачання, які використовує “Євро-Реконструкція”. 

Зазначається, що кошти які заборгувала компанія, повинні були спрямовуватись на утримання, ремонт та модернізацію тепломереж Дарницького і Дніпровського районів, а також відновлення стратегічно важливих столичних енергооб’єктів, пошкоджених під час ракетних атак.

“Порушена ще наприкінці 2020 року судова справа про стягнення заборгованості з ТОВ “Євро-Реконструкція” досі залишається невирішеною. З формальних причин Верховний Суд не зміг поставити крапку у звичайній господарській справі. Натомість скасував усі попередні рішення судів нижчої інстанції, аргументуючи це формальними недоліками під час попередніх розглядів справи. Однобічний розгляд справи призводить до ігнорування інтересів киян, а прийняті рішення враховують лише позицію приватного теплопостачальника. При повторному розгляді суди нижчої інстанції ігнорують сталу судову практику та правові висновки Верховного Суду при вирішенні аналогічних питань в інших регіонах країни. Як наслідок, прийняті судові рішення знову скасовуються судами вищої інстанції. Справа “ходить по колу”, борг зростає, а труби продовжують зношуватись.” – додали в КП. 

Крім цього, на 8 місяців відстрочив сплату боргу та дозволив компанії і надалі безоплатно користуватись муніципальними мережами через, що борг на 0,5 млрд гривень. Також компанія вимагає від “Київтеплоенерго” оплатити вартість втраченої теплової енергії при її транспортуванні. 

KВ інформувала, в 2020 – 2021 роках борг ТОВ “Євро-Реконструкція” перед “Київтеплоенерго” складав 733 млн гривень. Компанія не визнавала тариф на транспортування теплової енергії по комунальним мережам. 

Читайте: За два года ООО “Евро-Реконструкция” накопило перед КП “Киевтеплоэнерго” 733 млн гривен долга

Нагадаємо, за даними аналітичної системи Youcontrol, бенефіціаром ТОВ “Євро-Реконструкція”, яка контролює Дарницьку ТЕЦ, є народний депутат Верховної Ради (ВР) V скликання Анатолій Шкрібляк (фракція “Наша Україна”) – через кіпрську офшорну компанію “Мерве Інвестментс Лімітед”. 

Наразі Анатолій Шкрібляк також є власником Чернігівської ТЕЦ, Сумської ТЕЦ, низки аграрних, хімічних, будівельних і інших підприємств.

Крім того, у 2020 році Антимонопольний комітет України відкрив розпочав розгляд справи про зловживання монопольним становищем ТОВ "Євро-Реконструкція" під час опалювального сезону 2019-2020 років. Тоді йшлося про нарахування споживачам завищеної майже на 23% розміру плати за теплову енергію.

Читайте: АМКУ открыл дело против ООО “Евро-Реконструкция” бывшего нардепа Шкрибляка

Фото: Укрінформ

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, київтеплоенерго, верховний суд, дарницька тец, дарницька тец, анатолій шкрібляк, тов євро-реконструкція

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій