субота, 4 травня 2024 г.

Сотні громадських організацій виступили проти будь-яких виборів під час війни, - громадянська мережа “Опора”

Сотні громадських організацій виступили проти будь-яких виборів під час війни, - громадянська мережа “Опора”

Більше ста громадських організацій (ГО) виступили проти проведення виборів в активній фазі війни й закликали міжнародних партнерів збільшувати підтримку України, щоб війна закінчилась якнайшвидшою перемогою, аби демократичні вибори стали можливими. Раніше Голова Верховної Ради (ВР) Руслан Стефанчук (на фото) заявив, буцімто Конституція України не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану. А Президент України Володимир Зеленський сказав іноземним журналістам, що балотуватиметься на президентських виборах, якщо вони відбудуться 2024 року під час війни. Питання проведення виборів залежить окрім політичної волі влади від фінансування – але в поданому напередодні Кабінетом міністрів до ВР проекті державного бюджету на 2024 рік немає рядка відповідного фінансування Центральної виборчої комісії (ЦВК), яка організовує вибори. Призначає вибори – ВР, тож формальне рішення про вибори залишається за парламентом, а розгляд відповідної постанови великою мірою від спікера Ради Стефанчука.

Про це KВ дізналася з повідомлення громадянської мережі “Опора”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Організації громадянського суспільства ініціювали публічний процес збору підписів під спільною заявою проти проведення виборів в Україні під час російської агресії. Заява містить базові аргументи, чому в активній фазі війни вибори є вкрай небезпечними. Вони вважають, що вибори та повномасштабна війна – несумісні. Адже вибори в цей час можуть призвести до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів. Наразі складно забезпечити повноцінну участь у волевиявленні військових та виборців за кордоном. До того ж під час правового режиму воєнного стану відсутня політична конкуренція. Отримати результат, який приймуть і ті хто виграв, і хто програв буде вкрай складно”, – сказано у заяві ГО, відкритій до підписання.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Громадські організації нагадують, що законодавство забороняє проведення виборів під час воєнного стану, а частина 4 статті 83 Конституція України прямо забороняє припиняти повноваження парламенту і автоматично продовжує  їх до обрання нового скликання після війни. 

“Всі органи влади зобов’язані працювати повноцінно, мати цілковиту легітимність та бути максимально згуртованими. Такі положення повністю відповідають принципам, за якими живуть й інші демократичні країни. Будь-які зміни до законодавства, спрямовані на те, щоб зробити вибори під час війни формально “законними”, будуть суперечити духу Конституції та міжнародним стандартам”, – йдеться у заяві.

Підписанти заяви зазначають, що вибори – “це не день голосування, а гучні дебати між різними таборами про кращу програму розвитку держави. Якщо конкурентна політична боротьба неможлива в умовах війни, то вибори точно не є вільними”.

У відозві ще сказано: “Крім того, дезінформація, яку масово поширюють в Україні та світі росіяни, буде спрямована на підрив довіри до організаторів та учасників кампанії з метою делегітимізації процесу та його результатів. Доки військові й волонтери в силу своїх щоденних пріоритетів не зможуть брати участь у кампанії не лише як виборці, а й як кандидати, це стане приводом для внутрішніх протистоянь і непорозумінь. Також в умовах воєнного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод, внаслідок чого під час війни неможливо повністю забезпечити свободу слова і преси, що є запорукою вільної та чесної конкуренції на виборах”.

Тож організації закликають ВР “не проводити вибори під час війни, а натомість терміново розпочати повноцінну експертну роботу над подоланням викликів у проведенні повоєнних виборів, заздалегідь розробити необхідні законопроєкти після інклюзивних дискусій та забезпечити принцип правової визначеності”.

Раніше Голова ВР Руслан Стефанчук 28 липня 2023 року заявив, буцімто Конституція України не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану. 

А Президент України Володимир Зеленський 31 серпня сказав іноземним журналістам, що балотуватиметься на президентських виборах, якщо вони відбудуться 2024 року під час війни (хоча в 2019 році, йдучи у Президенти, обіцяв обмежитись при владі одним терміном; потім він вже публічно цю свою позицію піддавав сумніву).

KВ принагідно зазначає, що питання проведення виборів залежить, окрім політичної волі влади, від фінансування – але в поданому 15 вересня Кабінетом міністрів до ВР проекті державного бюджету на 2024 рік немає рядка відповідного фінансування Центральної виборчої комісії, яка, власне, організовує вибори. 

Призначає вибори – ВР, тож формальне рішення про вибори залишається за парламентом, а розгляд відповідної постанови (якби вона з’явилась) великою мірою – від спікера Ради Стефанчука.

Читайте: Голова ВР заявив, що конституційної заборони проводити вибори під час війни немає

Фото: “Українські новини”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, володимир зеленський, Верховна Рада, президент україни, вибори, руслан стефанчук, опора, ЦВК, го, громадська організація, центральна виборча комісія, президентські вибори, парламентські вибори, громадянська мережа опора, мережа опора

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій