понеділок, 20 травня 2024 г.

Олена Шуляк пообіцяла запросити на засідання профільного комітету ВР представників НАЗК, щоб вони пояснили свою позицію по законопроєкту №5655

Олена Шуляк пообіцяла запросити на засідання профільного комітету ВР представників НАЗК, щоб вони пояснили свою позицію по законопроєкту №5655

Голова партії “Слуга народу” та голова комітету Верховної Ради (ВР) з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (на фото) пообіцяла запросити на засідання комітету представників Національного агентства з запобігань корупції (НАЗК, щоб ті розповіли, як не були враховані їхні зауваження при прийнятті законопроєкту №5655 у другому читанні. Крім того, Олена Шуляк пасивно саботує внесення до порядку денного урядового законопроєкту №7476, який позбавляє мандатів всіх депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій. В той же час, звіт про роботу комітету зачитав обраний від “ОПЗЖ” секретар комітету Дмитро Ісаєнко, який також є віцепрезидентом Конфедерації будівельників України та фактичним власником групи девелоперських компаній "Perfect Group". 

Про це KВ стало відомо з офіційного запису засідання комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, яке відбулось вчора, 12 січня.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

На цьому засіданні вперше головувала очільниця партії “Слуга народу” Олена Шуляк, призначена головою комітету 13 грудня 2022 року.

Звіт про роботу комітету в 2022 році зачитав секретар комітету Дмитро Ісаєнко, обраний від “ОПЗЖ” (т. зв. “квота Медведчука-Столара”), який також є віцепрезидентом Конфедерації будівельників України та фактичним власником групи девелоперських компаній “Perfect Group”.

Детальніше про зв’язок Шуляк і Ісаєнко: Будівельний союз “Слуги народу” та “ОПЗЖ”

Олег Дунда (фракція “Слуга народу”, 91 округ, Фастів) запитав у Олени Шуляк, як так вийшло, що не були враховані всі зауваження НАЗК до законопроєкту №5655, коли комітет рекомендував цей документ до прийняття у другому читанні. “Хоча при голосуванні запевняли, що всі зауваження НАЗК враховані”, – наголосив парламентар.

Читайте: В остаточній редакції законопроєкту №5655 враховані не всі зауваження НАЗК (документ)

Нагадаємо, 8 грудня 2022 року 15 членів комітету підтримали законопроєкт №5655 до прийняття у другому читанні. Голосування відбулось завдяки трьом нардепам від “ОПЗЖ” та позафракційному (обраному від ВО “Батьківщина”) Антону Яценку – “хрещеному батьку” тендерної мафії часів Кучми-Ющенка-Януковича. Так само завдяки 20-ти нардепам від “ОПЗЖ” Олені Шуляк вдалось протягнути №5655 у другому читанні (228 голосів).

Читайте: Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Олена Шуляк пообіцяла, що дасть апарату комітету доручення запросити на його наступне засідання представників НАЗК, щоб ті розповіли про свою позицію стосовно №5655. Але голова комітету категорично не захотіла ставити це питання на голосування, ймовірно, щоб не фіксувати це в протоколі, як саме рішення комітету.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Олег Дунда також запитав, чи пропонувала Олена Шуляк на Погоджувальній раді внести до порядку денного урядовий законопроєкт №7476 про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій, який отримано парламентом ще 20 червня 2022 року і погоджено комітетом до прийняття у першому читанні 16 листопада минулого року.

Олена Шуляк дещо знервовано відповіла, що вона не є представником комітету на Погоджувальній раді, а законопроєкт №7476 буде в порядку денному ВР, “відповідно до закону”: “Я сьогодні вперше як голова комітету, веду засідання, тому не перетворюйте, будь ласка, на політичний фарс… Якщо у Вас є звернення до Стефанчука” – відправляйте, будь ласка”.

Олег Дунда вдруге запитав, чи ставила Олена Шуляк, як голова комітету саме законопроєкт №7476 до порядку денного ВР. 

“Законопроєкти, які ухвалив комітет, йдуть по процедурі до сесійної зали. Не зривайте, будь ласка, засідання”, – трохи знервовано відповіла Олена Шуляк.

На що Дунда відреагував реплікою: “Зрозуміло, що це питання ви не ставили. Дякую”.


Зазначимо, законопроєкт Кабміну №7476 передбачає:

  • однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради вважати набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від якої він висувався та був обраний, а також його входження до депутатської фракції місцевої організації такої політичної партії (у таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним);

  • достроково припиняти повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, обласної ради у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави заборони політичної партії (у таких випадках парламент призначає позачергові вибори ради);

  • у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради у зв’язку із забороною політичної партії, у районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або в районі проведення бойових дій, до проведення першої сесії новообраної ради утворювати військові або військово-цивільні адміністрації.

Читайте:

Спікер Ради Стефанчук не хоче позбавляти мандатів парламентарів від “ОПЗЖ”

Керівництво “Слуги народу” продовжує рятувати нардепів від “ОПЗЖ”

“Треба було бачити обличчя Андрія Клочка (попередній голова комітету, – KВ). Він аж сяяв від задоволення, що Шуляк, які так довго намагалась посісти посаду голови комітету, так соромицьки поводиться”, – поділився спостереженням один з учасників засідання.

Крім того, за свідченням ще одного учасника засідання, засоби аудіо- та відеофіксації не зафіксували засідання (крім офіційної камери) – замість аудіо записано “білий шум”, а відео взагалі не спрацювало. Що, на думку джерел KВ, свідчить про застосування пристроїв подавлення записів. 

“Якщо це так, то питання – наскільки законно використовувати такі засоби на публічному заході, яким є засідання парламентського комітету”, – зазначив один зі співбесідників KВ, який був присутній на засіданні.

Читайте: Чому в ВР та місцевих радах досі сидять депутати від “ОПЗЖ”? Треба запитати у очільника “Слуги народу”

Фото: скрін з YouTube

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, новини україни, Верховна Рада, опзж, олена шуляк, назк, дмитро ісаєнко, законопроєкт №5655, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, комітет вр з питань організації державної влади, голова партії слуга народу, законопроєкт №7476, голова комітету

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій