Добрі страви: 5 українських шефів організували благодійну звану вечерю для допомоги ЗСУ
Українські шеф-кухарі Марина Корсун, Ігор Мезенцев, Євген Клопотенко, Ілля Марчуков та Микита Чумаков провели спільну благодійну вечерю на схилах Дніпра у Витячіві. Її мета — показати цінність та унікальність українських локальних продуктів, а також — зібрати кошти на допомогу армії.
Про це KВ стало відомо з пресрелізу організаторів вечері.
Звана вечеря “Всі Свої” відбулася 10 листопада в межах проєкту ВАРТІ — серії кулінарних вечорів від українських шеф-кухарів, які розвивають національну гастрономію. Своїх гостей шефи зібрали у крафтовій печарні “Витяч”, що розташована на схилах Дніпра у селі Витачів Київської області.
Під час благодійної вечері кожен із шефів готував власну авторську страву з українських фермерських продуктів. А доповнювали вечір — свіжим хлібом з печі “Витяч” і крафтовим київським вином.
Увесь прибуток зі званої вечері шефи перерахували Фонду Сергія Притули. Зібрані кошти допоможуть відремонтувати трофейну реактивну систему “Ураган” для спецпідрозділу ЗСУ “Вовки Да Вінчі”.
“Звана вечеря “Всі Свої” — це подія світового рівня. Особливо, якщо аналізувати її з точки зору концепції та локації. Без перебільшення, нам можуть позаздрити найкращі світові ресторани. До всього, такого роду івенти посилюють Україну на обох фронтах — військовому та культурному”, — коментує захід шеф-кухар, ідеолог проєкту “Варті”, Ігор Мезанцев.
“Усі страви, які були подані гостям — це про найкраще, незвичне і про Україну. Такі вечері ще дужче змушують пишатися своїм. Адже підтверджують, що ми зовсім не знайомі зі своєю межею любові до України”, — додає шеф-кухар ресторану “100 років тому вперед” та мережі “Інші” Євген Клопотенко.
Шефи та їх страви:
Микита Чумаков, бренд-шеф кафе “Липа”.
Печений білий амур, маринований в бульйоні з материнки та кропу, з солодким пюре з кукурудзи та соусом з буряка та меду. Подається з гратеном з гарбуза.
Марина Корсун, шефиня ресторану Supra.
Яблучний гратен з чорним перцем, саблє з волоського горіху, крем з ромашкою, мармелад з айви, медовий пилок та ісоп.
Євген Клопотенко, шеф-кухар ресторану “100 років тому вперед” та мережі “Інші”.
Чорнозем з пшениці зі смородиною та попилом з українських трав, запеченою айвою, насінням кропу, білими грибами, маслюками та бичками з печі.
Ігор Мезенцев, шеф-кухар, автор гастрономічного проєкту “Топот” та ідеолог проєкту “Варті”.
Товстий край маринований з фенхелем, цибуля у буряковому фреші, соус деміглас з багульником.
Ілля Марчуков, шеф-кухар Cafe 128 Kyiv.
Гливи в хлібній крихті з бузиною, в'ялений пастернак с курячою глазур’ю, соус з мочених яблук та пудрою з сушених яблук.
Фото - організатори (автор Дмитро Бахта)