субота, 27 квітня 2024 г.

Здорова нація через нову модель спорту: ГО “Спортивний контекст” запропонувала ОП та Мінмолодьспорту свою Концепцію реформи

Здорова нація через нову модель спорту: ГО “Спортивний контекст” запропонувала ОП та Мінмолодьспорту свою Концепцію реформи

Громадська організація (ГО) “Спортивний контекст”, яка об'єднала експертів у сфері організації та управління спортом, розробила та презентувала представникам Офісу Президента (ОП) та Мінмолодьспорту свою Концепцію реформи сфери спорту. Концепція передбачає  перехід системи управління спортивною сферою з нинішньої радянської моделі на сучасну європейську. Федерації видів спорту матимуть автономію, бізнес отримає стимули та мотивації вкладати кошти в спортивну сферу, а державні органи матимуть інструмент вимірювання ефективності своєї політики у спортивній сфері. В управлінні сферою спорту зʼявиться сталість та послідовність, а у кожного наступного керівництва Мінмолодьспорту відпаде необхідність щоразу розробляти нову власну стратегію.

Про це KВ повідомили в ГО “Спортивний контекст”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як зазначив співзасновник ГО “Спортивний контекст” Олександр Ларін, теперішня радянська модель управління спортом унеможливлює досягнення цілей, для яких державі потрібен спорт: здоровʼя нації та обʼєднання суспільства через великі спортивні перемоги на міжнародній арені.

“Навіть якщо Україна і проголосить амбітні цілі на кшталт повернення держави в ТОП-20 олімпійських медалістів, чи підвищення відсотка фізичної активності з нинішніх 30% до 90%, без реформування спортивної сфери це будуть лише гасла, без жодних шансів наповнення практичним змістом”, – констатує експерт.


Олександр Ларін

Вагомим аргументом щодо невідповідності реаліям радянської системи управління спортом є факт, що масовий спорт відсутній у її системі координат. Адже за його розвиток наразі ніхто не несе відповідальності, констатують експерти ГО “Спортивний контекст”. В європейській моделі за розвиток масового спорту відповідають безпосередньо спортивні федерації, проте в Україні у федерацій відсутні стимули розвивати масовість.

Як приклад, Олександр Ларін навів біатлон, в якому “на всю Україну лише 1300 людей, включно з навощувачами лиж”, і водночас – Федерація біатлону має одне з найбільших за обсягом фінансувань. Структура ДЮСШ за визначенням не може забезпечити масове залучення до спорту, бо вона зорієнтована на відбір талантів та відсіювання неспроможних давати рекорди.

Фундаментом європейської моделі спорту, яка спрямована не лише на Олімпійські медалі, а на масове охоплення спортом, є регіональні федерації видів спорту, спортивні клуби, волонтерство і школи. Саме шкільний спорт є базою для формування масової залученості до фізичної активності. Ось чому впровадження Концепції, де є акцент на шкільний та студентський спорт, може дати швидкий вимірюваний результат в окреслених Президентом Володимиром Зеленським ініціативах у гуманітарній сфері.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Науково доведено, що любов до спорту і навички ним займатися прищеплюються саме у дитячому віці. Якщо людина упускає цей момент, вона або взагалі не займається спортом чи фізичною активністю, або свідомо приходить до цієї необхідності вже внаслідок тих чи інших проблем зі здоровʼям в дорослому віці. Тому наш єдиний шанс максимально прищепити бажання займатись спортом – школа, де діти зібрані разом. І відповідно до мети, ми не забираємо дітей зі школи в секції чи клуби, а навпаки: ми приводимо спорт до шкіл. Це принципово інша історія ніж ДЮСШ, що працюють на відбір для спорту вищих досягнень та відсіювання решти, у кого немає талантів. Хай ДЮСШ і далі працюватимуть у своєму напрямі відбору зірок. Натомість шкільний спорт дасть шанс кожній дитині відчути себе зіркою серед своїх однолітків, стати гордістю школи. Спорт це й частина виховання: поваги до чужого таланту, вміння радіти чужим успіхам, поваги до законів через повагу до правил спорту й необхідності їх дотримання. Тобто, це багатовимірний інструмент гуманітарної політики”, – підсумував Олександр Ларін.

Засновниця комунікаційної агенції GOLUBi GROUP Марина Голуб окреслила ще один гуманітарний аспект реформи спорту, актуальний в контексті соціальної інтеграції внутрішньопереміщених громадян.


Марина Голуб

“Згадаймо понад 100-річний досвід української еміграції в Північну Америку. У людей, які опинялись в іншій країні без знання її мови, культури, та звичаїв, було два шляхи соціалізації: церква, де вони могли знайти наставників та одержати рекомендації, та школа для дітей. Коли дитина входить в колектив, бере участь у різноманітних змаганнях, то батьки мусять відвідувати ці заходи та вболівати. Там вони знайомляться з іншими людьми та знаходять нові звʼязки у новій країні. Тому ця модель шкільного спорту дуже важлива для України в контексті наслідків війни”, – аргументувала засновниця GOLUBi GROUP.

Фахівець спортивного права, керівний партнер юридичної компанії "Міжнародна консалтингова група" Тарас Самборський деталізував, що відповідно Концепції передбачена адаптація до норм міжнародного законодавства у сфері спорту та створення нових механізмів її фінансування. Зокрема це новий Закон “Про фізичну культуру і спорт” (оскільки ми досі живемо за нормативним актом 1992 року), законопроєкт про грантову систему фінансування спорту. Також це імплементація механізмів долучення бізнесу до фінансування спортивної сфери через Закони “Про меценатство” та “Про легалізацію грального бізнесу”.

“Є багато прикладів, коли бізнес готовий вкладати кошти в спорт, але немає сталих механізмів стимулювання та підтримки цих ініціатив. Ось чому в нас мають бути рішення та готові відповіді: як залучити кошти бізнесу в спорт, які конкретні стимули та переваги надаватиме меценатство, який відсоток доходів відраховуватимуть на розвиток спорту гральний, алкогольний та тютюновий бізнеси”, – аргументував фахівець.

Реформа спортивної сфери також передбачатиме запобіжники проти авторитаризму в спортивних федераціях. Як констатував співголова ГО “Спортивний контекст” Сергій Левчук, більшість федерацій, особливо в Олімпійських видах спорту, зараз являють собою феодальні структури з одноосібним керівництвом.

“Потрібно дуже чіткою врегулювати, за якою межею держава не втручається в автономію федерацій, а де чітко окреслено: якщо ви хочете претендувати на кошти платників податків, то ви маєте здійснювати діяльність демократично, має бути виборність президента федерації тощо. Тоді ці інституції нарешті працюватимуть без ручного керування свого “великого лідера Чучхе” – він же тренер, менеджер, фінансист та найкращий спортсмен в цій федерації”, – акцентував Сергій Левчук.

Запрошені представники влади (головний консультант Головного департаменту з питань гуманітарної політики Офісу Президента Олександр Гонтарук та радник тво міністра молоді та спорту Юрій Свиридов) оцінили актуальність та життєздатність Концепції та підсумували, що наступним кроком має стати її винесення на вищий щабель прийняття рішень.


В будь-якому випадку, розроблені громадською організацією на волонтерських засадах Концепція та супутні законодавчі ініціативи вже є певною базою для дій та кроком назустріч реформі: адже не треба розробляти все з нуля та витрачати кошти на створення відповідного офісу реформи спорту.

Учасники презентації домовились, що оптимальним способом обʼєднати всі причетні державні інституції до впровадження Концепції має стати створення дорадчого органу при Офісі Президента, який координуватиме її реалізацію.

Фото: надані ГО "Спортивний контекст"

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, новини київщини, новини київської області, офіс президента, олександр ларін, тарас самборський, сергій левчук, новини україниа, марина голуб го спортивний контекст, golubi group, реформа спорту, монмолодьспорт, олександр гонтарук, юрій свиридов

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій