неділя, 5 травня 2024 г.

Заступник голови КМДА Петро Оленич отримав підозру за забудову парку “Нивки”

Заступник голови КМДА Петро Оленич отримав підозру за забудову парку “Нивки”

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 2 листопада повідомили заступнику голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Петру Оленичу (на фото) про підозру у зловживанні службовим становищем, що призвело до незаконної передачі частини парку “Нивки” під забудову. Водночас Оленич заявив, що Департамент земельних ресурсів свого часу передав ділянку згідно з чинним законодавством і на підставі рішення Київради.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та інформації на сайті КМДА. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"За даними слідства, у листопаді 2019 року підозрюваний, на той час директор Департаменту земельних ресурсів КМДА, отримав на розгляд проєкт землеустрою, який де-факто передбачав забудову частини парку. Зокрема йшлося про виключення земельної ділянки (східна частина парку) та передачу її приватній компанії в оренду для будівництва житлово-офісного комплексу”, – йдеться в повідомленні НАБУ.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначили в Бюро, у липні 2019 року Департамент відправив цей проєкт на доопрацювання землеустрою через належність ділянки до природно-заповідного фонду. Втім, посадовець проігнорував цей факт та подав проєкт рішення разом з пояснювальною запискою на розгляд депутатів Київської міської ради. 

“Аби забезпечити гарантоване голосування за проєкт рішення, посадовець зазначив у пояснювальній записці, що ділянка не належить до природно-заповідного фонду. Це не відповідало дійсності й спростовувалось інформацією з бази міського земельного кадастру, яка перебувала у веденні Департаменту”, – зауважили в НАБУ.

У Бюро зазначили, що в результаті компанія отримала під забудову частину парку площею 0,6 га, а територіальна громада Києва втратила право користуватись нею як об’єктом природно-заповідного фонду. Водночас в Бюро зауважили, що внаслідок цього територіальна громада зазнала близко 6,4 млн гривень збитків.

“Підтвердженням позиції органу досудового розслідування є також Постанова Північного апеляційного господарського суду, якою рішення міськради скасовано як незаконне, а договір оренди визнано недійсним. Будівництво на території парку припинено”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, НАБУ надало на адресу Київської міської ради лист з вимогою розглянути питання щодо скасування рішення про затвердження детального плану території. Ним, всупереч генеральному плану міста Києва, частину  парку “Нивки” незаконно віднесено до території під забудову.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

На офіційному сайті  КМДА, Петро Оленич, який з липня 2018 року до березня 2021 року займав посаду директора Департаменту земельних ресурсів КМДА, а зараз є заступником голови КМДА,  заявив, що Департамент діяв згідно з чинним законодавством і на підставі рішення Київської міської ради.

“Департамент земельних ресурсів діяв згідно з чинним законодавством і на підставі рішення Київської міської ради. Усі дозволи і містобудівна документація були видані ще в 2017-18 роках (до зайняття мною посади), а проєкт погоджений відповідними органами влади. Більше того, Департамент завжди сприяв і надавав усю запитувану інформацію правоохоронним органам та співпрацював зі слідством з цього питання”, – повідомив Петро Оленич.

Він наголосив на вимозі неупередженого слідства і зазначив, що готовий до співпраці з правоохоронними органами.

Читайте: Прокуратура проти Київради: у суді знов оскаржують скандальний ДПТ “Дегтярівки-Сирця”

Фото: КВ

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, КМДА, набу, підозра, сап, петро оленич, парк нивки

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій