субота, 20 липня 2024 г.

Эксперты прогнозируют рост цен на хлеб от 10 до 50% до конца года

Аномальная жара выжгла урожай зерновых по всему миру, и теперь даже в Украине ведутся разговоры, чтобы запретить импорт и таким образом удержать цены внутри страны.

И хотя правительство и Антимонопольный комитет Украины в один голос заверяют, что хлеб не подорожает, из некоторых регионов уже поступают сообщения о повышении цен. А между тем эксперты прогнозируют, что вслед за зерновыми будут расти расценки и на другие продукты.

Что касается хлеба, то прогнозы экспертов расходятся: они прогнозируют рост цен от 10 до 50% до конца года. Значит, в сентябре прибавка составит не более 5%.

Следом за зерновыми подорожает и мясо. Это случится из– за роста цен на корма. При этом наблюдается четкая пропорциональная зависимость.

То есть при росте цен на зерно на 20% мясо подорожает на 10%, а при подорожании зерновых в полтора раза мясо подскочит в цене минимум на четверть. В сентябре эта зависимость еще не будет сильно заметной. Мясо прибавит в цене не более 2– 3%.

За последний месяц закупочная стоимость молока от населения поднялась в среднем на 10– 15%. И такая тенденция сохранится. По прогнозам аналитического агентства “Инфагро”, к зиме закупочные цены вырастут еще на 30– 50%. И в сентябре молоко подорожает на 10%.

Зато сахар дорожать не должен. По крайней мере так нас заверил глава АМКУ Алексей Костусев.

–  На рынке сахара мы сегодня тревожных тенденций не видим, –  рассказал чиновник –  и объективных оснований, чтоб поднималась цена, мы не видим.

Может, по данным Украинской аграрной конфедерации, подскочить в цене гречка –  на 10%. Но это продлится до середины месяца, пока не закончится сбор нового урожая. После этого цена на крупу снизится.

Небольшое подорожание топлива, которое наблюдается в конце августа, объясняется просто –  сезонный фактор в виде кампании по уборке урожая плюс подорожание нефти на мировых биржах, которое наблюдалось в начале месяца. Вот и прибавили за последние полторы недели 5– 10 копеек на литре.

В сентябре же ситуация должна измениться –  на международных рынках нефть подешевела. За баррель черного золота уже дают меньше 75 долларов, тогда как в начале месяца он стоил более 80 долларов. Объясняют это тем, что мировая экономика восстанавливается не так быстро, как хотелось бы. Для Украины это значит, что в конце сентября это снижение цен на нефть отразится и на отечественном розничном рынке.

Еще одним фактором, который скажется на спросе, будет окончание сбора урожая. Стоимость солярки может немного снизиться. Более того, не исключено, что к концу месяца цены вернутся к уровню начала августа, потеряв 5– 10 копеек на литре.

Кияне.Обозреватель.

Теги: Новости

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.