субота, 27 квітня 2024 г.

“Яка ще мораль?”: комісія Київради з питань культури не розглянула питання про звільнення військовослужбовця Левенця з Театру оперети (відео)

“Яка ще мораль?”: комісія Київради з питань культури не розглянула питання про звільнення військовослужбовця Левенця з Театру оперети (відео)

Постійна комісія Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій відмовилась розглянути моральний аспект звільнення військовослужбовця та співака Ігоря Левенця з Київського театру оперети. Ані голова комісії Вікторія Муха (на колажі ліворуч), ані заступниця голови КМДА Ганна Старостенко (на колажі в центрі), ану заступник директора Департаменту культури КМДА Микола Шуляк (на фото праворуч) не зрозуміли, що таке моральний аспект звільнення військовослужбовця з постійної роботи під час війни.

Про це KВ стало відомо з запису засідання постійної комісії Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій 13 вересня.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Автором звернення стосовно незаконного звільнення військовослужбовця Ігоря Левенця з посади провідного майстра сцени Київського театру оперети виступив депутат Костянтин Богатов (позафракційний). Він наголосив, що з юридичними аспектами звільнення має розібратись Печерський райсуд столиці, куди Ігор Левенець подав позов прот керівництва Київського театру оперети: “Левенець не отримував рішення [керівництва театру про звільнення]. Левенець був у військовій частині, листа на частину не направили”.

“Інша сторона – моральна. Ігор – народний артист, працює в театрі з 2011 року, до нього не було зауважень. його звільнили, коли він перебуває в ЗСУ”, – наголосив Костянтин Богатов.

Проте жоден з присутніх не зрозумів, що таке – моральна сторона звільнення військовослужбовця з постійної роботи під час війни. Хоча з цього приводу прозвучало чимало пафосно-порожніх слів.

Так, заступниця голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Ганна Старостенко, яка курує культуру, розповіла, що зателефонувала директору театру оперети Богдану Струтинському, коли зі ЗМІ дізналась про незаконне звільнення Ігоря Левенця. За словами Старостенко, правова ситуація зі звільненням військовослужбовців є заплутаною, і Струтинський звільнив Левенця тільки після роз’яснення від Мінекономіки.

“Мені прикро, що не було комунікації з актором”, – тільки й змогла сказати профільна заступниця Віталія Кличка з питань культури та комунікацій.

Директор Департаменту культури КМДА Сергій Анжияк перебував на лікарняному, тому замість нього був перший заступник Микола Шуляк, який, посилаючись на судовий процес, м’яко виправдовував дії Богдана Струтинського.

Секретар комісії Володимир Андрусишин (фракція “Європейська солідарність”) теж посилався на судовий процес, мовляв, треба дочекатись рішення та виконати його. А моральний аспект незугарного вчинку директора театру оперети треба розглядати за присутності Богдана Струтинського та Ігоря Левенця.

Водночас, було відомо, що Левенець перебував у військовому службовому відрядженні. А від театру прийшла його комерційна директорка Оксана Когут, яка від початку заявила, що не є компетентною в питанні звільнення Ігоря Левенця.

Більш за те, Володимир Андрусишин наголосив, що за час повномасштабної військової агресії рф в Україні з його ТОВ “Медіалайт” до ЗСУ пішли вісім співробітників, що полегшило роботй його бізнесу, бо “зняло навантаження”. І взагалі, Андрусишин не може просто так сказати, що негайно звільнили Богдана Струтинського, бо “він порушує моральний закон".

Після чого голова комісії Вікторія Муха (фракція “УДАР”, квота екснардепа та екскуратора Святошина Олександра Третьякова) згорнула обговорення, бо, мовляв, нема чого про мораль розмовляти.


Обговорення незаконного звільнення Ігоря Левенця – з 25 хвилини

На це досить ганебне засідання комісії Київради з питань культури за участі чиновників КМДА гостро відреагувала київська журналістка та громадська діячка Аннабелла Моріна.

“Я не буду запитувати, навіщо тоді вони надо, бо впевнена, що вони взагалі під час війни нахєр не надо. Вся ця Київрада і КМДА не просто не спроможні захищати людей та закон, навпаки, вони чітко працюють проти людей та закону. За минулий рік з київських театрів звільнено всіх, хто боровся проти беззаконня. Але досі обіймає посаду директор Департаменту культури Сергій Анжияк, який вивів столичну культуру на новий корупційний рівень, та той самий Богдан Струтинський, який весною минулого року був одним з перших розробників (а, можливо, й головним ідеологом) незаконної схеми по виїзду за кордон чоловіків призовного віку в складі музичних і театральних колективів”, – написала Моріна.

Вона нагадала, що СБУ спочатку ініціювала кримінальне провадження стосовно ймовірної причетності директора Київського театру оперети Богдана Струтинського до незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. “... а потім [СБУ цю справу] злила, як і деякі інші розслідування, де проходив Сергій Анжияк”, – повідомила Аннабелла Моріна, звернувши на це увагу народної депутатки України Мар’яни Безуглої (217 округ, Оболонь, фракція “Слуга народу”).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначимо, засідання Печерського райсуду за позовом Ігоря Левенця до Київського театру оперети, яке мало відбутись 31 серпня, не відбулося через відсутність директора театру Богдана Струтинського.

“Суд перенесли на 28 вересня”, – повідомив Ігор Левенець.


Так само на судове засідання 5 вересня за ще одним позовом Ігоря Левенця не з’явився ані Богдан Струтинський, ані його представник. Через що Ігор Левенець попросив суд провести засідання без технічної фіксації.

Богдан Струтинський є художнім керівником Київського театру оперети з 2003 року. Театр підпорядковується Департаменту культури КМДА, який очолює Сергій Анжияк. Департамент культури перебуває під керівництвом заступниці голови КМДА Ганни Старостенко, до неї цією сферою багато років опікувався Валентин Мондриївський.

КВ неодноразово писала про безлад і беззаконня, які чиняться в київських муніципальних закладах культури за мовчазної (і не тільки мовчазної) згоди керівництва Департаменту культури КМДА та профільних заступників ВІталія Кличка.

Читайте: В КМДА вважають задовільним безлад і беззаконня в Театрі на Лівому березі

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, сбу, удар, удар, Віталій Кличко, європейська солідарність, валентин мондриївський, ганна старостенко, сергій анжияк, департамент культури кмда, кримінальні провадження, вікторія муха, микола шуляк, печерський районний суд києва, костянтин богатов, володимир андрусишин, богдан струтинський, олександр третьяков, ігор левенець, київський театр оперети, заступниця голови кмда, незаконне звільнення військовослужбовця, директор департаменту культури, перший заступник департаменту культури, оксана когут, тов медіалайт, незаконний виїзд за кордон

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.