четвер, 28 березня 2024 г.

ВР у зверненні до законодавців США із закликом визнати рф державою-терористом наголосила на звірствах росіян на Київщині

ВР у зверненні до законодавців США із закликом визнати рф державою-терористом наголосила на звірствах росіян на Київщині

Верховна Рада (ВР) звернулася до американських парламентарів із закликом включити російську федерацію (рф) до кола країн, що спонсорують міжнародний тероризм. У зверненні до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки (США) народні депутати України, зокрема, згадали про звірства та вбивства збройними силами рф мирного населення в Ірпені, Бучі, Бородянці, Макарові.

Про це KВ стало відомо за підсумками пленарного засідання ВР, що відбулося 3 травня 2022 року. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Висловлюючи від усього Українського народу щиру вдячність Сполученим Штатам Америки за підтримку і допомогу, а також санкції, які запроваджуються проти держави – агресора, терориста Російської Федерації, Верховна Рада України (...) закликає (американських законодавців – KВ) звернутися, в межах визначених повноважень, до Державного департаменту Сполучених Штатів Америки щодо підготовки відповідного висновку стосовно визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму”, – говориться в додатку до ухваленої Радою постанови.

Ппроект постанови №7341 “Про ро Звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму” підтримали 344 народних депутатів (ніхто не проголосував проти, ніхто не утримався при голосуванні, але 40 народних обранців не взяли участь у голосуванні за проект постанови (поіменне голосування).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм Подписаться

Палату представників та Сенат Конгресу народні депутати закликали посилювати санкції проти рф та держав, що співпрацюють з нею та підтримують її терористичний режим.

Це звернення було прийняте українським парламентом “наголошуючи, що звірства та вбивства збройними силами Російської Федерації мирного населення в Ірпені, Бучі, Бородянці, Макарові, Маріуполі та інших населених пунктах України, що супроводжувалися особливою жорстокістю, масовими зґвалтуваннями жінок, чоловіків та дітей, а також створенням умисних умов для гуманітарної катастрофи, та не могли відбуватися без схвалення вищого керівництва Росії, є нічим іншим, як актами тероризму проти Українського народу”.

Ще в документі говориться: “Верховна Рада України переконана, що дії Російської Федерації та її президента Володимира Путіна стосовно України та її громадян є актами міжнародного тероризму, тобто абсолютно чітко відповідають такому терміну в сенсі, визначеному Державним департаментом Сполучених Штатів Америки, зокрема країна-агресор упродовж останніх восьми років вчиняє в Україні насильницькі дії, які загрожують життю, майну, інфраструктурі, а також мають на меті залякування цивільного населення нашої держави та намір впливати на політику Уряду України шляхом залякування наших громадян, масових руйнувань, вбивств, викрадень або утримування їх в заручниках”.

Авторами проекту постанови виступила президія ВР (спікер парламенту Руслан Стефанчук, перший віце-спікер Олександр Корнієнко, заступниця голови Ради Олена Кондратюк), голова профільного (з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва) комітету ВР Олександр Мережко, а також чільні представники усіх парламентських фракцій і груп. “За” проголосували деякі мажоритарники зі столиці та столичного регіону – Ольга Василевська-Смаглюк (округ №) та Артем Дубнов (округ №213, київська Троєщина).

У Пояснювальній записці до проекту постанови її автори нагадали колегам і світові, що 24 лютого 2022 року “Російська Федерація розпочала нову фазу протиправної, неспровокованої і неоголошеної війни з Україною, що розпочалася з незаконної окупації Автономної Республіки Крим навесні 2014 року. Незважаючи на попередження світових лідерів про неприпустимість таких дій та попередження про наслідки повномасштабного вторгнення, режим Путіна атакував Україну з півночі, сходу та півдня, використовуючи територію Білорусі та тимчасово окуповані території України”.

“У перші дні було зафіксовано невибіркове ураження з артилерійських установок та авіації цивільних районів українських міст та сіл, що стало свідченням відкритого й зухвалого переслідування Росією цілі знищення державності української нації та геноциду українського народу. Цей новий етап вже став набагато кривавішим, ніж всі попередні дії Росії проти України з 2014 року. Всупереч правилам та звичаям ведення війни, міжнародним конвенціям, підписантом яких у тому числі є Російська Федерація, збройні сили окупанта використовують проти цивільного населення касетні боєприпаси, протипіхотні міни, термобаричні боєприпаси”, – констатували народні депутати. 

Вони принагідно також нагадали, що “масові акти тероризму, які російські збройні формування наразі здійснюють на території України, не є першими випадками. І раніше Росія вдавалась до застосування актів тероризму по всьому світу, хоча й у менших масштабах. Протягом останніх десятиліть Росія підтримувала  незаконні збройні та терористичні угруповання по всьому світу. Росія вдавалась до повномасштабних кібератак, створювала та фінансувала так звані приватні військові компанії, а також використовувала хімічну зброю для знищення людей, які були невигідні режиму”.

“Всі описані вище дії Російської Федерації підпадають під визначення Державного департаменту США, як держави-спонсора тероризму”, – наполягає український парламент, що підтримав проект постанови. 

Як інформувала KВ, того ж дня, 3 травня, ВР заборонила діяльність в Україні партій, якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії рф проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України. 

Закон стосується і тих політсил, які прославляють або виправдовують дії чи бездіяльність осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань рф і подібних до них осіб чи груп осіб.

Читайте: Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні

Фото: Укрінформ

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, новини київщини, рф, Верховна Рада, Росія, держава терорист

четвер, 28 березня 2024 г.
16:46
Ювенальні прокурори зафіксували загибель 537 дітей внаслідок збройної агресії рф
16:26
У президентській резиденції на Липській вирішили відремонтувати каналізацію
16:06
Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки
15:46
Для Голосіївського району столиці збираються накупити цибулин тюльпанів та нарцисів на 1,4 млн гривень
15:24
У Києві вручили нагороди переможцям конкурсу стартапів ProIT Startup Toloka
15:15
На Харківщині під черговим обстрілом рф загинула щонайменше одна людина, є поранені
15:05
На Київщині без електропостачання наразі 300 точок обліку, – Міненерго
14:45
СБУ затримала високопосадовця Київської ОВА, який збирався шпигувати на користь рф
14:24
В “Інтергал-Буд” діють 2% знижки для військових та медиків на купівлю житла
14:06
Освітяни Козина замовили сухофрукти у ФОПа дорожче, ніж ринку
13:45
100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу в підрозділах бригади
13:25
Перший рейс здійснив поїзд Прага — Чоп
13:04
У Києві затримали агента рф, який під виглядом капелана планував шпигувати за бригадою десантників ЗСУ
12:44
У Славутичі вирішили завершити опалювальний сезон 31 березня
12:26
Дитсадок на Харківському масиві відремонтують за 206 млн гривень
12:04
Пошкоджений ракетою будинок на Солом’янці включили до переліку на першочергове відновлення
Календар подій