неділя, 5 травня 2024 г.

ВР спростила процедуру списання військового майна, втраченого у боях

ВР спростила процедуру списання військового майна, втраченого у боях

Верховна Рада (ВР) прийняла в цілому законопроект, що спрощує процедуру списання втраченого на війні майна Збройних Сил України. Це важливо, адже у зв'язку з бойовими діями в Україні фіксуються великі втрати майна ЗСУ, але процедури його списання прописані фактично для мирного часу і наразі застарілі. При цьому забюрократизованість і довготривалість списання призводить до того, що за військовими частинами по документах значиться багато давно фактично втраченого майна, а отже ВЧ не можуть оперативно отримати необхідне замість втраченого. Виправити ситуацію й покликаний прийнятий проект закону.

Про прийняття у цілому 302 голосами народних депутатів законопроекту №10039 “Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" щодо спрощення процедури списання військового майна” KВ дізналася з повідомлення нардепа Ярослава Железняка з сесійної зали Українського парламенту 5 жовтня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Під час дії воєнного стану командир військової частини за поданням комісії для списання військового майна має право своїм наказом списувати закріплене за військовою частиною майно незалежно від номенклатури служб забезпечення (крім зброї) вартістю за одиницю військового майна або за одним актом до 100 000  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7 млн гривень – KВ) без затверджень та погоджень з посадовими особами вищих рівнів, правоохоронними органами чи спеціальним правоохоронним формуванням у складі Збройних Сил України”, – йдеться у прийнятому проекті закону

Його ініціював секретар оборонного комітету ВР Роман Костенко (фракція “Голос”, на фото).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Законопроектом встановлюється, що у разі втрати (знищення, руйнування) військового майна внаслідок воєнних (бойових) дій таке майно незалежно від номенклатури служб забезпечення списується єдиним актом з описом події та переліком втраченого закріпленого за військовою частиною майна. 

Як пояснював раніше у коментарі інформагентству “Інтерфакс-Україна” Костенко, “у зв'язку з бойовими діями в Україні фіксуються великі втрати майна, а всі процедури його списання – давно застарілі, забюрократизовані та можуть тривати місяці й навіть роки. За словами Костенка, це призводить до того, що за військовими частинами значиться багато втраченого майна, а при цьому вони не можуть доотримати необхідне”.

Нардеп тоді ще зауважував, що цей законопроєкт “з'явився в результаті моїх постійних дискусій на фронті, і на його ухвалення чекають усі військовослужбовці – включно з командирами військових частин. Наприклад, "мавіки" (квадрокоптери DJI Mavic українські військові використовують для проведення аеророзвідки – ІФ-У), які ми надаємо на фронт тисячами, має право списати тільки командувач Військово-повітряних сил. Тому ми намагаємося спростити життя військовослужбовцям на фронті під час воєнного стану в Україні".

Як інформувала KВ, окрім Костенка співавторами законопроєкту стали також близько 40 членів різних фракцій і груп парламенту, зокрема “слуги народу” – представник Президента України у парламенті Федір Веніславський, голова комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, Мар'яна Безугла (мажоритарний оболонський округ №217 міста Києва), а також Ірина Фріз, Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність"), Роман Лозинський, Соломія Бобровська, Сергій Рахманін ("Голос"), Михайло Цимбалюк ("Батьківщина"), Лариса Білозір ("Довіра").

Читайте: Нардепи пропонують Раді спростити процедуру списання військового майна

Фото: Роман Костенко, Facebook

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, військове майно, списання військового майна, роман костенко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій