п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

ВР попередньо схвалила урядовий законопроект про тепломодернізацію житла

ВР попередньо схвалила урядовий законопроект про тепломодернізацію житла

Верховна Рада (ВР) прийняла за основу проект закону, який скорочує кількість процедур, необхідних для реалізації проектів з енергоефективності та термомодернізації житлових будинків. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення народного депутата Ярослава Железняка (фракція “Голос”) за підсумками пленарного засідання ВР 31 травня 2022 року. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Законопроект №6485 “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель” за основу підтримали 313 народних депутатів. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Цей законопроект був внесений у ВР урядом Дениса Шмигаля у грудні 2021 року. 

Заступниця голови парламентської фракції “Слуга народа”, лідер однойменної партії Олена Шуляк, коментуючи сьогоднішнє голосування в своєму Telegram-каналі, навела головні, на її думку, положення попередньо схваленого документу. 

За словами Шуляк, ним спрощується процедура розгляду заявки на часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності. Запроваджується можливість поетапного фінансування проектів термомодернізації, а також можливість фінансувати ті види робіт (не більше 10% від вартості всього проекту, перелік робіт затверджується Фондом енергоефективності), які не пов'язані з енергоефективністю, але які є необхідними для реалізації проекту з термомодернізації будівлі.

Крім цього, законопроектом запроваджуються нові мінімальні вимоги до енергетичної ефективності. Зокрема, вони підлягатимуть перегляду не рідше одного разу на п’ять років; мінімальні вимоги до енергетичної ефективності диференціюються залежно від функціонального призначення будівель, висотності будівель, виду будівництва; вони застосовуються при новому будівництві, реконструкції, капітальному ремонті.

При цьому, термомодернізація будівлі не передбачатиме часткового утеплення фасаду та повинна буде носити системний характер, єдиний для всього будинку.

Змінюються положення щодо сертифікації (раніше – професійної атестації) осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження технічних установок.

В прийнятому за основу документі додається в законодавче поле нова норма, яка встановлює систему енергетичного менеджменту будівель. Закріплюється регулювання питання Стратегії термомодернізації будівель.

“Руйнується схема зловживання виконавців комунальних послуг, з прийняття на абонентський облік вузла комерційного обліку (загальнобудинковий лічильник). Встановлюється, що оплата у разі встановлення загальнобудинкового лічильника здійснюється тільки за показаннями лічильника, з моменту фактичного його встановлення”, – згадала Олена Шуляк ще одну норму, прописану в законопроекті №6485.

Як інформувала KВ, у листопаді минулого року президент Володимир Зеленський анонсував масштабну програму термомодернізації житлових та комунальних будівель. Якщо б у лютому ц.р. не почалося масштабне вторгнення росії в Україну, в умовах мирного часу для програми термомодернізації, про яку говорив восени Зеленський, знадобилося б від п'яти до десяти років і 300 млрд гривень.

Читайте: Для термомодернизации всех многоэтажек страны нужно 300 млрд гривен и 10 лет работы – Зеленский

Фото: Слово і Діло

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, президент україни, термомодернізація

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.