середа, 1 травня 2024 г.

Віцеспікерка ВР Кондратюк: посмертний біоматеріал бійців буде зберігатись, питання в тому, як правильно та справедливо його використовувати

Віцеспікерка ВР Кондратюк: посмертний біоматеріал бійців буде зберігатись, питання в тому, як правильно та справедливо його використовувати

Заступниця голови Верховної Ради (ВР) Олена Кондратюк (на фото) закликала до розробки комплексного закону, який регулюватиме допоміжні репродуктивні технології в нашій країні. Реагуючи на історію про вдову, якій не дозволили використати біоматеріал свого загиблого на війні чоловіка для зачаття дитини, віцеспікерка ініціюватиме законодавчу норму, що скасує посмертну утилізацію біоматеріалів.

Про це KВ дізналася з допису віцеспікерки Ради Олени Кондратюк в соцмережі.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Реагуючи на історію про вдову, якій не дозволили використати біоматеріал свого загиблого на війні чоловіка для зачаття дитини, заступниця голови Ради зазначила: “Це – наслідок того, в якому кінцевому вигляді був ухвалений законопроект №8011 про право учасників війни на посттравматичне батьківство. Задуманий з благими цілями, він надав право на безкоштовний забір і зберігання біоматеріалів воїнів і воїнок. Ідеться про сперму і яйцеклітини”.

Кондратюк пояснила, що під час голосування законопроекту у другому читанні та в цілому було внесено поправку голови парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, яка обмежила право на користування біоматеріалами: “Якщо ти живий, але втратив репродуктивні функції – можна. Якщо тебе вбито – твої рідні не можуть скористатися твоїм біоматеріалом. (...) Його аргументом проти посмертного батьківства була юридично не прописана процедура визнання посмертних дітей спадкоємцями і реципієнтами пільг”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Віцеспікерці “дуже шкода, що в сесійній залі не знайшлося аргументів проти такої поправки. Що в такому чутливому, сенситивному питанні ніхто не замислився про мораль, тільки про раціо. Що більшість, яка проголосувала “за”, навіть не змогла уявити таку ситуацію, в якій опинилася вдова з допису, який ми всі обговорюємо. Хоча ця ситуація така очевидна… Мені шкода, що в цей день мене не було в залі – ми якраз проводили 7-ий Український Жіночий Конгрес, на якому обговорювали і питання репродуктивних можливостей також…”.

Олена Кондратюк також повідомила, що разом з колегами вона сьогодні вносить правку, яка скасує посмертну утилізацію біоматеріалів: “Хвиля суспільного обурення, сподіваюся, переконає депутатів проголосувати за неї. Тим більше що Міністерство охорони здоровʼя вже теж вийшло з офіційною заявою що біоматеріали в державних і приватних клініках знищувати не будуть!”.

При цьому, каже вона, “потрібно чесно і відверто підійти до розробки комплексного закону, який регулюватиме усі допоміжні репродуктивні технології в нашій країні. Буде багато спротиву, моральних дилем, перегортання традиційних уявлень… Але ми мусимо дати нашій нації шанс на виживання”.

Читайте: Тарас Шамайда: Знищення репродуктивних клітин загиблих військових: покроковий аналіз

Фото: ВР

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, збройні сили україни, олена кондратюк, посттравматичне батьківство, посттравматичне материнство

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій