четвер, 9 травня 2024 г.

Віртуальна реальність, арт-терапія і управління мозковими хвилями: в Києві презентували кімнату ментального здоров’я для медиків на прифронтових територіях

Віртуальна реальність, арт-терапія і управління мозковими хвилями: в Києві презентували кімнату ментального здоров’я для медиків на прифронтових територіях

Кімнату для зниження ефекту психоемоційного “вигорання”, яку доставлять в лікарню Балаклії Харківської області, презентував у Києві Revival Institute for Future за підтримки донорів із Канади.

Про це KВ стал відомо з релізу Revival Institute for Future.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Кімнати для психоемоційного відновлення та реабілітації у рамках проєкту Life Harbour призначені для контролю психоемоційного стану медиків і вразливих груп населення. Кімнати мають neuroscience-обладнання та можуть стимулювати стани розслаблення чи фокусування.

На практиці це означає, що пацієнт реабілітаційної програми вдягає спеціальні окуляри віртуальної реальності і поринає в психотерапевтичне середовище. Шляхом підібраного візуального і звукового досвіду втримується увага. Учасник проходить терапевтичні медитації не тільки через уяву і голос лектора, але й поринаючи в пейзажі природи, спостереження космічних явищ і культурних метафор.

В короткий термін вдається досягти розслаблення виснаженої людини, або підвищити концентрацію попри втому. Також для керування психологічним станом використовують спеціальні навушники зі звуковими частотами, які впливають на зміну мозкових хвиль. Як працює кімната, Інститут показав на перформансі під час презентації проєкту.

Крім того, кімнати для ментального здоров’я містять обладнання для арома-, музичної і арт-терапії, зокрема безшумні барабани. З допомогою програваня різних ритмів, визначених фахівцями з музичної терапії, можна керувати станом пацієнтів, знижуючи ефект “вигорання”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Близько 91% українських лікарів на прифронтових територіях мають середній та екстремальний рівень “вигорання”, свідчать результати тестування Інституту, проведені за доказовими міжнародними шкалами.

“Емоційне вигорання – це результат накопичення травм після взаємодії з кожним пораненим та кожного епізоду страждання. Пацієнтів потім евакуюють згідно з етапами лікування і реабілітації, а прифронтові медики залишаються на місцях, і страждають від “вигорання”. Дослідження показують збільшення медичних помилок. Колективи стають нестійкими. Якщо лікарня втратить фахівців, то цілі напрямки почнуть випадати. Можуть утворитися так звані “медичні пустелі”, коли найближча лікарня з певним профілем буде розташована в 200 чи 300 кілометрах від пацієнта. Тому життєво необхідно стабілізовувати колективи на місцях”, – коментує директор Revival Institute for Future Вадим Арістов.

“Ми вирішили підтримати проєкт, оскільки й медики, й вразливі групи населення сильно психологічно постраждали внаслідок повномасштабної війни. Віримо, що це справді інноваційний проєкт, який змінить життя сотень людей. І з нетерпінням чекаємо на результати, щоб поділитися з колегами з гуманітарного сектору”, – коментує Марта Скурська, представниця донора проєкту, Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив (CFLI) Міністерства закордонних справ Канади.

В рамках проєкту Life Harbour великі й малі кімнати ментального здоров’я облаштують в 10 лікарнях. Перша запрацює на деокупованій території в Балаклії Харківської області.

У межах проєкту в 30 лікарнях Донецької, Харківської, Сумської, Дніпропетровської і Миколаївської областей вже відбуваються психотерапевтичні сесії різних напрямків, як-от когнітивно-поведінкова терапія, стрес-менеджмент, майндфулнес, цигун. Проєкт планують розширити на Херсонську та Запорізьку області. Його підтримали організації CFLI (Канада) та SAMS Foundation (США), і тісна співпраця з обласними департаментами охорони здоров’я.

Окрім програми з протидії вигорання, Revival Institute реалізує проєкт “Медичний тил України” щодо підвищення готовності прифронтових лікарень до масових надходжень пацієнтів.

Фото: надані Revival Institute for Future

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, новини україни, війна росії проти україни, допомога, спротив україни, волонтерська допомога, реабілітація, реабілітація військових, Revival Institute for Future, Life Harbour, військових медиків

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій