середа, 26 червня 2024 г.

Військовий меморіальний комплекс на Фастівщині повинен буде включати комплекс споруд та площ

Військовий меморіальний комплекс на Фастівщині повинен буде включати комплекс споруд та площ

Заступник директора державної установи (ДП) “Національне військове меморіальне кладовище” (НВМК) Ярослав Старущенко наголосив, що Національне військове меморіальне кладовище, який розташовуватиметься на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району, включатиме комплекс споруд та площ, а саме військове кладовище, колумбарій, ритуальну будівлю, сучасний крематорій, музей, допоміжні споруди для організації почесних поховань. 

Про це, як передає KВ, йдеться в Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України з посиланням на Міністерство у справах ветеранів (Мінветеранів) України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно повідомлення, наразі створення НВМК знаходиться на етапі проектування. 

"Невдовзі розпочнеться будівництво першої черги меморіального комплексу, яку заплановано ввести в експлуатацію до кінця року. Це дасть можливість одразу розпочати поховання полеглих Воїнів”, – наголосили у Мінветеранів.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також, у Міністерстві справах ветеранів зазначили, що вибір місця розташування меморіального кладовища відбувався за декількома критеріями:

  • загальна площа ділянки повинна бути понад 100 га (з урахуванням дотриманням санітарних норм при будівництві кладовища);

  • доступна локація зі зручним транспортним сполученням та рухом громадського транспорту;

  • місце має бути зручним для близьких та рідних, а також повинні бути відповідні умови для проведення церемоніалу;

  • земельна ділянка має бути придатною для проведення будівельних робіт за загальнобудівельними параметрами.

Крім того, Ярослав Старущенко пікреслив, що законодавством чітко визначено, хто може бути похований на Національному військовому меморіальному кладовищі.

“Це полеглі українські Воїни, які у складі сил безпеки та оборони брали участь захисті територіальної цілісності та незалежності України, починаючи з 2014 року. А також Герої України, які нагороджені “Золотою зіркою” з 2014 року, повні кавалери ордену Богдана Хмельницького. Крім того, за окремо визначеною постановою можуть бути поховані борці за свободу і незалежність України у 20 столітті”, – розповів заступник директора ДП “Національне військове меморіальне кладовище”.

Нагадаємо, у травні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається створення Національного військового меморіального кладовища.

Також, Кабінет Міністрів України (КМУ) схвалив реалізацію до 30 липня 2025 року експериментального проєкту з проєктування НВМК (Фастівський район Київщини). При цьому, навесні Верховна Рада (ВР) прийняла все ще не підписаний Президентом законопроект, що передбачав будівництво Меморіалу на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва.

Крім того, на початку вересня, група нардепів зі “Слуги народу” внесла до Верховної Ради (ВР) проект закону, що дозволяє проектування Національного військового меморіального кладовища (НВМК) без одержання містобудівних умов та обмежень (МУО) забудови земельних ділянок. НВМК, згідно рішенню уряду, постане на території Гатненської сільської територіальної громади (Фастівський район Київщини). 

Раніше KВ повідомила, що Національне військове меморіальне кладовище на Київщині розпочали будувати: як повідомило Міністерство у справах ветеранів України (Мінветеранів), “технічно і документально” роботи розпочалися. Безпосередньо саме будівництво планується розпочати “чим скоріше”, а здачу першої черги, щоб проводити поховання полеглих Героїв, здійснити до кінця 2023 року.

Читайте: Перша черга будівництва Національного військового меморіального кладовища буде здана до кінця 2023 року, – Мінветеранів

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини київщини, новини київської області, напад росії на україну, агресія росії проти україни, загиблі, вр, військові, національне військове меморіальне кладовище, меморіал, нвмк

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій